20 Ιαν 2012

Καταλογισμός ποινικών ευθυνών σε Γ.Παπανδρέου & Γ.Παπακωνσταντίνου για το έλλειμμα

Ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης έστειλε έγγραφο "βόμβα" στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.
 
Συγκεκριμένα, ο κ. Πεπόνης με έγγραφό του προς τον εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ιωάννη Τέντε ζητεί να διαβιβαστεί στη Βουλή η δικογραφία που αφορά την υπόθεση της αναπροσαρμογής του ελλείμματος του 2009 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ)

Σύμφωνα με τον εισαγγελικό λειτουργό η δικογραφία θα πρέπει να σταλεί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, καθώς είναι το μόνο αρμόδιο, σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου και άλλων μελών του οικονομικού επιτελείου της προηγούμενης κυβέρνησης.


Ειδικότερα, στο έγγραφο αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:
* «Από το σύνολο του συλλέγοντος αποδεικτικού υλικού (μάρτυρες, έγγραφα) και ιδίως από τις μαρτυρικές καταθέσεις πρόεκυψαν στοιχεία σχέση έχοντα με αξιόποινες πράξεις του νόμου περί ευθύνης υπουργών και με πρόσωπα κατεχόντων συγκεκριμένες θέσεις στην προηγούμενη κυβέρνηση της Ελλάδος».
*«Σε πλείστες των μαρτυρικών καταθέσεων ρητώς γίνεται λόγος για διόγκωση και αυθαίρετο προσδιορισμό του δημοσίου ελλείμματος του 2009 αφενός και αφετέρου ευθυνών του τότε πρωθυπουργού, μελών της τότε κυβερνήσεως και τότε αρμοδίων υπουργών Οικονομικών».


Επίσης, στο έγγραφο παρατίθενται από τον κ. Πεπόνη τα ονόματα των 18 προσώπων που κατέθεσαν στην έρευνα, που είναι οι: 
Ζωή Γεωργαντά,
Νικόλαος Στρόμπλος, πρώην διευθυντής της Διευθύνσεως Εθνικών Λογαριασμών της ΕΛΣΤΑΤ,
Νικόλαος Λογοθέτης, πρώην αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ,
Κωνσταντίνος Σκορδάς, πρώην μέλος της ΕΛΣΤΑΤ,
Νικόλαος Χουντής, ευρωβουλευτής,
Σοφία Βούλτεψη, δημοσιογράφος,
Γεώργιος Κασσιμάτης, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου,
Γεώργιος Ρωμανιάς, οικονομολόγος,
'Αννα Ζωηρού, οικονομολόγος,
Σταύρος Μπεριάτος, τμηματάρχης του Τμήματος Γενικής Κυβέρνησης και Χρηματοοικονομικών Λογαριασμών,
Ανδρές Φιλίππου, πρώην μέλος της ΕΛΣΤΑΤ,
Αναστασία Πατεράκη, προϊσταμένη Διεύθυνσης ΑΕΠ,
Γεώργιος Σημιγιάννης, πρώην μέλος της ΕΛΣΤΑΤ,
Στέλλα Μπαλφούσια, οικονομολόγος,
Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος, δημοσιογράφος,
Επαμεινώνδας Μαριάς, καθηγητής πανεπιστημίου και
Κυριάκος Σπαθαράκης.

Ακόμη, ο κ.  Πεπόνης  προσθέτει στο έγγραφό του ότι είχε αποστείλει κλήση με την ιδιότητα του υπόπτου στον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ, καθηγητή Ανδρέα Γεωργίου,  από τον οποίο, τελικά, δεν έλαβε ανωμοτί κατάθεση.


Σημειώνεται, ο κ. Τέντες διαβίβασε το διαβιβαστικό έγγραφο του κ. Πεπόνη και την ογκωδέστατη δικογραφία στον αντεισαγγελέα Α.Π. και προϊστάμενο των οικονομικών εισαγγελέων Νίκο Παντελή, ο οποίος θα αποφανθεί για την αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή.  
Υπενθυμίζεται, ότι η προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση για την αναπροσαρμογή του ελλείμματος του 2009 άρχισε στις 19 Σεπτεμβρίου 2011 με αφορμή καταγγελίες, που δημοσιεύθηκαν στον Τύπο, της καθηγήτριας Οικονομετρίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και πρώην μέλους της ΕΛΣΤΑΤ Ζωής Γεωργαντά. 


Η τελευταία κατήγγειλε  ότι τον Νοέμβριο του 2010 η ΕΛΣΤΑΤ, δεχόμενη πιέσεις από την Eurostat,  διογκώθηκε σκόπιμα το έλλειμμα του 2009  και από 12% που ήταν ανήλθε στο 15,5 %, δηλαδή μεγαλύτερο και από της Ιρλανδίας. 


Στόχος, σύμφωνα με την καταγγέλλουσσα,  ήταν  να ληφθούν όλα τα σκληρά  οικονομικά μέτρα.
Αναλυτικότερα, η κ. Γεωργαντά είχε δηλώσει: «Έχουμε μία νέα κατοχή από τους Γερμανούς. Θεωρούσα τον κ. Παπακωνσταντίνου αδιάφθορο και έντιμο, αλλά γονάτισε στις απαιτήσεις των Γερμανών. Δυστυχώς, και ο κ. Βενιζέλος δείχνει να υποκύπτει.
Το 2009 ταξινομήθηκε στη «γενική κυβέρνηση» μια σειρά ΔΕΚΟ, μεταξύ των οποίων και αυτές στις οποίες εφαρμόζεται τώρα η εργασιακή εφεδρεία, χωρίς όμως να προηγηθούν, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη, οι μελέτες και οι έρευνες προκειμένου να μπει μία επιχείρηση στη γενική κυβέρνηση».


Η κ. Γεωργαντά, επιπλέον, είχε υποστηρίξει ότι η αναπροσαρμογή του ελλείμματος έγινε κατόπιν συνοννόησης μεταξύ του Γ. Παπακωνσταντίνου και του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Α. Γεωργίου. 


Ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι με τον κ. Γεωργίου τα μέλη της επιτροπής δεν είχαν καθόλου καλές σχέσεις, καθως, όπως είπε, «μας είχε απαγορέψει να μιλάμε ακόμη και στους υπαλλήλους»

Σημειώνεται, ότι το έγγραφο του οικονομικού εισαγγελέα για αποστολή της δικογραφίας για την αναπροσαρμογή του ελλείμματος έγινε την ίδια ώρα που ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτ. Παπαϊωάννου φέρεται να δρομολογεί την αντικατάσταση των κ.κ. Πεπόνη και Μουζακίτη μετά τα όσα ανέφεραν κατά την έρευνα των καταγγελιών τους για τις πιέσεις που δέχθηκαν. 

           directnews.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου