20 Ιουν 2012

"Αναλαμβάνουμε την εθνική συνευθύνη"

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αντώνη Σαμαρά, τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα συμμετέχει με εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα στην κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης, ενώ προετοιμάζονται μαζί να στείλουν μήνυμα στην Ευρώπη.

Όπως επισήμανε ο κ. Βενιζέλος: «Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ αναλαμβάνουν αναλογικά το βάρος της εθνικής συνευθύνης για αναθεώρηση δανειακής σύμβασης και υπέρβαση κρίσης. Άλλοι αρνήθηκαν να συμμετέχουν στην εθνική υπόθεση....

Η Ελλάδα έχει κυβέρνηση κι αυτό το μήνυμα θα μεταφερθεί στο Eurogroup από τον κ. Ζαννιά ως απερχόμενος υπ. Οικονομικών. Ζητήματα προσώπων θα ρυθμιστούν μέχρι το βράδυ. Το ΠΑΣΟΚ θα συμμετέχει με εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση της ΚΟ που με εξουσιοδότησε να χειριστώ τα ζητήματα αυτά.


Κρισιμότερο θέμα η συγκρότηση και η επιτυχία της εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης όπου και ο ρόλος των αρχηγών των κομμάτων είναι κρίσιμος και ενεργός. Κρίμα ποι ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται διαρκώς να συμμετέχει στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης στηρίζοντας τη χώρα για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Οι εξελίξεις είναι γρήγορες και θα κριθούν τις επόμενες εβδομάδες. Γι αυτό πρέπει να προετοιμαστούμε πολύ καλά για τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 28-29 Ιουνίου.


Το διήμερο στις Βρυξέλλες θα είναι η πρώτη μεγάλη μάχη για αναθεώρηση σύμβασης και διαμόρφωση πλαισίου που θα οδηγήσει σε ανάπτυξη και καταπολέμηση ανεργίας που είναι το σαράκι της ελληνικής κοινωνίας.


Ξέρουμε τι πρέπει να ζητήσουμε, πώς και από ποιον και γι’ αυτό προετοιμαζόμαστε».

Συνολικά 16 υπουργούς (συμπεριλαμβανομένου και του προσώπου που θα αναλάβει το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, το οποίο θα ανασυσταθεί) και 12 υφυπουργούς θα περιλαμβάνει η νέα κυβέρνηση, όπως αποκάλυψε ο Ευ. Βενιζέλος κατά τη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

Πρόσθεσε ότι ως ΠΑΣΟΚ θα παρακολουθούμε, θα συνδιαμορφώνουμε και θα στηρίζουμε διαρκώς την πολιτική και τη λειτουργία της κυβέρνησης». Ωστόσο ο κ. Βενιζέλος δεν αποκάλυψε αν υπάρχει συμφωνία για τον βίο της κυβέρνησης, δηλ. για πόσο διάστημα σχεδιάζεται να υπάρξει.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, «ο σχηματισμός της κυβέρνησης θα βασίζεται σε σαφή και έγγραφη προγραμματική συμφωνία» στο πλαίσιο των οκτώ σημείων της επιστολής του προς τους αρχηγούς των κομμάτων «για τη διακυβέρνηση εθνικής συνευθύνης και των έξι σημείων που έχουμε προτείνει ως βάση για την αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης».

Ο άξονας στον οποίο θα κινηθεί το ΠΑΣΟΚ θα είναι «η νομιμότητα και η αξιοκρατία» και ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «δεν νοείται επανάληψη των πρακτικών του κομματικού κράτους«. «Δεν θα το επιτρέψουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, για την αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης, ο κ. Βενιζέλος έθεσε ως στόχους την παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, τη χρηματοδοτική στήριξη για τη νέα μακρύτερη περίοδο προσαρμογής και το οριστικό αναπτυξιακό και κοινωνικό πακέτο που θα συμφωνηθεί. Όλα αυτά το ΠΑΣΟΚ προτείνει να αποτελέσουν τα βασικά στοιχεία μιας εθνικής στρατηγικής.

Ενδιαφέρον έχει μια ακόμα αναφορά του κ. Βενιζέλου, ο οποίος είπε πως, αν η πρότασή του υιοθετηθεί ως εθνική στρατηγική, "μπορούμε να δούμε ξανά όλα τα θέματα που αφορούν την εφαρμογή της αναθεωρημένης σύμβασης και άρα τη συγκρότηση και τη λειτουργία της κυβέρνησης"

            real.gr
         tsantiri.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου