23 Μαΐ 2012

Tagespiegel: «O Τσίπρας προκαλεί τη Μέρκελ»

Μετά το μπαράζ συνεντεύξεων σε διεθνή ΜΜΕ, όπως το CNN και το BBC, ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε σε ένα ακόμη βήμα με στόχο να χτίσει μία φιλοευρωπαϊκή εικόνα στο εξωτερικό. Με το ταξίδι "αστραπή" σε Παρίσι και Βερολίνο ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ επιδίωξε να κάνει γνωστές τις θέσεις του κόμματος του για το ευρώ και το Μνημόνιο και να συναντηθεί με Γάλλους και Γερμανούς πολιτικούς.

Στο Βερολίνο ο Αλέξης Τσίπρας έγινε δεκτός σε ένα μάλλον ψυχρό κλίμα, μετά και τις αιχμηρές δηλώσεις του για την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και είχε επαφές με στελέχη του αριστερού κόμματος Die Linke, των Πρασίνων, και τον αρχηγό των Γερμανών Σοσιαλιστών, Σίγκμαρ Γκάμπριελ.


Στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο της γερμανικής αριστεράς (Die Linke), Κλάους Ερνστ και τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Γκρέγκορ Γκίζι παρουσία πλήθους δημοσιογράφων ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η ψήφος στο κόμμα του δεν σημαίνει έξοδο από το ευρώ.


Η ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, δεν σημαίνει ότι θα μας πετάξουν από το ευρώ αλλά θα είναι μία μεγάλη ευκαιρία να σωθεί το ευρώ. Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε ότι η νίκη του κόμματος του στις εκλογές θα σημάνει σταθερότητα στην Ελλάδα την ώρα που η επιμονή στα σκληρά μέτρα λιτότητας θα σημάνει την επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή.


«Αγαπητοί φίλοι, θα ήθελα εισαγωγικά να σας πω ότι δεν είμαστε μια δύναμη, έτσι περίπου όπως μας παρουσιάζουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στην Ελλάδα, ενδεχομένως και στην Ευρώπη, που θέλει την καταστροφή της Ευρώπης. Αντιθέτως είμαστε μια βαθιά φιλοευρωπαϊκή δύναμη και εμείς στην Ελλάδα στον ΣΥΡΙΖΑ και στο Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς όπου συμμετέχουμε μαζί με το Die Linke. Και αν θέλετε ίσως είμαστε σήμερα η μόνη δύναμη που συνειδητοποιεί ότι το μέλλον της Ευρώπης περνάει μέσα από την υιοθέτηση της δικής μας στρατηγικής» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.


Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στους Γερμανούς φορολογούμενους και σημείωσε ότι «δεν μπορεί να ζητάμε από τους Γερμανούς πολίτες να βάλουν τα χρήματά τους σε ένα βαρέλι δίχως πάτο, αλλά πρέπει να οικοδομήσουμε μαζί μια ευρωπαϊκή λύση σε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, μια λύση που μπορεί να βρεθεί μόνο μέσα από την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης».


Την εμπιστοσύνη του στις ικανότητες του Αλέξη Τσίπρα και στο κυβερνητικό του πρόγραμμα εξέφρασε ο πρόεδρος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke), Κλάους Ερνστ σε συνέντευξη του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.


Ο Κλάους Ερνστ έκανε λόγο για ένα πρόγραμμα εντελώς διαφορετικό από αυτό που πρότειναν η Άνγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί για έξοδο από την κρίση και τόνισε ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα θα μπορούσε να πετύχει. Στον ΣΥΡΙΖΑ «λένε ότι πρώτα πρέπει να θέσουμε σε κίνηση τη δική μας οικονομία, για να ενδυναμώσουμε τις δικές μας θέσεις, και έχουν προτάσεις για το πώς θα γίνει αυτό - από την ενεργειακή πολιτική μέχρι και την ενίσχυση του τουρισμού. Είναι ένα δικό τους σχέδιο, το οποίο θα μπορούσε να συμβάλλει στο να βγει η Ελλάδα από την κρίση» δήλωσε ο κ. Ερνστ.


Ο επικεφαλής του κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών Σίγκμαρ Γκάμπριελ συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο. Σε δηλώσεις του στο Mega ο Σίγκμαρ Γκάμπριελ ανέφερε: «Κάλεσα τον κ. Τσίπρα για να του πω ότι η πολιτική του οδηγεί στην αθέτηση των συμφωνιών. Η μονόπλευρη αθέτηση των συμφωνιών. Η μονόπλευρη αθέτηση των συμφωνιών θα οδηγήσει σε αθέτηση των συμφωνιών και από την πλευρά της Γερμανίας και των υπόλοιπων Ευρωπαίων. Δεν θα συνεχίσουμε και από την πλευρά μας τις πληρωμές προς την Ελλάδα. Οι συμφωνίες έχουν υπογραφεί και πρέπει να τηρούνται. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι και εμείς στη Γερμανία έχουμε δυσκολίες να εξηγήσουμε στους ψηφοφόρους μας γιατί πρέπει να πληρώνουν για την Ελλάδα».


Ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ θα συναντηθεί σήμερα στις 12 με τον υπουργό Εργασίας, Αντ.Ρουπακιώτη.


«O Τσίπρας προκαλεί τη Μέρκελ» είναι ο τίτλος της βερολινέζικης εφημερίδας Tagespiegel.
H εφημερίδα, με αφορμή την επίσκεψη του Α. Τσίπρα στο Βερολίνο σημειώνει: «Ο Τσίπρας ποντάρει ψηλά. Ο λαϊκιστής εξυπηρετεί τους πάντες. [...] Ο Τσίπρας γοητεύει τους αριστερούς με επαναστατική φρασεολογία και το κέντρο με δηλώσεις του τύπου "θα κάνουμε τα πάντα για μείνουμε στην Ευρωζώνη". Οι εφτά από τις δώδεκα συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ όμως επιθυμούν έξοδο από το ευρώ».

Η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο. Ενώ η ατμόσφαιρα στην αίθουσα συνεντεύξεων «Bundespressekonferenz», όπου είχαν προσέλθει εκατοντάδες δημοσιογράφοι ήταν αρχικά αρνητική, στη συνέχεια το κλίμα άλλαξε.

Κι αυτό γιατί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απέφυγε τις ρητορικές κορώνες και στήριζε τις απόψεις του σε γενικά αποδεκτούς πολιτικούς και οικονομικούς όρους.

Ως αποτέλεσμα, η αρχική επιφυλακτικότητα πολλών δημοσιογράφων μετριάστηκε και η συνέντευξη κύλησε ομαλά.

«Όταν μιλάει για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Ζαν Λυκ Μελανσόν δεν λέει "αυτοί" αλλά "εμείς"», αναφέρει η «Liberation» σε άρθρο της με τίτλο «Μελανσόν και Τσίπρας, ριζοσπαστικά δικός σας». Η γαλλική εφημερίδα αναφέρεται στην «πρωθυπουργική δυναμική» του Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας ότι οι δημοσκοπήσεις του δίνουν 28% στις εκλογές της 17ης Ιουνίου.

Παραθέτει μάλιστα αποκλειστικές δηλώσεις του Μελανσόν, ο οποίος υποστηρίζει ότι: «πρέπει να πετύχουμε την συνθηκολόγηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Να δανείζει απευθείας το ελληνικό κράτος».

Η γαλλική εφημερίδα περιγράφει ότι στην κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο πολιτικών την Δευτέρα στο Παρίσι, ο Μελανσόν δεν έπαψε να συναινεί με όσα έλεγε ο Τσίπρας. «Χαμογέλασε μάλιστα όταν ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ παρέφρασε μία από τις αγαπημένες προεκλογικές φράσεις του Φρανσουά Ολάντ: "Ο εχθρός μας δεν έχει πρόσωπο, ούτε πρόγραμμα ούτε κόμμα. Όμως αυτός μας κυβερνά"».

Η «Liberation» γράφει στην ανάλυσή της ότι «η Ελλάδα έχει γίνει το νέο σημείο αναφοράς» για τον Μελανσόν ο οποίος κάνει παραλληλισμούς με «λαϊκές επαναστάσεις» της Νότιας Αμερικής. Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα αποτελεί επιβεβαίωση των θεωριών του Μελανσόν οι οποίες τον οδήγησαν το 2008 να εγκαταλείψει το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) και «μια σοσιαλδημοκρατία που βρισκόταν σε αγωνιώδη κατάσταση».

             real.gr
         newsbomb.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου