19 Ιουλ 2012

«Κλείδωσαν» μέτρα και κατευθύνσεις

Μέσω της ΔΕΗ θα πληρώσουμε και φέτος το χαράτσι ήταν μία από τις πρώτες αποφάσεις που έλαβαν στην σύσκεψη του Μεγάρου Μαξίμου ο Πρωθυπουργός και οι Πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. Ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι γι’ αυτή την χρονιά και για τεχνικούς λόγους δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Επίσης αποφασίστηκε να πληρωθεί σε 5 διμηνιαίες δόσεις αντί δύο που ίσχυε μέχρι σήμερα κάτι όμως που δεν εγκρίνει η Τρόικα.

«Το τέλος ακίνητων θα εξακολουθήσει να εισπράττεται από την ΔΕΗ και άλλους παρόχους αλλά σε πέντε διμηνιαίες δόσεις αντί των δύο που ίσχυσαν για το τέλος του 2011 αρχής γενομένης από τους λογαριασμούς που θα εκδοθούν εφεξής.


Υπενθυμίζεται ότι η επιβολή του τέλους για το 2012 ήταν μια υποχρέωση που είχε ήδη προβλεφθεί στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2012 ενώ από το 2013 θα αντικατασταθεί από ένα Ενιαίο Τέλος Ακινήτων» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του υπουργείου οικονομικών.


Πρώτο μέλημα της κυβέρνησης ήταν να βρει τα μέτρα 3 δισ. ευρώ τα οποία έπρεπε να είχαν ληφθεί από τον περασμένο Μάρτιο.


Τα μέτρα των 3 δισ.


• Επιπλέον μείωση 10% – 20% λειτουργικών δαπανών και κατάργηση αμοιβομένων επιτροπών


• Είσπραξη ειδικού τέλους μέσω της ΔΕΗ


• Εξίσωση φόρου πετρελαίου θέρμανσης – κίνησης (επίδομα θέρμανσης με γεωγραφικά και κοινωνικά κριτήρια)


Ο Γιάννης Στουρνάρας έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου έχοντας βρει μέτρα ύψους 8,1 δισ. ευρώ από τα 11,5 δισ. που απαιτούνται σύμφωνα με το μνημόνιο. «Η τρόικα ζητάει κατευθύνσεις και όχι λεπτομερή καταγραφή» τονίζουν στον υπουργείο Οικονομικών και ελπίζουν οι εκπρόσωποι των δανειστών να μην ζητήσουν επιπρόσθετα μέτρα λόγω της «μαύρης τρύπας» των 2 δισ. ευρώ που δημιουργήθηκε κυρίως λόγω της ύφεσης που έφτασε το 7% .


Τα μέτρα που μέχρι στιγμής έχουν «κλειδώσει»


• Πλαφόν στις συντάξεις 2400 ευρώ


• Περικοπή κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων


• Μείωση 15% -20% στο εφάπαξ


• Περικοπές στην υγεία – φαρμακευτική δαπάνη


• Λουκέτα και συγχωνεύσεις σε οργανισμούς του δημοσίου


• Ενιαίο μισθολόγιο σε ΔΕΚΟ – μειώσεις μισθών


• Λουκέτα σε θυγατρικές των ΟΤΑ


• Μείωση αμυντικών δαπανών


• Δραστική μείωση του αριθμού των συμβασιούχων


Όλα θα κριθούν στην συνάντηση που θα έχουν την ερχόμενη Πέμπτη 26 Ιουλίου οι εκπρόσωποι των δανειστών με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.
 
Βαθιά το χέρι στην τσέπη και μάλιστα κατ’ εξακολούθηση θα χρειαστεί να βάλουν οι πολίτες, μετά την απόφαση για πληρωμή του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) σε πέντε διμηνιαίες δόσεις.

Η ρύθμιση ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών με στόχο να υπάρξει διευκόλυνση των φορολογούμενων ως προς την αποπληρωμή του. Το γεγονός αυτό ωστόσο δεν αναιρεί ότι οι πολίτες καλούνται να δίνουν επιπλέον χρήματα για το χαράτσι κάθε δύο μήνες μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ.

Το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει ότι το ειδικό τέλος θα εισπραχθεί και πάλι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, αφού τεχνικές δυσκολίες και πιεστικά χρονικά περιθώρια καθιστούν ανέφικτη την αλλαγή του υφιστάμενου καθεστώτος.

Τα πρώτα ραβασάκια της ΔΕΗ με το χαράτσι θα αρχίσουν να καταφτάνουν στα σπίτια των φορολογούμενων στα τέλη Ιουλίου.

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πως το χαράτσι θα εισπραχθεί σε πέντε διμηνιαίες δόσεις αντί των δύο που ίσχυσαν για το τέλος του 2011.

Το υπουργείο Ενέργειας μαζί με το υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν την αποσύνδεση του τέλους της ΕΡΤ και των δημοτικών τελών από τον λογαριασμό της ΔΕΗ, προκειμένου να ελαφρυνθεί ο λογαριασμός του ρεύματος από τις επιβαρύνσεις υπέρ τρίτων, που αντιστοιχούν περίπου με το 30% της τελικής αξίας του. Την ίδια ώρα όμως αφήνουν μέσα στους λαγαριασμούς το χαράτσι των ακινήτων. Προσπαθούν δηλαδή να δημιουργήσουν πλασματικές εντυπώσεις χωρίς να εξηγούν ταυτοχόρνως πως θα εξασφαλίσουν τα έσοδα των δήμων και της ΕΡΤ.

Σύμφωνα με «Τα Νέα», εξετάζεται επίσης και η μείωση των τριών Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης που έχουν επιβληθεί στο ηλεκτρικό ρεύμα μέσω του Μνημονίου, όμως για να γίνει αυτό θα πρέπει να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στοχεύει, εφόσον συμφωνήσουν και τα συναρμόδια υπουργεία, οι εν λόγω αλλαγές να έχουν συμφωνηθεί έως το φθινόπωρο, ώστε να ισχύσουν από το 2013.

Βεβαίως η πρόθεση αυτή εφόσον υλοποιηθεί δημιουργεί ένα τεράστιο πρόβλημα στη λειτουργία τόσο των δήμων, όσο και της κρατικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης. Ο λογαριασμός της ΔΕΗ είχε κριθεί ως ο πλέον άμεσος και αποτελεσματικός τρόπος είσπραξης αυτών των τελών προκειμένου να ειστπράττεται κανονικά και αναποδίδεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Κινδυνεύουν δηλαδή, για λόγους εντυπωεων και προκειμένου να εισπραχθεί το χαράτσι της γενικής κυβέρνησης για τα ακίνητα, να διαλύσουν τους ήδη οικονομικά προβληματικούς δήμους της χώρας καθώς στην παρούσα οικονομική συγκυρία θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να κληθούν οι πολίτες να πληρώσουν δημοτικά τέλη και δημοτικό φόρο με μια αυτόνομη διαδικασία.

             real.gr
         newsbomb.gr
          iefimerida.gr


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου