4 Ιουν 2012

L' Express: Είχε δίκιο η Λαγκάρντ για τους Έλληνες

Άρθρο υποστήριξης στην Κριστίν Λαγκάρντ και καταπέλτης για τους Έλληνες από το γαλλικό περιοδικό L' Express που διερωτάται τι είπε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. 

"Τι είπε η Λαγκάρντ και ξεσήκωσε θύελλα; Το αυτονόητο, ότι δηλαδή οι Έλληνες δεν πληρώνουν τους φόρους τους και είναι λιγότερο για λύπηση από τα παιδιά της Νιγηρίας", διατείνεται το γαλλικό περιοδικό.

Αυτό που έκανε η Λαγκάρντ, σύμφωνα πάντα με το περιοδικό, ήταν πως έπαιξε τον ρόλο του κακού για να έρθουν μετά οι Ευρωπαίοι να κάνουν τον καλό "μπας και φοβίσουν τους Έλληνες και ψηφίσουν σωστά!".

"Η Ελλάδα δεν έπρεπε να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 1981 ούτε στην Ευρωζώνη το 2001. Αυτό το λάθος οφείλεται στον άκρατο ρομαντισμό των Γάλλων, του Βαλερί Ζισκάρ ντ Εστέν εν πρώτοις που δεν ήθελε "να κλείσει την πόρτα της Ευρώπης στον Πλάτωνα" και στη συνέχεια στον Σιράκ και τον Ζοσπέν που καθησύχασαν και τους τελευταίους δισταγμούς της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας.

Η χώρα είναι τόσο μικρή που το ρίσκο έμοιαζε μικρό, διατείνεται η αρθρογράφος Κριστίν Κερντελάν. "Αλίμονο, αυτό ήταν λάθος! Ο κίνδυνος που εκπροσωπεί η Ελλάδα είναι σαν ένας "ασύμμετρος πόλεμος" στο οικονομικό πεδίο. Όπως στο στρατιωτικό μέτωπο συγκρούονται δυο πόλοι διαμετρικά αντίθετοι -οι ταλιμπάν και οι ΗΠΑ π.χ- έτσι και μια λιλιπούτεια δύναμη μπορεί να οδηγήσει σε αποτυχία ή και να γκρεμίσει τον γίγαντα, καταλήγει το άρθρο", σημειώνεται.

Η Καρντελάν ξεκινάει το άρθρο της με ένα κείμενο που είχε γράψει το 1854 ένας γάλλος ακαδημαικός, ο Εντμόν Αμπού για την Ελλάδα.

"Η Ελλάδα", έγραφε ο Αμπού, "είναι η μόνη γνωστή χώρα που ζει σε πτώχευση από την ημέρα της ίδρυσής της. Όλοι οι προϋπολογισμοί είναι ελλειμματικοί. Μόνο αν εγγυηθούν οι προστάτιδες δυνάμεις μπορεί να δανειστεί από το εξωτερικό.

Μόλις εισπράττει το δάνειο η Ελλάδα τα χρήματα κατασπαταλώνται από την κυβέρνηση χωρίς κανένα όφελος για τη χώρα.

Και μόλις τελειώνουν τα χρήματα, οι εγγυητές πρέπει να εξυπηρετήσουν τους τόκους, έτσι, από καλοσύνη, αφού οι Έλληνες δεν μπορούν να τους πληρώσουν", έγραφε ο ακαδημαικός, ο οποίος καταγράφει την απόλυτη απροθυμία των Ελλήνων να πληρώσουν τους φόρους τους, καθώς και τη διάλυση του δημόσιου τομέα.

"Κρατηθείτε, αυτά τα λόγια γράφτηκαν το 1854 για μια χώρα που βάζει σε κίνδυνο την Ευρώπη εν έτει 2012", καταλήγει η αρθρογράφος.

Aίσθηση προκαλεί και η Γερμανική πλευρά,διαμηνύοντας προς τα ελληνικά κόμματα ότι δεν πρόκειται να γίνει δεκτή χαλάρωση των όρων του Μνημονίου.

Η γερμανίδα καγκελάριος μιλώντας σε κομματική εκδήλωση των Χριστιανοδημοκρατών στο Βερολίνο, κατέστησε σαφές ότι όποια χώρα της Ευρωζώνης παραβιάσει τους όρους του Μνημονίου που έχει υπογράψει τότε θα παραπέμπεται στο ευρωπαϊκό δικαστήριο.

Αίσθηση ωστόσο προκαλεί η τοποθέτηση της κ.Μέρκελ ότι πρέπει τα κράτη-μέλη της ΕΕ να εκχωρήσουν μέρος της κυριαρχίας τους σε ό,τι αφορά στους προϋπολογισμούς τους σε αντάλλαγμα για μέτρα υπέρ της ανάπτυξης.

Παράλληλα, απέρριψε για μία ακόμα φορά την έκδοση ευρωομολόγου, χωρίς ωστόσο να αποκλείσει καλή διάθεση για ευελιξία σε ό,τι αφορά στην επιβολή ενός φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές και σε μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης στην ευρωζώνη.

          newsbomb.gr
           news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου