14 Ιουλ 2012

Επιστρέφει το «χαράτσι» μέσω ΔΕΗ-Παρέμβαση Κουβέλη

«Φουσκωμένους» θα δουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ όσοι επιστρέψουν τον Αύγουστο από τις διακοπές τους, καθώς θα περιλαμβάνουν και το χαράτσι στα ακίνητα. Παρά τις αρχικές ενστάσεις που διατυπώθηκαν, η ΔΕΗ φέρεται να έχει πάρει εντολή να αποστείλει τους λογαριασμούς με το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ), το οποίο θα εισπραχθεί σε 5 δόσεις.

Το οικονομικό επιτελείο, που εξετάζει το θέμα, φαίνεται ότι κατέληξε να σταλεί το χαράτσι στον λογαριασμό του ηλεκτρικού με ένα εκκαθαριστικό, καθώς όλες οι άλλες σκέψεις κρίθηκαν περίπλοκες και χρονοβόρες.


Πιο συγκεκριμένα στο τραπέζι υπήρχαν εναλλακτικά σενάρια που προέβλεπαν την βεβαίωση του χαρατσιού σε ξεχωριστό ειδοποιητήριο και σε ξεχωριστό φάκελο από τον λογαριασμό της ΔΕΗ με στόχο να μην χτυπηθούν τα έσοδα της επιχείρησης. Έτσι ο κάθε φορολογούμενος θα πλήρωνε κανονικά τον λογαριασμό του ρεύματος με τα τέλη και θα μπορούσε να καταβάλλει το ποσό ξεχωριστά στις τράπεζες και τα ταχυδρομεία και το υπουργείο Οικονομικών θα επέβλεπε την όλη διαδικασία.


Ωστόσο, φαίνεται ότι στο υπουργείο Οικονομικών αποφάσισαν ότι ο νέος αυτός τρόπος δημιουργούσε πολύ μεγαλύτερη προβλήματα και ήταν εξαιρετικά περίπλοκος.


Την ίδια στιγμή το οικονομικό επιτελείο δεν κρύβει την ανησυχία του για το τελικό ποσό που θα εισπραχθεί, εφόσον υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία ακυρώνει την ποινή της διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος σε όσους δεν το πληρώσουν. Μόνο πέρσι πριν την απόφαση του ΣτΕ υπολογίζεται ότι περίπου 500 χιλιάδες πολίτες δεν πλήρωσαν το ειδικό τέλος ακινήτων.


Παρέμβαση Κουβέλη στο θέμα που προέκυψε με το «χαράτσι» της ΔΕΗ. Σε τηλεοπτική του συνέντευξη στη ΝΕΤ ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ ερωτηθείς σχετικά είπε: «Αυτό που συζητείται είναι αν αυτό το τέλος θα ενσωματωθεί ή αν θ’ αποτελεί ξεχωριστό σημείωμα στο λογαριασμό της ΔΕΗ. Το λέω αυτό με το δεδομένο ότι είναι άλλο πράγμα να μη σου κόβουν το ρεύμα και δεν πρέπει να κόβεται το ρεύμα και δε θα κόβεται το ρεύμα και άλλο πράγμα αυτό το βάρος του ειδικού τέλους», τόνισε χαρακτηριστικά ο Φώτης Κουβέλης ο οποίος πρόσθεσε: «Γίνεται μια προσπάθεια στη βάση συγκεκριμένων στοιχείων ν’ αντιμετωπίσουμε την κλιμάκωση αυτού του τέλους η οποία θ’ αντιστοιχείτε στην ικανότητα του πολίτη να πληρώσει αυτό το τέλος».


Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης μίλησε επίσης για το ίδιο θέμα του «χαρατσιού» στέλνοντας μήνυμα στη διοίκηση της ΔΕΗ ότι πρέπει να κάνει πράξη το νόμο που θα ψηφιστεί. «Καταρχήν όπως είχαμε πει προεκλογικά από 1/1/2013 καταργείται το χαράτσι της ΔΕΗ. Για το 2012 δυστυχώς υπάρχει αυτή η μεταβατικότητα. Θα δοθούν περισσότερες δόσεις και η ΔΕΗ -ακούστε προσεκτικά τι θα πω- θα εφαρμόσει το νόμο και ότι ρύθμιση κάνει η κυβέρνηση», δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ και πρόσθεσε: «Ακόμη δεν έχει γίνει νομοθετική παρέμβαση γι’ αυτό το χαράτσι του 2012. Αν γίνει ρύθμιση από το κράτος και πρέπει να εξεταστεί ειδική ρύθμιση για κάποιες ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες η ΔΕΗ θα εφαρμόσει το νόμο που θα περάσει το κοινοβούλιο».


              real.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου