25 Μαΐ 2012

Το αισιόδοξο μήνυμα του Μόντι για την Ελλάδα

Σε δηλώσεις του στην πολιτική εκπομπή “ Piazza Pulita", ο κ. Μόντι είπε: «Όλα μπορούν να συμβούν, αλλά πιστεύω ότι πιθανότερο είναι η εξέλιξη να είναι θετική για την Ελλάδα και κατά συνέπεια για όλους μας. Η Ελλάδα υπόκειται στους όρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το να χάνεις την κυριαρχία σου διότι άλλοι σου λένε ότι σου δίνουν τα λεφτά αλλά αποφασίζουν αυτοί και όχι εσύ είναι μια φοβερή ταπείνωση».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ιταλία δεν είχε την κατάληξη της Ελλάδας, αφού ο ιταλός πρόεδρος Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο δεν ήθελε νέες εκλογές και υποστήριξε τη σύνθεση μια κυβέρνησης με τη συμμετοχή όλων: «Η απόφασή του αυτή και το μεγάλο αίσθημα ευθύνης των κομμάτων έπαιξαν μεγάλο ρόλο στο να μπορέσει να αποφύγει η Ιταλία την μοίρα της Ελλάδας.

Τα να αποφύγουμε την έξοδο μιας χώρας από το Ευρώ, είναι προς το συμφέρον όλων, αρχίζοντας από την Γερμανία. Πρέπει να αποσαφηνίσουμε ότι η Γερμανία ευνοείται ιδιαίτερα από την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Δεν θέλω ούτε να αναφερθώ σε αυτού του είδους τα σενάρια, αλλά αν η Ιταλία έβγαινε από το Ευρώ -προβαίνοντας ταυτόχρονα σε υποτίμηση της λιρέτας- αυτό θα αποτελούσε μεγάλο πρόβλημα για τις γερμανικές εξαγωγές.»

Όσο για τα αίτια της ελληνικής, κρίσης, επεσήμανε: «Μέχρι πριν λίγο καιρό, η Ελλάδα περνούσε μια θριαμβευτική φάση, έμοιαζε να είναι έτοιμη να ξεπεράσει την Ιταλία. Πίσω από όλα αυτά, όμως, υπήρχε ένα πολιτικό σύστημα που πουλούσε αυταπάτες στους πολίτες, μια κοινωνία των πολιτών που βασιζόταν στην φοροδιαφυγή, έλλειψη ανταγωνισμού, νεποτισμός, έλλειψη αξιοκρατίας, διαφθορά, αλλοίωση των στοιχείων της δημόσιας οικονομίας».

Τέλος, ο κ. Μόντι προέτρεψε του ευρωπαίους να σταματήσουν τις διαταγές και τους Έλληνες να επιμείνουν στη λιτότητα.

          newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου