4 Ιουλ 2012

Απόσυρση χρέους 91 δισ. ευρώ και τήρηση του Μνημονίου προτείνει ο Βενιζέλος

Το σχέδιο του για την απαλλαγή της χώρας από ένα μεγάλο τμήμα του Δημόσιου Χρέους της παρουσίασε χτες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, τονίζοντας ότι διαμορφώνονται οι συνθήκες στην Ευρώπη για τη μείωση του κατά 91 δισ. ευρώ αρκεί η Ελλάδα να τηρήσει το Μνημόνιο. Παράλλληλα τάχθηκε κατά των απολύσεων στο Δημόσιο.

Ειδικότερα, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, o κ. Βενιζέλος τόνισε ότι εάν η Ελλάδα τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει με το Μνημόνιο, τότε μπορεί να επιστρέψει σε «καθεστώς ουσιαστικής θεσμικής ισοτιμίας» με τους εταίρους της και να κερδίσει την παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής κατά τρία χρόνια, έως το 2017.

Η εκτίμηση του κ. Βενιζέλου είναι ότι οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για την ενίσχυση της Ισπανίας και της Ιταλίας θα ισχύσουν τελικά και για τις υπόλοιπες χώρες του Νότου, και για την Ελλάδα. Όπως υπογράμμισε, αν τελικά συμβεί αυτό, τότε το νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο Σταθερότητας (ESM) θα μπορούσε να διακρατήσει τα ομόλογα των τραπεζών που ενισχύει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μειώνοντας ουσιαστικά το ονομαστικό δημόσιο χρέος της χώρας κατά 50 δισ. ευρώ ή 25% του ΑΕΠ.

Επιπλέον, αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συμμετάσχει στην αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους με τα ελληνικά ομόλογα που έχει αγοράσει, τότε αυτό θα οδηγούσε σε περαιτέρω μείωση του χρέους κατά 27 δισ. ευρώ ή 14% του ΑΕΠ. Συνολικά, η ΕΚΤ έχει αγοράσει από την αρχή της κρίσης ομόλογα ονομαστικής αξίας 57 δισ. ευρώ πληρώνοντας 30 δισ. Αν αυτά τα ομόλογα αποπληρωθούν στην τιμή αγοράς τους, τότε η διαφορά των 27 δισ. ευρώ μπορεί να μειώσει το δημόσιο χρέος σημαντικά.

Τέλος, ο κ. Βενιζέλος επανέφερε την πρόταση που είχε κάνει προς τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία, να αγοράσουν νέα ελληνικά ομόλογα αγγλικού δικαίου χρησιμοποιώντας τα ομόλογα του EFSF που πήραν μέσω του PSI. Αυτό θα οδηγούσε σε νέα μείωση του χρέους κατά 14 δισ. ευρώ ή 7% του ΑΕΠ...

«Δεν χρειάζονται απολύσεις»
Για το θέμα της απόλυσης 15.000 δημοσίων υπαλλήλων, ο κ. Βενιζέλος υπογράμισε ότι αυτό δεν χρειάζεται να γίνει καθώς είναι «βάρβαρος» καΙ «επιθετικός» τρόπος μείωσης του δημοσίου, με «μηδενικά αποτελέσματα». Οπως είπε, οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν ήδη μειωθεί κατά 103.000 άτομα, ενώ ο στόχος των 150.000 αποχωρήσεων μπορεί να επιτευχθεί μόνο από τις φυσιολογικές αποχωρήσεις.

         iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου