30 Μαΐ 2012

"Ναι, δεν πληρώνω φόρους"

Πάνω στην ώρα που νομίζαμε ότι είχε μετανιώσει για τα λεγόμενα της για την Ελλάδα, η κυρία Κριστίν Λαγκάρντ επανέρχεται προκλητική μέσω αναρτησής της στο twitter: «That's right, i dont pay taxes»! Η Γαλλίδα επικεφαλής του ΔΝΤ οι αποδοχές της οποίας ανέρχονται ετησίως στο διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 380.989 ευρώ παραδέχεται προκλητικά ότι αυτή δεν πληρώνει φόρους.

Οπως ισχύει με όλους τους διεθνούς αξιωματούχους, η κυρία Λαγκάρντ απολαμβάνει ένα ειδικό φορολογικό καθεστώς ως διεθνής αξιωματούχος, με αποτέλεσμα να μην πληρώνει καθόλου φόρους, κάτι που προβλέπεται για τους γενικούς διευθυντές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με σχετική νομοθετική ρύθμιση του 1961.

Βάσει των άρθρων 34 και 38 της Συνθήκης της Βιέννης του 1961 για τις διπλωματικές σχέσεις, τα εισοδήματά της από το ΔΝΤ δεν φορολογούνται, καθώς «ο διπλωματικός αξιωματούχος απαλλάσσεται από κάθε φορολογία, προσωπική ή πραγματική, εθνική, τοπική ή κοινοτική», βαρύνεται ωστόσο με κάποιους φόρους για την «ακίνητη περιουσία του, που βρίσκεται στη χώρα όπου είναι διαπιστευμένος» ή για κάποιες «ειδικές υπηρεσίες», τις οποίες θα ζητήσει.

Αρκετά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ωστόσο δείχνουν να μην ικανοποιούνται από τις εξηγήσεις που έχει δώσει μέχρι στιγμής μέσω διαδικτύου η κυρία Λαγκάρντ, η οποία απ΄ότι φαίνεται υπέπεσε σε βαρύ ατόπημα που δε συνάδει με την αυστηρά τεχνοκρατική φύση του «Ιδρύματος» που ηγείται.

          iefimerida.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου