15 Ιουλ 2012

"Θα έπεφτε η κυβέρνηση αν ζητούσα τώρα επιμήκυνση"

Δραματικοί ήταν οι διάλογοι του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, με τον πρωθυπουργό και τους κυρίους Βενιζέλο και Κουβέλη την επόμενη του Eurogroup, με τον κ. Στουρνάρα να επισημαίνει ότι μπορεί να έπεφτε η κυβέρνηση αν οι εταίροι απέρριπταν δημοσίως το αίτημα για επιμήκυνση του προγράμματος.

«Σκέφτεστε να είχαμε μια επίσημη δημόσια άρνηση στο Eurogroup για την επιμήκυνση του προγράμματος; Τι θα λέγαμε στον κόσμο; Ότι διαπραγματευτήκαμε και αποτύχαμε; Θα είχε πέσει ήδη η κυβέρνηση....». Με τα λόγια αυτά περιέγραψε ο κ. Στουρνάρας στους πολιτικούς αρχηγούς το κλίμα που βρήκε απέναντι του στο Eurogroup προσπαθώντας να εξηγήσει -πρωτίστως στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ- τον λόγο για τον οποίο δεν έθεσε εξαρχής το θέμα της αναδιαπραγμάτευσης ή έστω της επιμήκυνσης του προγράμματος προσαρμογής.

Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών φέρεται να μετέφερε στους κυρίους Σαμαρά, Βενιζέλο και Κουβέλη και την προειδοποίηση που του απηύθυνε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος πριν ξεκινήσει η σύνοδος του είπα να μην διανοηθεί να θέσει θέμα επιμήκυνσης γιατί «θα πάρεις αρνητική απάντηση».

 Είναι σαφές οτι η προειδοποίηση αυτή του κ. Γιουνκέρ απηχεί γενικότερα και τις απόψεις των εταίρων μας που δεν είναι έτοιμοι να συζητήσουν, πολύ δε περισσότερο να δεχτούν αλλαγές στο ελληνικό Πρόγραμμα ή να περάσουν από τα κοινοβούλιά τους νέα χρηματοδότηση για την Ελλάδα.

Αυτό άλλωστε επιβεβαίωσε και χτες η γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, που δήλωσε πως η μόνη χρονική καθυστέρηση που θα μπορούσε να δώσει στην Ελλάδα είναι το πολύ «λίγες εβδομάδες»!

Πάντως ο Αντώνης Σαμαράς ήταν ενήμερος για τις κινήσεις του υπουργού του, και τον στηρίζει απόλυτα, καθώς και εκείνος έχει εγκαταλείψει τις αντιμνημονιακές κορώνες και βαδίζει στον ίδιο δρόμο του ρεαλισμού με τον κ. Στουρνάρα. Ο τελευταίος έχει ξεκαθαρίσει δε στον πρωθυπουργό ότι αποδέχεται το κόστος καθώς δεν έχει πολιτικές βλέψεις.

«Πρόεδρε, θα έχουμε αντιδράσεις» φέρεται να είπε στον πρωθυπουργό ο κ. Στουρνάρας παρακινώντας τον να τα...ρίξει όλα πάνω του: «Ρίξτα όλα πάνω μου. Δεν είμαι πολιτικός και δεν με νοιάζει το κόστος».

Η πρώτη κρίση της νέας κυβέρνησης πέρασε τελικά αναίμακτα. Ήδη ο Ευάγγελος Βενιζέλος τονίζει ότι δεν έχει προσωπικό θέμα με τον υπουργό Οικονομικών.


Τρέχουν και δε φτάνουν στο υπουργείο Οικονομικών, προσπαθώντας να εξασφαλίσουν τη θετική αξιολόγηση της Τρόικα που θα συνοδεύεται απο τη δόση των 31 δισεκατομμυρίων ευρώ ως το τέλος Σεπτεμβρίου. Η «επίσκεψη» της Τρόικα έχει οριστεί για τις 24 Ιουλίου και στόχος είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση ως τον Δεκαπενταύγουστο.

Προκειμένου να φτάσουν τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου ως το Σεπτέμβρη, ο υπουργός Οικονομικών , Γιάννης Στουρνάρας θα εφαρμόσει ένα σχέδιο που θα περιλαμβάνει τρεις μεταβλητές.

Η πρώτη θα είναι η αιματηρή περικοπή των δαπανών καθώς και η ολική παύση πληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, διαδικασία η οποία υπολογίζεται να αυξήσει τις οφειλές στα 8 δις ευρώ, απο 6,8 δις που ήταν το Μαΐο

Η δεύτερη μεταβλητή, είναι να εκδοθούν με την έγκριση της Τρόικα γραμμάτια πέραν των συμφωνημένων στο μνημόνιο, τα οποία θα έχουν ως αγοραστές τις εμπορικές τράπεζες με τη ρευστότητα που λαμβάνουν με ειδικό καθεστώς απο την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Τέλος η τρίτη σκληρή μεταβλητή, θα είναι να υλοποιηθούν οι διαβεβαιώσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων προς την ελληνική πλευρά, για την χορήγηση περιόδου χάριτος  ενός μήνα για το ομόλογο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ύψους 3,2 δις ευρώ που λήγει στις 20 Αυγούστου.

          iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου