8 Ιουν 2012

Στο «Ζάππειο» το βράδυ των εκλογών ο Βενιζέλος

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος πάει... «Ζάππειο» το βράδυ των εκλογών. Και αν όχι Ζάππειο, μια και μπορεί να είναι... πιασμένο, ανακοινώνει το σχέδιό του για το μελλοντικό κόμμα του οποίου φιλοδοξεί να είναι ηγέτης.

«Το βράδυ της 17ης Ιουνίου θα παρουσιάσω το πλήρες σχέδιο για το πώς φαντάζομαι το ΠΑΣΟΚ του μέλλοντος, για το πώς φαντάζομαι την ανασύσταση της δημοκρατικής παράταξης», είπε χθες μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega. Ο όρος «δημοκρατική παράταξη» που επέλεξε, μάλιστα, δεν είναι καθόλου τυχαίος, καθώς οι πληροφορίες επιμένουν ότι το «νέο κόμμα» που οραματίζεται ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν θα έχει καν το ίδιο όνομα με το σημερινό ΠΑΣΟΚ.


Όσο για τα πρόσωπα, ούτε λόγος. Την αλλαγή τους την υπονόησε ο ίδιος, προσδιορίζοντας την «ανασύσταση» της δημοκρατικής παράταξης και της «μεγάλης Κεντροαριστεράς», «χωρίς προκατάληψη, χωρίς βαρίδια, χωρίς στερεότυπα, χωρίς εσφαλμένες επιλογές του παρελθόντος», καθώς είναι ανάγκη να ξαναβρεί την κοινωνική της βάση. Άλλωστε, επανέλαβε ότι η παράταξη βρίσκεται σε μεταβατική περίοδο. «Το ΠΑΣΟΚ που κάνει τις εκλογές δεν είναι το ΠΑΣΟΚ που ονειρεύομαι, το ΠΑΣΟΚ που θέλω, το ΠΑΣΟΚ που σχεδιάζω. Είναι αυτό που παρέλαβα», είπε με νόημα, προϊδεάζοντας και για την σύγκρουση με το λεγόμενο «παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ» την «επόμενη μέρα» των εκλογών.


Διακυβέρνηση εθνικής συνευθύνης

Κατά τα λοιπά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε την ανάγκη διακυβέρνησης εθνικής συνευθύνης την επομένη των εκλογών, ξεκαθαρίζοντας πως δεν πρόκειται να συνεργαστεί μόνο με τη ΝΔ ή μόνο με τον ΣΥΡΙΖΑ και υπογραμμίζοντας ότι κανένα κόμμα που πιστεύει στον Κοινοβουλευτισμό δεν μπορεί να μείνει έξω από αυτή την ευθύνη. Ειδικότερα, υποστήριξε πως δεν μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, έχοντας απέναντι όλες τις άλλες πολιτικές δυνάμεις να κατεβαίνουν στη Βουλή και το δρόμο, αμφισβητώντας την ικανότητα διαπραγμάτευσης της χώρας, ενώ με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσε να κυβερνήσει, καθώς αφενός δεν θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ το ΠΑΣΟΚ, αφετέρου στελέχη του «έχουν την γραμμή των μονομερών ενεργειών, της καταγγελίας, που μπορεί να κλονίσει την ροή της εκταμίευσης των δόσεων». Ειδικά για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι εκπροσωπεί την χειρότερη εκδοχή του παλαιού ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενος σε συντεχνιακά δίκτυα, συνδικαλιστικές ηγεσίες κτλ, ενώ για τον Αλέξη Τσίπρα υποστήριξε πως φαντασιώνεται τον εαυτό του περίπου ως τον «Τσε Γκεβάρα της νέας εποχής» και τον «Τσάβες της Μεσογείου».


Ζήτησε από τους πολίτες να «σπάσουν το τεχνητό δίπολο» - μια και με άθροισμα δικομματισμού στο 35% δεν μπορεί κανείς να διχάζει την κοινωνία, όπως είπε - ψηφίζοντας τον «τρίτο πόλο», που επιχειρεί να καταστήσει το ΠΑΣΟΚ. Υποστήριξε άλλωστε πως μόνη εφικτή εθνική στρατηγική είναι αυτή που προτείνει το ΠΑΣΟΚ, παρότι δεν έριξε... άδικο σε όσους πίστεψαν πως στο παρελθόν άσκησε «δεξιά» πολιτική. Δικαιολογήθηκε πάντως, υποστηρίζοντας ότι δεν επρόκειτο για επιλογές που απηχούσαν τη δική του αντίληψη (σ.σ. του ΠΑΣΟΚ) αλλά ότι έπρεπε να βρεθεί ένα έσχατο σημείο συμβιβασμού με τη «συντηρητική Ευρώπη».


               real.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου