4 Ιουλ 2012

Ξεκινάει ο «έλεγχος»

Αρχίζουν από σήμερα το πρωί τα πρώτα ραντεβού των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών. Στα ραντεβού θα εξετασθούν τα βασικά μεγέθη της οικονομίας, το βάθος της ύφεσης και η εκτίναξη της ανεργίας, ενώ ξεχωριστές συσκέψεις θα αφιερωθούν στην πορεία των εσόδων και των δαπανών.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας αναμένεται ότι θα ορκιστεί στις 10 το πρωί της Πέμπτης και θα περιμένει στις 11.00 στο γραφείο του τους επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας κ.κ. Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) οι οποίοι φτάνουν στην Αθήνα σήμερα (Τετάρτη) το απόγευμα. Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Ζανιάς και ο γενικός γραμματέας Ηλ. Πλασκοβίτης (τα δύο πρόσωπα που σήκωσαν το κύριο βάρος των διαπραγματεύσεων από τον Απρίλιο του 2010) καθώς επίσης και τα νέα στελέχη της πολιτικής ηγεσίας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης.

Στις 13.00 την ίδια ημέρα έχει προγραμματισθεί συνάντηση της τρόικας με τον Πρωθυπουργό κ. Α. Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία και του κ. Στουρνάρα. Η τρόικα, σε επίπεδο επικεφαλής, θα έχει τις τελευταίες συναντήσεις της με υπουργούς της κυβέρνησης το Σάββατο και θα αναχωρήσει από την Αθήνα. Θα επιστρέψει στις 24 Ιουλίου για το «κυρίως πιάτο» της διαπραγμάτευσης, κάτι που επιβεβαίωσε την Τρίτη και ο κ. Στουρνάρας.

Ο κ. Πλασκοβίτης επέστρεψε την Τρίτη από τις Βρυξέλλες όπου συμμετείχε στην Ομάδα Εργασίας του Eurogroup (Euro Working Group), η οποία προετοίμασε τη συνεδρίαση του Eurogroup σε επίπεδο Υπουργών στις Βρυξέλλες την προσεχή Δευτέρα 9 Ιουλίου. Σε αυτή ο κ. Στουρνάρας θα έχει τις πρώτες επαφές με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τους υπόλοιπους ομολόγους του στην ευρωζώνη.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν τις τελευταίες ώρες ότι η πλευρά του ΔΝΤ εμφανίζεται έτοιμη να συζητήσει αλλαγές στο Μνημόνιο 2 αν η ελληνική πλευρά πείσει για τη σοβαρότητα των προθέσεών της να υλοποιήσει βασικές μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί (μείωση δημοσίου τομέα, αποκρατικοποιήσεις κλπ.). Πολλοί διαβλέπουν στη στάση που τηρεί το ΔΝΤ τις επιρροές της αμερικανικής κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος ανησυχεί για τις αλυσιδωτές επιπτώσεις που θα είχε τυχόν αποσταθεροποίηση κράτους της ευρωζώνης για την εύθραυστη ανάκαμψη των ΗΠΑ, ενόψει και των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, η γραμμή που συμφωνήθηκε είναι να προχωρήσουν βασικές μεταρρυθμίσεις όπως το κλείσιμο και η συγχώνευση Οργανισμών του Δημοσίου, οι αποκρατικοποιήσεις και η αξιοποίηση της Δημόσιας περιουσίας. Παραλλήλως θα προβληθεί η δέσμευση για την ταχεία κατάρτιση ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος που θα καταπολεμά τη φοροδιαφυγή. Στην πορεία των συζητήσεων θα τεθούν στο τραπέζι οι «κόκκινες γραμμές» της συμμαχικής κυβέρνησης (μειώσεις μισθών-συντάξεων, απολύσεις, εργασιακά) και θα αναφερθεί η ανάγκη για επιμήκυνση της προσαρμογής κατά δύο έτη που σημαίνει χαλάρωση της λιτότητας, εφόσον τα μέτρα 11,6 δισ. ευρώ θα απλωθούν σε βάθος τετραετίας (2013-2016) αντί για τη διετία 2013-2014.

Στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ ανεβάζει το κλιμάκιο της τρόικας το κόστος ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών, προκαλώντας σοκ στις χρηματοπιστωτικές αρχές και στους οικονομικούς κύκλους της Κύπρου, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται σήμερα στον Κυπριακό τύπο. Τα 10 δισ. ευρώ αντιστοιχούν περίπου στο 58% του κυπριακού ΑΕΠ. Οι αρχικές εκτιμήσεις των Κυπριακών αρχών ήταν ότι το κόστος κυμαινόταν γύρω στα 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» γράφει ότι οι αρχικές εκτιμήσεις του κλιμακίου του Διεθνούς νομισματικού Ταμείου που είχε φθάσει στην Κύπρο νωρίτερα από τα ευρωπαϊκά κλιμάκια είναι, ύστερα από εξέταση των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών, πως το συνολικό ποσό που θα χρειασθεί το τραπεζικό σύστημα ανέρχεται στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το ποσό αυτό ξεπερνά και τους υπολογισμούς του οίκου Fitch, ο οποίος, υποβαθμίζοντας την κυπριακή οικονομία στην κατηγορία των «σκουπιδιών», είχε αναφέρει ότι ο κόστος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα έφθανε στα 6 δισεκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η αύξηση του υπολογιζόμενου κόστους ανακεφαλαιοποίησης οφείλεται στην αλλαγή μεθοδολογίας υπολογισμού των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Το κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με τη νέα μεθοδολογία που εφαρμόζει, περιλαμβάνει στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια εκείνα που παρουσιάζουν καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών, ανεξάρτητα από τις εξασφαλίσεις, καθώς και εκείνα για τα οποία έχει γίνει αλλαγή του χρόνου αποπληρωμής.


          enikos.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου