13 Μαΐ 2012

H επίθεση Koυβέλη - Αλαβάνου στον Αλέξη Τσίπρα και το κείμενο Παπαδήμου

Ντροπή χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών η Δημοκρατική Αριστερά, που επιτέθηκε με σκληρή γλώσσα στον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.
''Ο κ. Τσίπρας στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών, ξεπέρασε κάθε όριο πολιτικής αθλιότητας. Έως χθες μας καλούσε να μείνουμε σταθεροί στη γνωστή μας θέση να μην μετέχουμε σε κυβέρνηση χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ'' ανέφερε η Δημοκρατική Αριστερά.

''Σήμερα μετά τη σύσκεψη δήλωσε ότι έχουμε συμφωνήσει με ΠΑΣΟΚ και ΝΔ σε κυβέρνηση στήριξης του μνημονίου. Είναι ντροπή. Η προφανής αδυναμία να δικαιολογήσει τη στάση του δεν επιτρέπεται να τον οδηγεί στη συκοφαντία και στο ψεύδος. Αυτό είναι πολιτική ανηθικότητα'' προσέθεσε.

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ
Μετά τη σκληρή ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ, κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν ότι: ''Περιμένουμε από τον κ. Κουβέλη να μη συμπράξει σε μία τέτοια κυβέρνηση.'

Με μια ηχηρή παρέμβαση ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, με άρθρο του που δημοσιεύει σήμερα υπογραμμίζει πως η Αριστερά οφείλει να πει στην κοινωνία πως έξοδος της Ελλάδας από το Μνημόνιο οδηγεί στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ με μια επώδυνη διαδικασία.

Ο Αλέκος Αλαβάνος υποστηρίζει πως η Ελλάδα που ήταν στους νικητές του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου γιατί ο Βενιζέλος διείδε την επιτυχία της Αγγλογαλλικής Συμμαχίας, έφτασε μετά λίγα μόλις χρόνια στη Μικρασιατική Καταστροφή γιατί έσφαλε ότι η στήριξή της θα συνεχίζονταν. 
«Σε μια χώρα εξαρτημένη η σωστή ή λαθεμένη εκτίμηση για τις κατευθύνσεις και τα όρια των Μεγάλων Δυνάμεων (από τη δεξιά για να ευθυγραμμιστεί, την αριστερά για να εναντιωθεί) οδηγεί από τον θρίαμβο μέχρι την πανωλεθρία. Αυτό είναι εξαιρετικά κρίσιμο σήμερα. Και με τον Ολάντ και τις προθέσεις του για ανάπτυξη και με ένα «όχι» των Ιρλανδών στο ευρωσύμφωνο, τα όρια τροποποίησης των όρων των δανείων είναι ελάχιστα και σε δευτερεύοντα σημεία, που δεν μπορούν να απαντήσουν στις άμεσες ανάγκες και στην κλιμακούμενη οργή του λαού. Δυνατότητα κατάργησης του μνημονίου δεν υπάρχει παρά μόνο εκτός Ευρωζώνης. Μια λάθος εκτίμηση εδώ για τα περιθώρια ευλυγισίας της Γαλλίας ή της Γερμανίας μπορεί να αποβεί μοιραία» γράφει χαρακτηριστικά ο κ. Αλαβάνος.

Ο κ. Αλαβάνος προτείνει τέλος για την Ελλάδα:

-Την παραμονή στο ευρώ και την αποδοχή των όρων της δανειακής Σύμβασης και  
-την προετοιμασμένη έξοδό μας από το ευρώ που υποστηρίζει πως έχει προοπτικές 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, παρουσίασε στους αρχηγούς μία έκθεση του πρωθυπουργού η οποία εμφάνιζε την εικόνα καταστροφής σε περίπτωση που δεν σχηματιστεί κυβέρνηση.

Οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος, εμφανίστηκαν να αποδέχονται τα δεδομένα χωρίς αμφισβήτηση, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας, χαρακτήρισε την έκθεση ως προσπάθεια να ριχτεί ένας «άσσος στο τραπέζι» των πιέσεων με θεσμικό κάλυμμα.

Βενιζέλος και Σαμαράς χρησιμοποιώντας την έκθεση Παπαδήμου, ζήτησαν από τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ να συναινέσει σε σχηματισμό κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε πως, όπως δήλωσε ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετά την ανάληψη της εντολής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, υπήρχε η απαραίτητη συμφωνία στα 3 κόμματα (ΝΔ,ΠΑΣΟΚ,ΔΗΜΑΡ) να σχηματιστεί κυβέρνηση. Δεν το έκαναν ωστόσο, ζητώντας κομμάτι της ευθύνης σχηματισμού αυτής της κυβέρνησης να αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η έκθεση αυτή δόθηκε μόνο προς ανάγνωση. Δεν επετράπη στους πολιτικούς αρχηγούς να κρατήσουν αντίγραφό της. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου