7 Μαΐ 2012

Όχι Τσίπρα στην πρόταση Σαμαρά

Με δήλωσή του από την Κουμουνδούρου, ο κ. Τσίπρας εξήγησε τους λόγους για τους οποίους απέρριψε την πρόταση του κ. Σαμαρά, επαναλαμβάνοντας για άλλη μια φορά ότι θα πρέπει να σχηματιστεί κυβέρνηση της Αριστεράς «για να απεμπλακούμε από το μνημόνιο της χρεοκοπίας».

«Οι προγραμματικές θέσεις του κ. Σαμαρά βρίσκονται στον αντίποδα του εναλλακτικού σχεδίου διακυβέρνησης της Αριστεράς», τόνισε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος της ΝΔ έχει υπογράψει το δεύτερο μνημόνιο και τα νέα επώδυνα μέτρα που προβλέπει.

«Δεν μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, όπως την ονομάζει ο κ. Σαμαράς, αφού οι υπογραφές και οι δεσμεύσεις του δεν συνιστούν σωτηρία αλλά τραγωδία για το λαό και τον τόπο. Κατανοούμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα αλλά και τις δυνατότητες που διαμορφώνονται μετά την έκφραση της λαϊκής ετυμηγορίας. Δεν θα επαναφέρουμε τώρα από το παράθυρο αυτό που έδιωξε από την πόρτα ο ελληνικός λαός με την ετυμηγορία του», επισήμανε.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ότι το κόμμα του θα επιχειρήσει να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα συνεννόησης, «πρωτίστως με τις δυνάμεις της Αριστεράς, για να έχουμε εξελίξεις σε προοδευτική κατεύθυνση».

Παράλληλα, απηύθυνε σαφή προειδοποίηση προς όλους, να σεβαστούν τη λαϊκή ετυμηγορία και να μην προχωρήσουν στη λήψη νέων βάρβαρων μέτρων μέχρι να σχηματιστεί κυβέρνηση που θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης.

«Να μην διανοηθούν να δημιουργήσουν κλίμα τεχνητών εκβιασμών. Ήρθε η ώρα να λάβουν αυτοί το μήνυμα του λαού κι όχι ο λαός τους συνήθεις εκβιασμούς τους. Και το μήνυμα του λαού προς την ευρωπαϊκή ηγεσία είναι σαφές. Η πολιτική της λιτότητας απορρίφθηκε από τον ελληνικό λαό και απορρίπτεται και από τους λαούς της Ευρώπης. Ήρθε η ώρα να αποσυρθεί», κατέληξε.


Ανακοίνωση εξέδωσε πριν από λίγα λεπτά το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ, με θέμα την τηλεφωνική επικοινωνία της Γ.Γ. του κόμματος με τον πρόεδρο της ΝΔ. Όπως αναφέρεται, ο Αντώνης Σαμαράς της "ζήτησε συνάντηση στο πλαίσιο των επαφών του για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Η Αλέκα Παπαρήγα απάντησε ότι δεν υπάρχει αντικείμενο συζήτησης για μια τέτοια συνάντηση".  

Ο κ. Βενιζέλος απο την μεριά του δήλωσε ότι ο ελληνικός λαός αποφάσισε να δώσει στο ΠΑΣΟΚ την τρίτη κατά σειρά ευθύνη για να μην περάσει η χώρα περίοδο ακυβερνησίας, υπονοοώντας με αυτόν τον τρόπο ότι θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του το δεύτερο κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ κι ότι θα πρέπει να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας με την αναγκαία, όπως τόνισε, συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ και της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Επίσης, ο κ. Βενιζέλος ζήτησε ο νέος πρωθυπουργός να είναι πρόσωπο ευρείας αποδοχής, που θα απηχεί τη νέα τάση αναδιαπραγμάτευσης. Ρίχνοντας το μπαλάκι στις αντιμνημονιακές δυνάμεις, σημείωσε ότι αφού ο λαός επέλεξε την αλλαγή προσώπων θα πρέπει κάποιοι να αναλάβουν την επαναδιαπραγμάτευση με τους εταίρους για το μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση με όριο, βέβαια, την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.

«Σεβόμενοι απολύτως την απόφαση που έλαβε χθες ο ελληνικός λαός, πως το ΠΑΣΟΚ είναι το τρίτο κόμμα, έχουμε την τρίτη κατά σειρά ευθύνη για την διακυβέρνηση της χώρας. Θεωρούμε όμως ότι όλες οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις έχουν μερίδιο ευθύνης για να δοθεί λύση συγκεκριμένη και υπεύθυνη», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, που παρέθεσε τους πέντε όρους για τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Οι πέντε όροι του Βενιζέλου
Πρώτος όρος είναι η συμμετοχή των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, κάτι που καθιστά αναγκαία τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, της Δημοκρατικής Αριστεράς και της Νέας Δημοκρατίας. Δεύτερον, το ΠΑΣΟΚ δεν θέτει ως όρο για τη συγκρότηση κυβέρνησης τη συμμετοχή στελεχών του. «Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης και να παράσχουμε τη στήριξή μας. Ο λαός έχει εκφράσει την επιθυμία και την προτίμηση να αλλάξουν τα πρόσωπα αυτών που διαχειρίζονται την κρίση», προσέθεσε. Τρίτος όρος είναι ο νέος πρωθυπουργός να είναι πρόσωπο ευρείας αποδοχής, που θα έχει την τάση αναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου. Τέταρτον, το όριο της συνεργασίας να διασφαλίζει την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και πέμπτον, μια σειρά θεμάτων στα οποία εκτιμά ότι θα πρέπει να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση.

     newsbomb.gr
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου