20 Ιουλ 2012

Σε ανοιχτή γραμμή Στουρνάρας - τρόικα

Στις 24 Ιουλίου επιστρέφει τελικά η τρόικα στην Αθήνα, όπως ακριβώς είχε ανακοινωθεί και πριν από μία εβδομάδα. Το πρώτο βασικό ραντεβού έχει κλειστεί με τον υπουργό οικονομικών κ.Γ.Στουρνάρα για την Πέμπτη 26 Ιουλίου. Με τον τελευταίο βεβαίως τα στελέχη της Κομισιόν δεν διέκοψαν ποτέ την επαφή. Κύκλοι της Κομισιόν υπενθυμίζουν ότι ο υπουργός οικονομικών έχει ανοικτή γραμμή με τις Βρυξέλλες από τη μέρα που ανέλαβε. Ως εκ τούτου μια σειρά από μέτρα, προτάσεις επί μέτρων ή και διαθέσεις που έχει εκφράσει η κυβέρνηση έχουν ήδη φτάσει στα ευήκοα ώτα των επιτελών των ευρωθεσμών. Αναλόγως τα στελέχη έχουν ήδη εκφραστεί στο βαθμό που έχουν ενημερωθεί και σε γενικές γραμμές εκφράζουν δύο ειδών σκέψεις: πρώτα σκέψεις ανησυχίας για την πορεία των δημοσίων οικονομικών και σε δεύτερο βαθμό μια σχετική αγωνία για το πόσο εύκολα ή αναίμακτα θα περάσουν οι μεταρρυθμίσεις στο κράτος.

Σε σχέση με τα δημόσια οικονομικά, αυτή τη φορά η τρόικα δεν βαδίζει σε αχαρτογράφητα ύδατα. Η προηγούμενη επίσκεψη ήταν αρκετή για να έχει ήδη σχηματιστεί μια λεγόμενη μακροοικονομική μελέτη. Αυτή η μελέτη - ανάλυση ουσιαστικά διαφόρων μεγεθών - θα δοθεί επισήμως στη δημοσιότητα ως τμήμα της κανονικής έκθεσης στο τέλος της επίσκεψης και του ελέγχου. Θα περιέχει την πρόβλεψη για την ύφεση του 2012, που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι αυτή που αναφέρει ήδη η κυβέρνηση, περί το 6,7%. Θα περιέχει ακόμη την πρόβλεψη για την πορεία των δαπανών της γενικής κυβέρνησης, την πορεία των διαφόρων κωδικών, την αύξηση ή μείωση των εσόδων και μια αναλυτική λίστα της προέλευσης των αποκλίσεων. Πέραν αυτού θα υπάρχει η τάση του πληθωρισμού, της εξέλιξης των τιμών και προφανώς της ανεργίας.


Τα συγκεκριμένα στοιχεία δεν αποτελούν συνήθως σημείο διαφωνίας αυτά καθ’ αυτά. Η προέλευσή τους όμως συνήθως ναι. Σε σχέση με τη ύφεση, η τρόικα θα βρει ένα ακόμα πάτημα για να επιμερίσει το φταίξιμο στην ελληνική πλευρά, όπως και στην τελευταία της έκθεση, θεωρώντας ότι προέρχεται από την καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων και την γραφειοκρατία για την οποία ευθύνεται η ελληνική κακοδιοίκηση και όχι η τρόικα και τα μέτρα. Πιστοποιούν μάλιστα τις εκτιμήσεις τους και λένε χαρακτηριστικά ότι αν τα σωστά μέτρα είχαν ληφθεί τότε η ανεργία θα ήταν χαμηλότερη και θα είχαμε γλιτώσει τουλάχιστον 2 μονάδες ύφεσης.


Με αυτές τις εκτιμήσεις συμφωνεί και το υπουργείο οικονομικών, το ΙΟΒΕ και πολλοί άλλοι ελληνικοί οργανισμοί που ασχολούνται με την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο το πρόβλημα είναι και πάλι πολιτικό. Για παράδειγμα η τρόικα θα ζητήσει το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Όλων των κλειστών επαγγελμάτων - και των ταξί. Εκεί λοιπόν θα παρουσιαστεί και η πρώτη σύγκρουση, όπου η κυβέρνηση θα κληθεί να επιλέξει να θα αναμορφώσει την οικονομία, με όλα τα συνεπακόλουθα οφέλη, ή θα προσπαθήσει να μη θίξει διάφορες ομάδες. Παρόμοια είναι η θεωρεία που έχει η τρόικα για τα ειδικά μισθολόγια, τους οργανισμούς του δημόσιου και τις αποκρατικοποιήσεις.


Η τρόικα θα μείνει όσο χρειαστεί για να καταρτίσει μια έκθεση που θα πιστοποιεί ότι το πρόγραμμα έχει επιστρέψει εντός τροχιάς. Ο χρόνος σε αυτή την περίπτωση είναι σύμμαχος των Βρυξελλών και όχι της Αθήνας δεδομένου ότι στις 20 Αυγούστου λήγει το ομόλογο που διακατέχει η ΕΚΤ και χωρίς μια λύση με σφραγίδα Βρυξελλών οι εξελίξεις θα είναι δυσοίωνες.


Κατά τα λοιπά το ελληνικό ζήτημα δε θα συζητηθεί στην σημερινή τηλεδιάσκεψη των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης που θα αναλωθούν μόνο στο θέμα της Ισπανίας. Η Ισπανία θα φύγει από το eurogroup με την πρώτη δόση του δικού της δανείου και η Ελλάδα με παράταση της αγωνίας. Το κλειδί όμως και πάλι βρίσκεται στην Αθήνα και στην ταχύτητα αντίδρασης της κυβέρνησης. Μόλις οι ελληνικές αρχές αποκαταστήσουν την τιμή τους, τότε το αίτημα για επιμήκυνση θα αποκτήσει νέα δυναμική.


             real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου