25 Μαΐ 2012

Τράπεζες και αγορά περιμένουν 18 δισ.

Τα 18 δισ. ευρώ της βοήθειας, τα οποία επρόκειτο να έχουν έλθει στην Ελλάδα ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, «πάνε» πλέον από μέρα σε μέρα, αλλά μέχρι αυτή την ώρα τουλάχιστον δεν έχουν κάνει ακόμα την εμφάνισή τους.

Γεγονός το οποίο προκαλεί εκνευρισμό στα τραπεζικά επιτελεία. Η τελευταία πληροφόρηση που υπάρχει υποστηρίζει ότι η βοήθεια μπορεί να φτάσει έως και το τέλος της ημέρας. Αλλιώς, από Δευτέρα. Κι αυτό είναι που επιτείνει ακόμα περισσότερο τον εκνευρισμό.

Ωστόσο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιώργος Προβόπουλος είναι αισιόδοξος.
Όπως υποστηρίζει «τα λεφτά θα έλθουν». Το θέμα είναι πως θα αξιοποιηθούν.

Σε πρώτη φάση θα απορροφηθούν στο μεγαλύτερο μέρος τους στο κομμάτι της κεφαλαιακής τους ενίσχυσης.

Παρόλα αυτά ένα ικανοποιητικό κομμάτι τους θα πρέπει να «πάει» και στην αγορά, η οποία έχει ξεμείνει από ρευστότητα εδώ και αρκετούς μήνες.

Ας σημειωθεί ότι αυτά τα 18 δισ. ευρώ είναι μέρος της συνολικής βοήθειας των 25 δισ. ευρώ, η οποία έχει εγκριθεί. Προς το παρόν, όμως, δεν έχει ξεκαθαρίσει πότε θα έλθουν και τα υπόλοιπα 7 δισ. ευρώ.

Προφανώς, κάποια στιγμή στο ορατό μέλλον. Το ζητούμενο πάντως είναι αυτά τα κεφάλαια να αξιοποιηθούν κατά το καλύτερο δυνατό τρόπο, προς όφελος όλων.

Γιατί, όπως υποστηρίζουν –και μάλλον με το δίκιο τους– οι εκπρόσωποι των επιχειρηματιών, δεν θα έχει κανένα νόημα να έλθουν και πάλι λεφτά στη χώρα, χωρίς η αγορά να δει ποτέ το «χρώμα» τους.

         newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου