3 Ιουν 2012

«Eντολή εξουσίας» ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας

Άνοιγμα προς τους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων να εμπιστευθούν τον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς προκαταλήψεις, ανεξάρτητα από την ψήφο τους στις 6 Μαΐου, έκανε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας χθες σε ανοιχτή συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία του Αγρινίου.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η ώρα να αναδειχθεί μία κυβέρνηση της αριστεράς πλησιάζει λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ένα μικρό βήμα χωρίζει το όνειρο από την πραγματικότητα, ένα μικρό βήμα χωρίζει το λαό από την εξουσία» και αυτό το βήμα θα γίνει στις 17 Ιουνίου, «όταν ο λαός θα δώσει ξεκάθαρη και ισχυρή εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ, μία εντολή, εξουσίας, δημοκρατίας, αξιοπρέπειας και ελπίδας».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε ότι μόνο πραγματικό δίλημμα αυτής της εκλογικής αναμέτρησης είναι «Μνημόνιο ή ΣΥΡΙΖΑ», ζητώντας την ψήφο του λαού για την άμεση ακύρωση του Μνημονίου και την επαναδιαπραγμάτευση των δυσμενών όρων της δανειακής σύμβασης και υπό το πρίσμα αυτό, χαρακτήρισε τις επικείμενες εκλογές δημοψήφισμα, κατά του Μνημονίου.

Στην οξύτατη κριτική που άσκησε κατά του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο δικομματισμός δίνει την τελευταία, απελπισμένη μάχη οπισθοφυλακής και είναι ένας κόσμος που φεύγει, ένα κλειστό σύστημα εξουσίας που οργάνωσε το σάπιο, εξαρτημένο, διεφθαρμένο και ανυπόληπτο πολιτικό κατεστημένο του μεταπολιτευτικού δικομματισμού της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. «Φεύγουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ με τα υποστηρίγματά τους, της διαπλοκής», είπε ο κ.Τσίπρας και υπογράμμισε ότι «επειδή φεύγουν, μαίνονται, βυσσοδομούν, διαστρεβλώνουν, συκοφαντούν και λοιδορούν».

«Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ φεύγουν αφού λεηλάτησαν τη χώρα, γιατί προσπάθησαν να παραδώσουν το λαό και τον τόπο σιδηροδέσμιους στους δανειστές, φεύγουν γιατί εκπροσωπούν και συμβολίζουν ένα ηθικά και πολιτικά απαξιωμένο μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας», είπε. Βουλιάζει το «τρίγωνο της αμαρτίας», οι διαπλεκόμενοι επιχειρηματίες και τραπεζίτες, τα κανάλια και οι εγχώριοι εργολάβοι της τρόικας, είπε ο κ. Τσίπρας.


Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα βασικά σημεία του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ που παρουσίασε χθες σε ειδική εκδήλωση, διαβεβαιώνοντας τον ελληνικό λαό ότι αποτελούν δεσμεύσεις που θα αλλάξουν την πορεία των εξελίξεων.

Σε συνεργασία με τις αριστερές δυνάμεις ποντάρει ο Αλέξης Τσίπρας για την επομένη των εκλογών, ενώ αποκλείει κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία.

Άλλωστε η Κουμουνδούρου θα πορευτεί μέχρι τις εκλογές με το δίλημμα της μνημονιακής κυβέρνησης με πυρήνα τη Νέα Δημοκρατία ή της αντιμνημονιακής κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν επαληθευθούν οι δημοσκοπήσεις, τότε κανένα κόμμα δεν θα κατακτήσει την αυτοδυναμία. Ωστόσο, ο μόνος εν δυνάμει κυβερνητικός εταίρος –σε ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- θεωρείται η Δημοκρατική Αριστερά, αφού το ΚΚΕ απορρίπτει κάθε σχετική πρόταση και οι Οικολόγοι Πράσινοι φαίνεται να μένουν εκτός Βουλής.

Η δεύτερη θέση στις εκλογές καθιστά εκ των πραγμάτων αναγκαία την ανάδειξη της ηγετικής ομάδας του κ. Αλέξη Τσίπρα. Πηγές κοντά στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι σε ενδεχόμενη κυβέρνηση της Αριστεράς, κάποια υπουργεία θα δοθούν στη ΔΗΜΑΡ, χωρίς να αποκλείουν και τη συμμετοχή εξωκοινοβουλευτικών προσωπικοτήτων.

Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας έχει ήδη αρχίσει τον προγραμματισμό. Στην ηλεκτρική καρέκλα του υπουργείου Οικονομικών φέρεται ότι θα τοποθετήσει τον επικεφαλής της ομάδας του Οικονομικού Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Γιάννη Δραγασάκη. Στο ίδιο υπουργείο, σε θέση αναπληρωτή υπουργού ή υφυπουργού οι πληροφορίες θέλουν τον κ. Γιώργο Σταθάκη, που ωστόσο «φλερτάρει» και με το υπουργείο Ανάπτυξης. Ωστόσο, στελέχη της Κουμουνδούρου δεν αποκλείουν στο συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο την πρόεδρο της Κοινωνικής Συμφωνίας κυρία Λούκα Κατσέλη, καίτοι δεν θα κατέλθει στις εκλογές. Μια θέση στο οικονομικό επιτελείο φέρεται ότι διεκδικεί και ο κ. Γιάννης Μηλιός.

Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει θέση αντιπροέδρου της κυβέρνησης, με επικρατέστερο τον πρώην πρόεδρο του Συνασπισμού, κ. Νίκο Κωνσταντόπουλο. Σε περίπτωση που το συγκεκριμένο σενάριο επιβεβαιωθεί, τότε αποκλείεται από κυβερνητικό χαρτοφυλάκιο η κόρη του, κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Για το υπουργείο Εξωτερικών ακούγεται το όνομα του κυρίου Δημήτρη Παπαδημούλη, ενώ θέση στο συγκεκριμένο υπουργείο θα έχει –πιθανότατα- και η υπεύθυνη διεθνών σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, κυρία Ρένα Δούρου.

Με το υπουργείο Εργασίας φαίνεται ότι φλερτάρει ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης με υφυπουργό τον κ. Δημήτρη Στρατούλη. Ωστόσο, ορισμένοι θεωρούν ότι κάποιο ρόλο θα μπορούσε να παίξει ο εκ του ΠΑΣΟΚ προερχόμενος, εργατολόγος κ. Αλέξης Μητρόπουλος.
Σε περίπτωση συνεργασίας με τη ΔΗΜΑΡ για το υπουργείο Υγείας παίζει το όνομα του κ. Θανάση Λεβέντη, ενός έμπειρου κοινοβουλευτικού που χρησιμοποιεί χαμηλούς τόνους στην αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ή Περιβάλλοντος, οι πληροφορίες θέλουν τον βουλευτή Ευβοίας κ. Βαγγέλη Αποστόλου, ενώ για τη θέση του υπουργού Παιδείας ακούγεται το όνομα του καθηγητή Ιστορίας κ. Αντώνη Λιάκου.

Πιθανότερος κυβερνητικός εκπρόσωπος θα είναι ο νυν εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Πάνος Σκουρλέτης.

Για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ή Άμυνας ακούγεται το όνομα του κ. Θοδωρή Δρίτσα, ενώ η Νάντια Βαλαβάνη και η προερχόμενη από το ΠΑΣΟΚ κ. Σοφία Σακοράφα ακούγονται για το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

«Δεν θα προχωρήσουμε σε καμία μονομερή ενέργεια που μπορεί να επιφέρει κυρώσεις σε βάρος της χώρας» λέει στον Τύπο της Κυριακής η Ρένα Δούρου και προσθέτει: «Θα λάβουμε πρωτοβουλίες για αντιμνημονιακή κυβέρνηση. Με τα σημεινά δεδομένα, μονομερής ενέργεια τω εταίρων μας θα συνιστούσε μοιραία απόφαση όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την ίδια την ευρωζώνη».

Για το ΝΑΤΟ: «Η βορειοατλαντική συμμαχία έχει απολέσει εδώ και 20 χρόνια το λόγο ύπαρξής της».
            enikos.gr
          newsbomb.gr
            foxblog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου