19 Ιουλ 2012

Τηλεδιάσκεψη με ομολόγους του σχεδιάζει ο Σαμαράς

Στα σκαριά τηλεδιάσκεψη του Πρωθυπουργού με ομολόγους του και για τα μέτρα των 11,6 δισ. ευρώ. «Τη διαπραγμάτευση θα την κάνω εγώ ανεξαρτήτως τι λέγεται μπροστά ή πίσω από τις κάμερες» λέει ο Αντ. Σαμαράς.

Στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο μεταφέρει ο Πρωθυπουργός τη διαπραγμάτευση για το μνημόνιο, την επιμήκυνση και τα μέτρα των 11,5 δις ευρώ καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του
Real.gr, στόχος του είναι να πετύχει τη διεξαγωγή τηλεδιάσκεψης με ομολόγους του της Ε.Ε. για να τεθούν όλα τα θέματα προς συζήτηση χωρίς την εμπλοκή της τρόικας της οποίας η έκθεση για το ΔΝΤ και το Βερολίνο αποτελεί «Ευαγγέλιο» για την περαιτέρω πορεία εφαρμογής του δημοσιονομικού προγράμματος.

«Τη διαπραγμάτευση θα την κάνω εγώ ανεξαρτήτως τι λέγεται μπροστά ή πίσω από τις κάμερες» τονίζει σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Σαμαράς παρακάμπτοντας έτσι τα όσα έχουν πει το τελευταίο διάστημα δικοί του υπουργοί για τα ισοδύναμα ακόμη για τις οριζόντιες περικοπές τις οποίες ο κ. Στουρνάρας δεν απέκλεισε χθες έξω από το Μαξίμου κάτι το οποίο όμως έκαναν λίγη ώρα αργότερα οι κύριοι Βενιζέλος και Κουβέλης.


Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου σημείωναν ότι η φράση του κ. Στουρνάρα για τα... οριζόντια μέτρα  ήταν μόνο μία αναφορά η οποία αφορούσε κυρίως το κλίμα που υπάρχει στο υπουργείο Οικονομικών ως προς τις διαθέσεις της τρόικας και το ενδεχόμενο να μη δεχθεί τα ισοδύναμα μέτρα που έχει προτείνει η Αθήνα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί… προαναγγελία νέων μέτρων.


Ο κ. Σαμαράς στη συζήτηση με τους δυο πολιτικούς αρχηγούς επανέλαβε ότι η λογική των νέων μέτρων έρχεται σε ευθεία αντίκρουση με τις επισημάνσεις των ίδιων των πιστωτών μας για την ύφεση κάτι που επισήμανε και στο τελευταίο Eurogroup ο υπουργός των Οικονομικών.


Στη συνάντηση πάντως δεν συζητήθηκαν λεπτομερώς τα μέτρα των 11,6 δις ευρώ καθώς στο υπουργείο Οικονομικών συνεχίζεται η προσπάθεια περικοπής δαπανών από κάθε πιθανό ή απίθανο κωδικό όλων των υπουργείων και αυτό παρά το γεγονός ότι όπως έχει ήδη επισημάνει ο κ. Στουρνάρας στα τέλη Ιουλίου και στη συνάντηση με την τρόικα θα παρουσιαστούν γενικές κατευθύνσεις για την υλοποίηση του προγράμματος και όχι συγκεκριμένα μέτρα και ποσά.


Στόχος του Πρωθυπουργού είναι να προχωρήσει με γρήγορα βήματα στις διαρθρωτικές αλλαγές δείχνοντας κάποια πρώτα αποτελέσματα πριν ακόμη φθάσει η τρόικα στην Αθήνα. Προς αυτήν την κατεύθυνση οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει ήδη το «ξερίζωμα» της διάταξης Αλογοσκούφη για τον έλεγχο του δημοσίου στις υπό αποκρατικοποιήσεις εταιρείες κάτι που σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα έρθει σε ευθεία αντιπαράθεση με τους συνδικαλιστές μεταξύ των οποίων και της ΔΑΚΕ οι οποίοι δηλώνουν έτοιμοι για «πόλεμο» εάν προχωρήσει το σχέδιο για 100% ιδιωτικοποιήσεις εκτός του πλαισίου των ΣΔΙΤ.


Οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν χθες να ξανασυναντηθούν την προσεχή εβδομάδα με κύριο θέμα τις αποκρατικοποιήσεις. Στο τραπέζι ωστόσο θα τεθεί και το θέμα του χαρατσιού της ΔΕΗ για το οποίο το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τις πέντε διμηνιαίες δόσεις χωρίς ωστόσο να αποκλείεται και νέα ρύθμιση για τους οικονομικά ασθενέστερους τους οποίους φωτογράφισε με τη δήλωσή του ο Φώτης Κουβέλης.


               real.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου