29 Ιουν 2012

Ίταλο-Ισπανική νίκη, υποχώρηση Μέρκελ

Η Γερμανία δέχθηκε όλες τις προτάσεις Μόντι, μετά από μια περιπετειώδη συνεδρίαση των 17 της ευρωζώνης. Γύρω στις 5:40 τα ξημερώματα οι δύο πλευρές υποχώρησαν και συμφώνησαν σε ένα τελικό ανακοινωθέν. Ο συμβιβασμός δεν άρχισε να χτίζεται παρά μόνο μετά τις 3:30 και ενώ οι 17 του ευρώ είχαν μείνει μόνοι τους. Οι 10 ηγέτες εκτός ευρώ είχαν αποχωρήσει.

Στο τέλος της συνεδρίασης και στη βάση του ραπόρτου της σχετικής ομάδας εργασίας που συνεδρίαζε παράλληλα, η Γερμανία υποχώρησε στο θέμα της τραπεζικής ένωσης, αλλά μόνο σε σχέση με την τραπεζική εποπτεία, με τελικές προτάσεις που θα παρουσιαστούν προς υλοποίηση ως το τέλος του 2012.


Το κοινό ανακοινωθέν προβλέπει τα εξής:


• Παρεμβάσεις από την EKT στην αγορά ομολόγων όταν τα spreads γίνονται αφόρητα,


• ESM και ο EFSF θα μπορούν να αγοράζουν κρατικά ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά, συνοδεία όμως μνημονίου στις εμπλεκόμενες χώρες και τέλος


• Απευθείας τραπεζικές διασώσεις από τους μηχανισμούς χωρίς εμπλοκή των κρατών, υπό πολύ αυστηρούς όρους.


Σύμφωνα με τα όσα είπαν οι δύο πρόεδροι Μπαρόζο και ΒανΡόμπεη, «όταν η τραπεζική εποπτεία έχει γίνει σε αυτό το πλαίσιο μια πραγματικότητα» τότε ο ESM θα μπορεί να ανακεφαλαιοποιεί κατευθείαν τις τράπεζες, «σπάζοντας το φαύλο κύκλο τραπεζικών διασώσεων - κρατικού δανεισμού».


Σε τελική ανάλυση η Ισπανία και η Ιταλία υποχώρησαν στο χρόνο του επείγοντος.


Προσπαθώντας να προλάβουν τις αγορές, Χερμαν Βαν Ρόμπεη και Ζ. Μ. Μπαρόζο στην έκτακτη συνέντευξη τύπου, ανακοίνωσαν ότι οι 17 συμφώνησαν στην χρήση των εργαλείων του EFSF/ESM για μείωση των πιέσεων στα κρατικά ομόλογα - κοινώς επέτρεψαν την επαναγορά ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, μόνο όμως για χώρες που κάνουν τη δουλειά τους στα δημόσια οικονομικά και ακολουθούν τις συστάσεις.


Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μ. Μόντι και ο Ισπανός ομόλογός του Μ. Ραχόι, σε μια ιστορική επίδειξη άκαμπτης θέλησης, έθεσαν βέτο στην έγκριση όλων των κειμένων συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, αν δεν λάβουν εγγυήσεις για πως οι 17 του ευρώ θα εγκρίνουν από σήμερα, βραχυπρόθεσμα μέτρα για την μείωση των επιτοκίων δανεισμού των ευάλωτων χωρών από τις αγορές.


Οι δύο πρωθυπουργοί έθεσαν με τον πλέον σκληρό τρόπο την Α. Μέρκελ και τον Φινλανδό πρωθυπουργό Γ. Κατάινεν προ των ευθυνών τους, ρίχνοντας πάνω τους το βάρος της ευθύνης για το ολοκληρωτικό ναυάγιο της Συνόδου.


Ιταλία και Ισπανία, με τη στήριξη της Γαλλίας, της Σλοβενίας, της Πορτογαλίας, του Βελγίου, ακόμα και της Αυστρίας ζητούν από το Γερμανό - Φινλανδικό άξονα να αποδεχθεί είτε την δυνατότητα του ESM να παρεμβαίνει στην αγορά ομολόγων, είτε να επιτραπεί ο απευθείας δανεισμός των τραπεζών από τον EFSF, είτε να οριστεί ένα επίπεδο επιτοκίου, μετά το οποίο θα παρεμβαίνει αυτόματα η ΕΚΤ για να ρίχνει τις τιμές.


Οι δύο πρωθυπουργοί έθεσαν το θέμα εκτός της κανονικής ατζέντας και «κατέλαβαν» ουσιαστικά τη Σύνοδο, η οποία δεν μπόρεσε να κλειδώσει ούτε τη λεγόμενη συνθήκη για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Στο κείμενο που παρουσίασαν οι Μπαρόζο και ΒανΡόμπεη υπήρχε μια παράγραφος για την δημοσιονομική πειθαρχία, από την οποία ο Μ. Μόντι «πιάστηκε» και με «ρεσάλτο» επέβαλε την ατζέντα των Νοτίων.


Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Χ. Βαν Ρόμπεη ενέκρινε τη διεξαγωγή μιας παράλληλης διαπραγμάτευσης από τους οικονομικούς εμπειρογνώμονες της ομάδας εργασίας για το ευρώ (euro working group) με στόχο να φύγει η ένταση από την αίθουσα των ηγετών. Η συγκεκριμένη ομάδα συνεδρίαζε από τις 5 το απόγευμα και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, χωρίς απτά αποτελέσματα καθώς οι δύο πλευρές είχαν πολύ σαφείς εντολές από τις πρωτεύουσές τους. Με την ολοκλήρωση των εργασιών τους θα παραδώσουν ένα κείμενο με προτάσεις επί βραχυπρόθεσμων μέτρων στους 17 ηγέτες του ευρώ που θα συνέλθουν για ένα γεύμα εργασίας σήμερα το απόγευμα. Ως όμως την οριστική συμφωνία το κείμενο των συμπερασμάτων θα τελεί υπό ομηρία.


Διπλωματικές και τεχνοκρατικές πηγές του Συμβουλίου, προερχόμενες από χώρα με μακρά τραπεζική παράδοση, έλεγαν στο Real.gr ότι «χωρίς να μπορεί κανείς να προκαταβάλει το αποτέλεσμα, το πιο πιθανό είναι να επικυρωθεί ένα σιωπηλό mandate στην ΕΚΤ να παρεμβαίνει, όπως άλλωστε έχει κάνει κατά περίπτωση στο παρελθόν, σε συνδυασμό με έναν οδικό χάρτη για τη αμοιβαιοποίηση μέρους του δημοσίου χρέους σε ευρώ, διατυπωμένο έτσι ώστε να βολεύει και τη Γερμανία». Ο συμβιβασμός δεν έχει ακόμα επιτευχθεί. Κάτι τέτοιο άφησε να εννοηθεί και ο Τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Νέτσας αποχωρώντας από το δείπνο των 27. Αντιθέτως η Δανή πρωθυπουργός και προεδρεύον του Συμβουλίου Χέλα Τορινγκ Σμιτ δε θέλησε να κάνει καμία πρόβλεψη.


Σημαντικότατη, παρά τις δυσκολίες στο συμβούλιο, υπήρξε η αλλαγή κλίματος στις Βρυξέλλες σε σχέση με την ελληνική υπόθεση. Η επιστολή του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά, και ιδιαίτερα η σαφέστατη μνεία στην «ιδιοκτησία των μέτρων οικονομικής πολιτικής» - φράση που έχει εμπνευστεί η Κομισιόν για να περιγράψει τις πολιτικές επιλογές γύρω από το μείγμα πολιτικής για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος - έκανε τη διαφορά, τόσο στη Σύνοδο όσο και στο Λαϊκό Κόμμα.

Διά της επιστολής ο Α. Σαμαράς κατέστησε σαφές στους ομολόγους του ότι η κατάσταση στην Αθήνα έχει αλλάξει, η νέα διακυβέρνηση κατανοεί τις ανάγκες, τις απαιτήσεις και τις προτεραιότητες του προγράμματος, όμως θα χρειαστεί την αλληλεγγύη της ευρωζώνης, ιδιαίτερα στον τομέα των χρονοδιαγραμμάτων.


Σύμφωνα με πληροφορίες η μέθοδος που έχει επιλεγεί από τους εταίρους και την Αθήνα για την λεγόμενη επαναδιαπραγμάτευση είναι αυτή της επικαιροποίησης των στόχων, σε ένα δίκαιο και λειτουργικό πλαίσιο (just and operational update). Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες τις ίδιες τρεις λέξεις χρησιμοποίησε και ο Κ. Χατζηδάκης περιγράφοντας τις κυβερνητικές επιλογές στην ομάδα του ΕΛΚ και απέσπασε το χειροκρότημα των παρευρισκόμενων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Φυσικά η επιτυχία ή όχι των προθέσεων στην πράξη θα κριθεί στην αξιόπιστη εφαρμογή αυτών των επιλογών, που θα επιτρέψει και από πλευρά Ευρώπης τη συνέχιση της αλληλεγγύης. Το οικονομικό επιτελείο με αυτά τα δεδομένα δε φαίνεται να ανησυχεί για την καταβολή της επόμενης δόσης, ενώ σχεδιάζει πως θα λάβει τα μέτρα του για να αντιμετωπίσει και το ζήτημα της ταμειακής ρευστότητας της χώρας στο δύσκολο επόμενο διάστημα, μέχρι την έγκριση της έκθεσης της τρόικας.


«Παράθυρο» για ελάφρυνση του δημοσίου χρέους από τα κεφάλαια που κατευθύνονται για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ανοίγουν οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών. Σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, εξετάζεται το ενδεχόμενο η απόφαση που αναφέρει οτι τα κεφάλαια που θα χρησιμοποιούνται για την χρηματοδότηση τραπεζικών ιδρυμάτων να μην εγγράφονται στο δημόσιο χρέος των χωρών-μελών να έχει αναδρομική ισχύ. Σε αυτή την περίπτωση η εν λόγω απόφαση θα ισχύσει και για τα κεφάλαια 50 δις. ευρώ που προβλέπονται για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Με τον τρόπο αυτό θα ελαφρυνθεί ισόποσα το ελληνικό δημόσιο χρέος και επομένως θα μειωθούν οι ετήσιες υποχρεώσεις της χώρας για τοκοχρεωλύσια κατά 1,5 δις. ευρώ περίπου ενώ θα είναι πιο εφικτός ο στόχος της μείωσης του δημοσίου χρέους στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020. Βεβαίως, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, για να κερδίσει αυτή την ελάφρυνση η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόζει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις που προκύπτουν από το μνημόνιο προσαρμογής.


Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι παραμένει «πιστή» στις αρχές της, αποδεχόμενη τις συμβιβαστικές προτάσεις που στόχο έχουν να βοηθήσουν τις χώρες της ευρωζώνης οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα πρώτα αποτελέσματα της συμφωνίας που επετεύχθη στις Βρυξέλλες.

«Πιστεύω ότι επιτύχαμε κάτι σημαντικό, αλλά παραμείναμε πιστοί στη φιλοσοφία μας: καμία παροχή χωρίς αντάλλαγμα», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος κατά την δεύτερη ημέρα της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.
 

«Παραμένουμε απολύτως στο προηγούμενο σχήμα: παροχή, αντάλλαγμα, όροι και έλεγχος», υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα «ευχάριστα αποτελέσματα» που είχαν τα μέτρα τα οποία αποφασίστηκαν χθες τη νύχτα και σήμερα το πρωί.


Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια άνοιξαν σήμερα με ισχυρή άνοδο μετά τη συμφωνία έκπληξη που πέτυχαν οι ηγέτες της ευρωζώνης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω των ευρωπαϊκών μηχανισμών στήριξης, όπως ζητούσαν η Ιταλία και η Ισπανία.


Όπως ήλπιζαν η Μαδρίτη και η Ρώμη, τα επιτόκια δανεισμού τους μειώθηκαν σήμερα το πρωί: η απόδοση των ισπανικών ομολόγων μειώθηκε στο 6,466% έναντι 6,896% και των ιταλικών διαμορφώθηκε στο 5,865% έναντι 6,182%.


Ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι ανακοίνωσε τη δημιουργία ως το τέλος του έτους ενός μηχανισμού που θα επιτρέψει την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, υπό ορισμένες συνθήκες, μέσω των ευρωπαϊκών μηχανισμών στήριξης FESF και MES.


Η ευρωζώνη είναι έτοιμη να κάνει μια πιο «ελαστική» χρήση των μηχανισμών στήριξης για να «καθησυχάσει τις αγορές και να επιτύχει τη σταθερότητα των κρατικών ομολόγων των μελών της», πρόσθεσε ο Βαν Ρομπάι. Δήλωση που σημαίνει ότι το FESF και το MES μπορεί να αγοράσουν απευθείας τίτλους χρέους χωρών που βρίσκονταν σε δυσχερή οικονομική θέση.


Στο μεταξύ, η Γερμανίδα καγκελάριος αναμένεται να δώσει εξηγήσεις για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, στην ομιλία της στις 18:00 (ώρα Ελλάδας), στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Κοινοβουλίου για την έγκριση του Δημοσιονομικού Συμφώνου και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ΕΜΣ).

Η κυβέρνηση χρειάζεται τις ψήφους των δύο τρίτων της Άνω και της Κάτω Βουλής, οι οποίες ψηφίζουν σήμερα σε ξεχωριστές συνεδριάσεις.Εντάσεις, απειλές και βαριές κουβέντες χαρακτήρισαν τη Σύνοδο Κορυφής, στην οποία για πρώτη φορά ο γαλλογερμανικός άξονας εμφανίστηκε διχασμένος με τους «Μερκολάντ» να μην θυμίζουν σε τίποτε τους «Μερκοζί».

Οι ευρωπαίοι ηγέτες προσήλθαν στη Σύνοδο χωρισμένοι σε δύο στρατόπεδα: Στους Βόρειους και στους Νότιους. Οι πρώτοι με «μέντορα» τη Γερμανία ήταν οι ένθερμοι υποστηρικτές του δόγματος της σκληρής λιτότητας, την οποία ήθελαν να επιβάλλουν μέσα από τη δημοσιονομική και πολιτική ενοποίηση, Οι δεύτεροι, έχουν τη «ρετσινιά» του απείθαρχου και συγκρούστηκαν με το Βερολίνο, καθώς διαπίστωναν πως τα αυστηρά μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής «στραγγαλίζουν» τις οικονομίες, ενισχύοντας την ύφεση και την ανεργία.

Πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν πως η ατμόσφαιρα στις Βρυξέλλες ήταν παγωμένη, ενώ κάποιοι άλλοι μίλησαν για πολεμικό κλίμα. Ωστόσο μετά από ολονύκτιο θρίλερ οι Νότιοι νίκησαν τους Βόρειους, με πρωτοπόρους την Ιταλία και την Ισπανία. Ο Μάριο Μόντι αναδείχθηκε πρωταγωνιστής στη Σύνοδο Κορυφής. Ο τεχνοκράτης Ιταλός πρωθυπουργός απείλησε να τινάξει στον αέρα τη Σύνοδο, στρίμωξε άσχημα τη Μέρκελ και κατάφερε να την κάνει να υποχωρήσει.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας δήλωσε πως είναι "ικανοποιημένος" από τη συμφωνία που συνήφθη στη διάρκεια της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής των Βρυξελλών, την οποία χαρακτήρισε "πολύ σημαντική για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ζώνης του ευρώ".

Σύμφωνα με τον Μόντι, "η ικανοποίηση για την Ιταλία είναι διπλή": τόσο για το "περιεχόμενο" της συμφωνίας όσο και επειδή "ενίσχυσε τη διαδικασία" μπλοκάροντας την υιοθέτηση του συμφώνου ανάπτυξης μέχρι να πετύχει, πράγμα που έγινε τη νύκτα, επείγοντα μέτρα για τις χώρες που αντιμετωπίζουν χρηματοπιστωτικές δυσκολίες.

Ο ιταλός πρωθυπουργός παραδέχθηκε πως οι συνομιλίες με τους ευρωπαίους εταίρους του πέρασαν "μια πολύ δύσκολη στιγμή". "Υπήρξαν λίγες εντάσεις", αλλά "αυτό ήταν χρήσιμο", δήλωσε. "Αν και αναγνωρίζαμε τον εαυτό μας στο σύμφωνο ανάπτυξης, η Ιταλία εξέφρασε μια επιφύλαξη και εμπόδισε την άμεση υιοθέτηση του συμφώνου ανάπτυξης, όπως έκανε στη συνέχεια και η Ισπανία", εξήγησε.

Τελικά αυτό το μπρα-ντε-φερ κατέληξε σε "ικανοποιητικά μέτρα για τη σταθεροποίηση της ευρωζώνης", συνέχισε.

Ο Μόντι ανέφερε ένα μέτρο που επιδιώκει η Ισπανία, "την απ' ευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τα ευρωπαϊκά ταμεία, χωρίς να περνά από τους προϋπολογισμούς των κρατών". "Με αίτημα της Ιταλίας εισήχθη, έπειτα από μακρά συζήτηση, μια παράγραφος στη δήλωση για τους μηχανισμούς σταθεροποιήσης των αγορών σχετικά με τα κράτη που σέβονται τις συστάσεις που γίνονται προς τις χώρες τους καθώς και το σύμφωνο σταθερότητας" όμως δυσκολεύονται παρόλα αυτά να χρηματοδοτηθούν στις αγορές λόγω απαγορευτικών επιτοκίων, δήλωσε ο Μόντι.

"Αυτή είναι η περίπτωση της Ιταλίας αυτή τη στιγμή", υπογράμμισε διαβεβαιώνοντας πάντως ότι η Ρώμη δεν σκοπεύει να προσφύγει προς το παρόν στους μηχανισμούς αυτούς. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ιταλία "αγωνίσθηκε γι' αυτά τα μέτρα, αλλά δεν προτίθεται προς το παρόν να επωφεληθεί απ' αυτά".

Όσον αφορά τις λεπτομέρεις, ο Μόντι δήλωσε πως "οι χώρες που θα ήθελαν να επωφεληθούν απ' αυτές τις παρεμβάσεις σταθεροποίησης θα πρέπει να το ζητήσουν, αλλά αν εκπληρούν αυτές τις προϋποθέσεις, δεν θα πρέπει να υποβληθούν σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, θα πρέπει να υπογράψουν ένα μνημόνιο, αλλά δεν θα έχουν την τρόικα, θα πρέπει μόνο να συνεχίσουν να σέβονται τις αποφάσεις που σέβονται ήδη".

"Είμαι ευτυχής και υπερήφανος για την επιτυχία της ιταλικής εθνικής ομάδας και θα πάω την Κυριακή στο Κίεβο για τον τελικό" εναντίον της Ισπανίας, δήλωσε εξάλλου ο Μόντι αναφερόμενος στη χθεσινή νίκη της χώρας του στον ημιτελικό του Euro 2012 επί της Γερμανίας με 2-1.


         parapolitika.gr
              real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου