14 Ιουλ 2012

Οι Γερμανοί πιέζουν-Το πρωί της Τετάρτης η νέα σύσκεψη κορυφής

Τα ανεξέλεγκτα ποσοστά της ύφεσης, το γεγονός πως η Τρόικα δεν έχει απαντήσει αν εγκρίνει τον κατάλογο με τα ισοδύναμα και μείωση των εσόδων δείχνουν ότι τίποτα δεν έχει ξεκαθαριστεί όσον αφορά τα μέτρα της επόμενης χρονιάς.

Τα βασικά ερωτήματα που προκύπτουν είναι αν θα αυξηθεί το ποσό των 11,5 δισ ευρώ λόγω της ύφεσης και αν τελικά υπάρξει επιμήκυνση για την αποπληρωμή. Αν δηλαδή τα έσοδα από τα μέτρα που ανακοινωθούν θα πρέπει να συγκεντρωθούν μέσα την περίοδο 2013 – 2014 ή αργότερα.


Η επιμήκυνση είναι κομβικό σημείο καθώς ενδέχεται τα μέτρα να μην φτάσουν και να χρειαστούν επιπρόσθετα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η «τρύπα» του 2012 με απόκλιση εσόδων άνω των 1,5 δισ. ευρώ και σχεδόν ισόποση ανάγκη για πρόσθετες δαπάνες κυρίως στα ασφαλιστικά ταμεία δημιουργούν μία νέα «τρύπα».


Κύριος στόχος είναι να μην υπάρξει καμία μείωση σε μισθούς και συντάξεις και να μην γίνουν απολύσεις στο δημόσιο.


Η εντολή που έχει δώσει ο Πρωθυπουργός προς το οικονομικό επιτελείο είναι σαφής και ξεκάθαρη: «κόψτε δημόσιες δαπάνες». Γι' αυτό τον λόγο συναντήθηκε ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταικούρας με τους 38 εκπροσώπους των υπουργείων, προκειμένου να ελέγξουν ένα προς ένα τους κωδικούς για να μειώσουν όσο περισσότερο μπορούν την κρατική δαπάνη.


Τις επόμενες μέρες θα υπάρξει και νέα συνάντηση, ώστε να καταλήξουν στα τελικά συμπεράσματα, τα οποία το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα παραδώσει στον Πρωθυπουργό.


Το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Μελετών προτείνει μεταξύ άλλων στην κυβέρνηση:


1. Το Δημόσιο θα συνεχίσει να πληρώνει μόνο το 50% των αποδοχών των κληρικών και το υπόλοιπο 50% θα πρέπει να το εισφέρει η Εκκλησία.


2. Οι επονομαζόμενοι αιώνιοι φοιτητές, αν θέλουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, θα πληρώνουν δίδακτρα για τα έτη πέραν των κανονικών χρόνων φοίτησης.


3. Οι φαντάροι θα υπηρετούν δώδεκα αντί για εννιά μήνες θητείας, ώστε να αποσυμπιεστεί η ανάγκη νέων προσλήψεων μόνιμων οπλιτών.


Αν εφαρμοστεί, πάντως, θα σημάνει εξοικονόμηση δαπανών 100 εκατ. ευρώ για τον προϋπολογισμό, καθώς σήμερα η μισθοδοσία 10.000 κληρικών και 100 αρχιερέων κοστίζει 200 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση.


Κάθετα αντίθετος στην οποιαδήποτε «έκπτωση» στις μεταρρυθμίσεις, εμφανίστηκε ο γερμανός αντικαγκελάριος Φίλιπ Ρέσλερ, και υπουργός Οικονομίας, τονίζοντας, παράλληλα, πως η υπομονή, τόσο η δική του, όσο και της Τρόικας, φθάνει στο τέλος της.

Καλεσμένος σε ραδιοφωνική εκπομπή στο ραδιοφωνικό σταθμό «Deutschlandradio», ο κ. Ρέσλερ, αφού εξήγησε πως «θα πρέπει να περιμένουμε την έκθεση της Τρόικα και να μην συζητούμε στη βάση δημοσιευμάτων», σημείωσε πως «ο χρόνος λειτουργεί υπέρ του ευρώ, εφόσον τα κράτη εφαρμόζουν με αποφασιστικότητα τα αναγκαία μέτρα». «Όχι σε εκπτώσεις στις μεταρρυθμίσεις» είπε χαρακτηριστικά.


Τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ είχε, σύμφωνα με πληροφορίες, χθες ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, ο κ. Γκάιτνερ που γνωρίζει τον κ. Στουρνάρα από παλιά του τηλεφώνησε για να τον συγχαρεί και ζήτησε να μάθει τι έγινε στο Eurogroup και στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Φέρεται επίσης να εξέφρασε και την υποστήριξη των ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι είναι στη διάθεση του Ελληνα υπουργού αν τον χρειαστεί.


Στις δέκα το πρωί της Τετάρτης αναμένεται να ξεκινήσει στο Μέγαρο Μαξίμου η νέα σύσκεψη του Αντώνη Σαμαρά με τους Εξάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη. Όπως είπε σήμερα ο πρόεδρος της ΔΗΜ. ΑΡ. στόχος είναι αυτές οι συναντήσεις να πυκνώσουν. «Αυτές οι συναντήσεις είναι συναντήσεις εργασίας και θα γίνονται σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα δε θα είναι μεγάλα μπορεί και 1 και δυο και τρεις φορές την εβδομάδα να βρισκόμαστε», τόνισε ο κ. Κουβέλης στην τηλεόραση της ΝΕΤ.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜ. ΑΡ αναφέρθηκε και στην ατζέντα της συνάντησης στην οποία θα τεθούν επί τάπητος τα ισοδύναμα μέτρα, το ΦΠΑ, αλλά και ό,τι άλλο συνέβη όλη την εβδομάδα που θα έχει περάσει από την προηγούμενη συνάντησή τους την περασμένη Τετάρτη. Όπως δήλωσε ο κ. Κουβέλης: «Πρώτον την εξέταση όλης της διαδρομής από την προηγούμενη συνάντησή μας, πράγματι στις 10 το πρωί της Τετάρτης θα υπάρξει αυτή η συνάντηση, ισοδύναμα, ΦΠΑ και κυρίως η αντιμετώπιση όλων εκείνων που έχουν σχέση με τη λήψη άμεσων μέτρων, όπως οι δόσεις, θα εξετάσουμε σε πιο στάδιο βρίσκεται και πόσο προχωράει η αντιμετώπιση του κράτους, του ελληνικού δημοσίου και βεβαίως και το χρονοδιάγραμμα. Αυτές οι συναντήσεις είναι συναντήσεις εργασίας και θα γίνονται σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα δε θα είναι μεγάλα μπορεί και 1 και δυο και τρεις φορές την εβδομάδα να βρισκόμαστε».


Ο κ. Κουβέλης κλήθηκε ν’ απαντήσει και στο ερώτημα σχετικά με το αν τα σχεδιαζόμενα μέτρα της κυβέρνησης τυγχάνουν της έγκρισης από την τρόικα και ήταν κατηγορηματικός: «Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση έχει την πολιτική αφέλεια να λέει ότι δε θα υπάρξουν απολύσεις χωρίς να συνυπολογίζει αυτό που λένε οι δανειστές μας, οι εταίροι μας. Και μια και η αναφορά σας είναι συχνή στην τρόικα πρέπει να σας πως ότι η τρόικα έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες κυρίως διαπιστωτικού χαρακτήρα δηλαδή τι έγινε, τι πρέπει να γίνει... Η μείζον διαπραγμάτευση δεν αφορά στην τρόικα, αλλά στις πολιτικές ηγεσίες των κρατών-μελών της Ε.Ε. και προφανώς του μηχανισμού στήριξης της χώρας μας. Η τρόικα δεν αποφαίνεται πολιτικά, δεν έχει καμία αρμοδιότητα για την πολιτική αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων».


Όσον αφορά το ζήτημα της επιμήκυνσης και ο πρόεδρος της ΔΗΜ. ΑΡ. φρόντισε να καταστήσει σαφές την αναγκαιότητά της. «Δεν μπορώ να προσδιορίσω με ακρίβεια τον χρονικό ορίζοντα δεν μπορώ με άλλα λόγια να σας πω σε 20 ημέρες, σε ένα μήνα, σε δύο μήνες. Η αμεσότητα της οφειλόμενης ρύθμισης και όπως την έχουμε συμφωνήσει θα υπάρξει. Αλλά προηγουμένως πρέπει ν’ αντιμετωπιστούν κι όλα εκείνα που έχουν σχέση με τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας και που αυτό συναρτάται αποφασιστικά με τη χρονική επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής και με τη μετάθεση μέτρων προς τα πίσω. Όλα αυτά δεν είναι μεμονομένα ζητήματα. Βρίσκονται σε μία αλληλεπίδραση σχετική με τη δανειακή σύμβαση και την επιβολή καινούργιων μέτρων. Τα καινούργια μέτρα θέλουμε να τα αποφύγουμε, θα τα αποφύγουμε. Τα δε μέτρα τα οποία καθηλώνουν την ελληνική κοινωνία θα τα αλλάξουμε», πρόσθεσε.



              real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου