20 Ιουλ 2012

Οι λίστες του Πρωθυπουργού

Ενόψει της επίσκεψης της Τρόικας η κυβέρνηση θέλει να δείξει την αποφασιστικότητα που έχει προκειμένου η οικονομία της χώρας να μπει και πάλι σε σωστή τροχιά. «Πρώτος στόχος είναι να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας απέναντι στους δανειστές και αυτό γίνεται μόνο αν παρουσιάσουμε έμπρακτα αποτελέσματα» τονίζουν κατηγορηματικά από το οικονομικό επιτελείο.

Ήδη ανακοινώθηκαν οι πρώτες συγχωνεύσεις και αφορούν την ΔΕΘ την Hellexpo και τον Οργανισμό Προώθησης Εξαγωγών «αυτό είναι μόνο η αρχή. Καθημερινά θα ανακοινώνονται συγχωνεύσεις ή λουκέτα σε δημόσιους οργανισμούς» τόνιζαν συνεργάτες του Πρωθυπουργού στο
Real.gr.

Ο Πρωθυπουργός σύμφωνα με πληροφορίες έθεσε το θέμα στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, από τον οποίο ζήτησε να προχωρήσει άμεσα στις πρώτες συγχωνεύσεις. «Περιμένω να δω άμεσα αποτελέσματα» φέρεται να του είπε.


Το μήνυμα Σαμαρά προς τους υπουργούς


«Δεν ανακοινώνεται τίποτα και δεν διαρρέετε το παραμικρό αν πρώτα δεν έχει κλειδώσει» τόνισε ο Πρωθυπουργός στους συναρμόδιους υπουργούς οι οποίοι έχουν αναλάβει το έργο των δημόσιων οργανισμών και των αποκρατικοποιήσεων. Ο Αντώνης Σαμαράς έστειλε αυτό το μήνυμα μετά τις διαρροές του υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μανούσου Βολουδάκη και αναφέρονταν σε λίστα δημοσίων οργανισμών που πρόκειται να ανακοινωθεί. Έτσι αντί για λίστα είχαμε την ανακοίνωση για την συγχώνευση τριών οργανισμών.


Μετά από αυτή την εξέλιξη, δεν θα υπάρξει καμία επίσημη αναφορά από κυβερνητικό στέλεχος αν πρώτα δεν έχει εξεταστεί και παραμικρή λεπτομέρεια.


Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αντώνης Σαμαράς θέλει με αυτό τον τρόπο να δείξει ότι αυτό που λέει η κυβέρνηση το κάνει και πράξη, ενώ παράλληλα εκτιμά ότι θα αλλάξει και η σκληρή στάση της Τρόικας απέναντι στην χώρα μας.


Η επιστολή Μανιτάκη

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης με επιστολή του προς τους υπουργούς τονίζει ότι θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει η αναδιάρθρωση του δημόσιο τομέα. «Δεν αρκούν επιφανειακές προσεγγίσεις που περιορίζονται σε ανώδυνες ανακατατάξεις. Καθετί παρωχημένο οφείλει να καταργηθεί, κάθε αντιπαραγωγικό να αναδιαταχθεί, κάθε δομή, υπηρεσία, μονάδα να αξιολογηθεί εκ τους μηδενός. Τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο ή αυτονόητο» αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του ο Αντώνης Μανιτάκης.


Το πρώτο κύμα συγχωνεύσεων


Μέσα στον Αύγουστο θα ανακοινωθεί το μεγάλο «πακέτο» συγχωνεύσεων και καταργήσεων οργανισμών. Ο Πρωθυπουργός έχει στα χέρια του τη λίστα Πάγκαλου η οποία όμως ποτέ δεν εφαρμόστηκε. Στόχος της κυβέρνησης είναι ενοποίηση ομοειδών οργανισμών ενώ όσοι κλείσουν οι υπάλληλοι δεν θα απολυθούν και θα μεταγάγουν σε άλλες υπηρεσίες. Αυτό είναι ένα «αγκάθι» που θα πρέπει να ξεπεραστεί σε συνεργασία με την Τρόικα η οποία θεωρεί τις μετατάξεις προσλήψεις.


Έτσι σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται το επόμενο διάστημα να πάρουν σειρά η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων, ο ΕΟΜΜΕΧ, το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας , το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας, το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών κ.α..


Σειρά παίρνουν οι αποκρατικοποιήσεις

Δεν αποκλείεται τις λίγες μέρες που απομένουν μέχρι την άφιξη της Τρόικας την ερχόμενη Τρίτη να ανακοινωθούν οι αποκρατικοποιήσεις. Το γεγονός ότι μόνο δύο μπορούν να γίνουν μέχρι το τέλος του έτους ήταν κάτι που προκάλεσε την έντονη ενόχληση του Αντώνη Σαμαρά ο οποίος δεν είχε και τις καλύτερες σχέσεις με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ταμείου Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας Κ. Μητρόπουλο ο οποίος πληροφορίες τον έφεραν αργά χθες το βράδυ να έχει υποβάλλει την παραίτηση του.


Ανεξάρτητα από αυτό το γεγονός ο Πρωθυπουργός είχε αποφασίσει να τον αντικαταστήσει από την πρώτη στιγμή ωστόσο μέχρι στιγμής δεν είχε βρεθεί το κατάλληλο πρόσωπο που θα αναλάμβανε αυτή την κρίσιμη θέση.


Κρατικά Λαχεία και IBC όπως είναι ήδη γνωστό είναι οι δύο πρώτοι στόχοι ενώ για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ υπάρχουν νομικά κωλύμματα. Επίσης μέσα στα άμεσα σχέδια είναι και η ιδιωτικοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας. Ωστόσο ο Πρωθυπουργός επιθυμεί να προχωρήσουν όλες οι αποκρατικοποιήσεις οι οποίες έχουν «βαλτώσει» με γρήγορους ρυθμούς. «Θαύματα δεν μπορούν να γίνουν αλλά μπορούμε όλοι μαζί να συνεργαστούμε και να καταφέρουμε πολλά» είχε πει ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης.


Το πλάνο των αποκρατικοποιήσεων


• Κρατικά Λαχεία

• IBC
• Αγροτική Τράπεζα
• ΤΡΑΙΝΟΣΕ
• ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ
• ΕΥΑΘ
• ΕΛΠΕ
• ΔΕΗ (Τομείς ενέργειας)
• ΕΓΝΑΤΙΑ
• ΕΛΤΑ
• ΟΠΑΠ
• ΛΑΡΚΟ
• ΟΔΙΕ
• Λιμάνια
• Αεροδρόμια
• Μαρίνες

Επίσης σε εξέλιξη βρίσκεται και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στην οποία «ποντάρει πολλά» ο Πρωθυπουργός για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης της χώρας με την εισροή επενδυτών και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.


              real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου