18 Ιουλ 2012

Ψάχνουν 6 δισ. – Δεν θα ληφθούν αποφάσεις

Στις 9 το πρωί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, οι κύριοι Στουρνάρας και Σταϊκούρας θα περάσουν την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου προκειμένου να ενημερώσουν τον Πρωθυπουργό και μία ώρα αργότερα θα αρχίσει η σύσκεψη με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών μέχρι και την τελευταία στιγμή έψαχναν να βρουν μέτρα που θα προσεγγίσουν τον στόχο των 11,6 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν εξευρεθεί δαπάνες ύψους 5,7 δισ. «Είναι δύσκολος ο στόχος αλλά θα πρέπει να βρεθούν τα συγκεκριμένα μέτρα» τόνιζε κυβερνητικό στέλεχος και πρόσθεσε: «συνεχίζεται η προσπάθεια για να "κλείσουμε" τα υπόλοιπα 6 δισ. ευρώ, αλλά δεν θα έχουμε "κλείσει" τους αριθμούς έως σήμερα».


Ωστόσο, όλα δείχνουν πως στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών δεν θα ληφθούν τελικές αποφάσεις. «Η τρόικα δεν ζητάει λεπτομερή κατάλογο των μέτρων, κατευθύνσεις ζητάει» σημείωναν συνεργάτες του Γιάννη Στουρνάρα.


Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, θα επιδώσει στους κυρίους Σαμαρά, Βενιζέλο και Κουβέλη ένα προσχέδιο με τις βασικές κατευθύνσεις για τις προς περικοπή δαπάνες και θα αποχωρήσει από την σύσκεψη.


Στόχος όλων είναι να μην γίνουν οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις τουλάχιστον όσον αφορά τα χαμηλά εισοδήματα. Παράλληλα ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος για νέα επιπρόσθετα μέτρα τόσο το 2012 όσο και τα επόμενα χρόνια λόγω της ύφεσης αλλά και της «μαύρης τρύπας» των εσόδων που φτάνουν τα 2 δισ. ευρώ.


Δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέα σύσκεψη του Πρωθυπουργού με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση, παραμονή της επίσκεψης της Τρόικας στην χώρα μας. Οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένεται να έρθουν το βράδυ της 24ης Ιουλίου - την ημέρα που γιορτάζουμε την επέτειο για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας – και δύο ημέρες αργότερα και συγκεκριμένα την Πέμπτη θα συναντηθούν με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.


Κυβερνητικοί παράγοντες τόνιζαν, εξάλλου, ότι είναι πιθανόν η συζήτηση για τις δαπάνες, τόσο σε τεχνικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, να συνεχισθεί έως και στο «παρά πέντε» της έλευσης της τρόικας, την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα.


Ο Αντώνης Σαμαράς συνέχισε τις τηλεφωνικές του επαφές με υπουργούς της κυβέρνησης προκειμένου να τους πιέσει ακόμα περισσότερο για την περικοπή δαπανών. Ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον υπουργό Υγείας Ανδρεά Λυκουρέντζο αλλά και με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, ο οποίος θα σηκώσει και το μεγάλο μέρος της περιστολής των δημοσίων δαπανών ύψους 4 δισ. ευρώ.


Ο Γιάννης Στουρνάρας όταν ρωτήθηκε αμέσως μετά την συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό για την απροθυμία των υπουργών, προσπάθησε να χαμηλώσει τους τόνους. «Οι υπουργοί είναι συνεργάσιμοι, δεν έχουν την απαιτούμενη τεχνογνωσία και χρειάζεται να τους βοηθήσουμε» φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να είπε ο υπουργός οικονομικών.


              real.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου