17 Ιουλ 2012

Μαχαίρι σε 89 επιδόματα για να βρει η κυβέρνηση τρία δισ. ευρώ

Αιματηρές περικοπές στα λεγόμενα «κοινωνικά επιδόματα» φαίνεται πως βάζει στο τραπέζι η κυβέρνηση μετά τις χτεσινές αλλεπάλληλες συσκέψεις του Γιάννη Στουρνάρα με τους υπόλοιπους υπουργούς. Συνολικά 89 επιδόματα και παροχές βρίσκονται στο στόχαστρο με στόχο την εξοικονόμηση 3 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Πρόκειται για κοινωνικά επιδόματα που εκτείνονται από τις παροχές του ΟΓΑ, τα ειδικά επιδόματα του ΟΑΕΔ και τα επιδόματα σε τρίτεκνες οικογένειες μέχρι τα βοηθήματα σε μονογονεϊκές οικογένειες και τα κουπόνια του Οργανισμού Εργατικής Εστίας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, στόχος της κυβέρνησης φέρεται να είναι η επιβολή εισοδηματικών κριτηρίων ώστε τα επιδόματα αυτά να τα λαμβάνουν μόνο εκείνοι που έχουν πραγματική ανάγκη και όχι όλοι όπως γίνεται σήμερα.

Αναλυτικότερα, οι χτεσινές συσκέψεις Στουρνάρα-υπουργών έδειξαν ότι θα περάσουν από κόσκινο οι παρακάτω κατηγορίες επιδομάτων. Κάποιες από αυτές θα καταργηθούν ενώ άλλες θα περικοπούν:

 • Παροχές του ΟΓΑ και προσαυξήσεις  συντάξεων  για ολική αναπηρία, τυφλότητα κα.
 • Επιδόματα ασθενείας και εργατικών ατυχημάτων (ΟΓΑ, Οίκος Ναύτου, κά)
 • Επιδόματα απόλυτης αναπηρίας από τα Ταμεία των μισθωτών
 • ∆ιατροφικό επίδομα νεφροπαθών και μεταμοσχευμένων
 • Ειδικά επιδόματα  του ΟΑΕ∆: οικογενειακό επίδομα, ειδικές επιδοτήσεις, στράτευσης, βοήθημα νέων επιστημόνων, ειδικό
 • βοήθημα για αποφυλακισθέντες, ειδικά εποχικά βοηθήματα κ.λπ.
 • Επιδοτήσεις και βοήθημα για παλιννοστούντες από το υπουργείο Υγείας
 • Επιδόματα μητρότητας, τοκετού και λοχείας σε μισθωτούς, ασφαλισμένους του Δημοσίου και του ΟΓΑ
 • Πολυτεκνικά επιδόματα και πολυτεκνικές συντάξεις
 • Επίδομα τρίτου τέκνου και τρίτεκνων οικογενειών
 • Βοηθήματα ορφανών παιδιών και παιδιών μονογονεϊκών οικογενειών
 • Βοηθήματα λόγω ζημιών από φυσικές καταστροφές

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τις περικοπές στις παραπάνω κατηγορίες επιδομάτων βασίζεται σε μια ειδική έκθεση του ΟΟΣΑ. Στην έκθεση αυτή ο ΟΟΣΑ προτείνει να μην δίνονται τα επιδόματα σε όλους τους δικαιούχους, όπως σήμερα, αλλά μόνο σε όσους τα έχουν ανάγκη βάση αυστηρών εισοδηματικών κριτηρίων. Παράλληλα προτείνεται κατάργηση μιας σειράς άλλων επιδομάτων που χορηγούν άλλοι φορείς, και η διατήρηση μόνο ενός οικογενειακού επιδόματος που και αυτό θα καταβάλλεται μόνο σε όσους πληρούν τα κριτήρια.

Μια ακόμα σημαντική πρόταση της ίδιας έκθεσης είναι η επιμήκυνση του χρόνου επιδότησης της ανεργίας κατά δύο χρόνια, πάντα μετά από έλεγχο του εισοδήματος και την καταβολή επιδόματος στέγασης με εισοδηματικά κριτήρια.


Εκτός από τις παραπάνω περικοπές στα επιδόματα, από τις οποίες θα εξοικονομηθούν 3 δισ. ευρώ, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης πρότεινε -όπως έχει αναφέρει το iefimerida.gr- και την επιβολή μικρότερου πλαφόν στις συντάξεις ώστε από 2770 ευρώ που είναι σήμερα το ανώτατο όριο να πέσει στα 2400 ευρώ. Το μέτρο αυτό θα επηρεάσει κυρίως συνταξιούχους των αποκαλούμενων ευγενών Ταμείων, που λαμβάνουν ακόμα και σήμερα συντάξεις άνω των 2400 ευρώ. Πρόκειται για συνταξιούχους της Εθνικής Τράπεζας, της Ιονικής, της ΔΕΗ, καθηγητές Πανεπιστημίου, δικαστικούς αλλά και ανώτερους απόστρατους αξιωματικούς. Από το μέτρο αυτό θα προκύψει επιπλέον εξοικονόμηση 1,5 δισ. ευρώ.

Τέλος, το υπουργείο Εργασίας προτείνει και αλλαγές στο εφάπαξ, και συγκεκριμένα τη μείωση κατά 15 έως 22% του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων με παράλληλη αύξηση των απαιτούμενων ετών. Εναλλακτικά προτείνεται η επιβολή νέας εισφοράς ή παρακράτηση ενός μέρους της ήδη υπάρχουσας εισφοράς αλληλεγγύης.


            iefimerida.gr
 

1 σχόλιο:

 1. Καλα!! Εχω παθει "πλακα"!! Αμα ειναι "σπουδαγμενος" ο ανθρωπος, "τυφλα" να εχουμε οι "ασχετοι"!!!

  Ακου τι σκεφτηκαν!!! Να κοψουν τα επιδοματα!! Μπραβο! Σας παραδεχομαι!! Εμενα ουτε θα μου "περναγε" απο το μυαλο!!

  Ενταξει, εγω ειμαι, ας πουμε μεσης ευφιας ανθρωπος. Τι θα σκεφτομουν?

  Τα προφανη, τα κοινα, τα ευκολα, οπως:

  Γενναιο "κοψιμο" στις αποδοχες των Βουλευτων, για να μην σας πω, δεν θα τους πληρωνα φραγκακι. Η αμοιβη ειναι αναλογη των υπηρεσιων
  στην ελευθερη αγορα, οποτε αφου μας "παττωσαν", σας ρωταω:

  Ποιος επιχειρηματιας πληρωσε και μαλιστα γενναια, τον υπαλληλο του, που του "εκλεισε" την επιχειρηση?

  Μετα θα εκοβα τους μισθους ολων των αυλικων, των περι των πολιτικων μας!!!
  Αυτους και αν τους πληρωνουμε τζαμπα, εφ'οσον και αυτοι προσεφεραν αναλογες υπηρεσιες των βουλευτων!!
  Η Ελλαδα ειναι η χωρα του παραλογου! Να χρειαζεται συμβουλους, γραμματεις και φαρισαιους , ο καθε ανεγκεφαλος για να μας "στειλει" εκει που θα μας "εστελνε" και ενας ηλιθιος χωρις μαλιστα συμβουλους, στον "πατο"!

  Μετα, θα σχολαγα οσους "υπηρετησαν" ως ανωτερα και ανωτατα στελεχη σε δημοσιους οργανισμους, με απαιτηση την επιστροφη των αμοιβων τους, ως "αχρεωστητως καταβληθεισες"!!!!
  Γιατι? Απλουστατα αν ηταν στις εργασιες τους δεν θα ειχε συμβει αυτη η "κατρακυλα" σε ολες τις δημοσιες υπηρεσιες!!!!
  Τι θα μου πειτε, οτι ηταν? Ως τι? Ως ανωτερα και ανωτατα στελεχη? Αρα ειναι και οι αποκλειστικοι υπευθυνοι, της "κατασταστης" οποτε θα τους διωκα και δικαστικα!!!

  Μετα θα .......

  Ενταξει, καταλαβα, ειμαι κατωτερης ευφιας!!!!

  Γιατι?

  Γιατι δεν μπορω να καταλαβω το "μακροπνοο" σχεδιο" των πολιτικων μας!!!

  Την οριστικη μας "εξοντωση"!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή