16 Απρ 2012

Στο γραφείο του ανακριτή ο Άκης Τσοχατζόπουλος

Χωρίς χειροπέδες αλλά συνοδεία αστυνομικών ανδρών, ο κ. Τσοχατζόπουλος συνομίλησε με τους δημοσιογράφους, με τους οποίους και αντήλλαξε ευχές λόγω των ημερών. «Λυπάμαι που σας έφερα εδώ Δευτεριάτικα», τους είπε.

Ο κ. Τσοχατζόπουλος, που κρατείται για πέμπτη ημέρα στη ΓΑΔΑ, μετά τη σύλληψή του, αναμένεται ότι θα ζητήσει νέα προθεσμία για να απολογηθεί, επικαλούμενος την ογκωδέστατη δικογραφία, που ξεπερνά τις 10.000 σελίδες. Ο πρώην υπουργός θα υποστηρίξει ότι η νέα προθεσμία είναι απαραίτητη, αφού ο ίδιος στο διάστημα που μεσολάβησε δεν πρόλαβε να προετοιμαστεί.

Σε περίπτωση που ο ανακριτής απορρίψει το αίτημά του, οι πληροφορίες θέλουν τον κ. Τσοχατζόπουλο να αρνείται το σύνολο των κατηγοριών που του αποδίδονται, ενώ επιπροσθέτως, θα ισχυριστεί ότι τα αδικήματα, τόσο της δωροδοκίας όσο και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, έχουν παραγραφεί. Επίσης, θα υποστηρίξει ότι οι εξωχώριες εταιρείες δεν του ανήκουν και ότι δεν βρέθηκε τίποτα ύποπτο ούτε στο λογαριασμό του, ούτε στα αντικείμενα που του κατασχέθηκαν.

Οι δικηγόροι του κ. Τσοχατζόπουλου θα ζητήσουν να μην κριθεί προφυλακιστέος, καθώς η φυγή του είναι αδύνατη, λόγω και της αναγνωρισιμότητάς του, ενώ θα εμμείνουν στο γεγονός ότι όσες φορές του έχει ζητηθεί να παραστεί στις αρχές, το έχει πράξει.

Όσον αφορά στην αγορά των υποβρυχίων, ο πρώην υπουργός αναμένεται ότι θα επιρρίψει ευθύνες στην τότε ηγεσία του ΚΥΣΕΑ και θα υποστηρίξει ότι ακολούθησε την τυπική διαδικασία μετά τη γνωμοδότηση του οργάνου.

Για το σκέλος της υπόθεσης που αφορά στα συστήματα TOR - M1 ο πρώην υπουργός αναμένεται ότι θα υποστηρίξει ότι δεν έχει γνώση της δικογραφίας και θα ζητήσει να τοποθετηθεί για το ζήτημα αυτό στο μέλλον.

Συγκεκριμένα, ο πρώην υπουργός αναμένεται, μεταξύ άλλων, να υποστηρίξει:
-Ότι η απόφαση για την αγορά των υποβρυχίων ελήφθη το Φεβρουάριο του 2000 από το Κ.Υ.Σ.Ε.Α. το οποίο και εξουσιοδότησε στη συνέχεια τον Α. Τσοχατζόπουλο ως υπουργό Εθνικής Άμυνας να υλοποιήσει την απόφαση . Μάλιστα, όπως θα αναφέρει η πλευρά του Α. Τσοχατζόπουλου ζητήθηκε η κλήση των μελών της τότε συνθέσεως του Κ.Υ.Σ.Ε.Α. προς παροχή εξηγήσεων (σε εισαγγελικές αρχές και Βουλή), όμως το αίτημα δεν έγινε δεκτό.

- Ότι ο Α. Τσοχατζόπουλος υπηρέτησε υπουργός Εθνικής Άμυνας μέχρι το 2001, ενώ η κατασκευή των υποβρυχίων «214» διαρκεί μέχρι και σήμερα στη βάση της ίδιας ακριβώς σύμβασης.

- Ότι ο πρώην υπουργός απολογείται για αδικήματα που έχουν παραγραφεί και ότι η υπόθεση των TOR – M1 είχε απασχολήσει την εξεταστική επιτροπή της Βουλής το 2004 και είχε κλείσει οριστικά χωρίς να εντοπιστούν ενοχοποιητικά στοιχεία.

- Ότι το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Α. Τσοχατζόπουλου είναι παράνομο δεδομένου ότι ο ίδιος δεν υπήρξε ποτέ απρόθυμος να συνεργαστεί με τις εισαγγελικές αρχές όλο το διάστημα των 20 μηνών που ερευνούν τα περιουσιακά του. Εξάλλου, όπως αναμένεται να αναφερθεί στον πρώην υπουργό έχει ήδη επιβληθεί απαγόρευση εξόδου από τη χώρα για την υπόθεση τη δήλωσης «πόθεν έσχες».

Υπενθυμίζεται ότι κατηγορία για ξέπλυμα μαύρου χρήματος εκτός από τον πρώην υπουργό αντιμετωπίζουν – σύμφωνα με το πόρισμα – 14 ακόμη πρόσωπα, εκ των οποίων το ένα είναι ο Αστέριος Οικονομίδης που έχει ήδη προφυλακιστεί. Μεταξύ των κατηγορούμενων είναι η σύζυγος του Α. Τσοχατζόπουλου Βασιλική Σταμάτη, η κόρη του Αρετή, η λογίστριά του Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου