22 Ιουν 2012

Τη Δευτέρα επιστρέφει η Τρόικα

η λογική του «ένα βήμα τη φορά» σε σχέση με την ελληνική υπόθεση υιοθέτησε το συμβούλιο eurogroup που συνεδρίασε χθες βράδυ στο Λουξεμβούργο, όπως πολύ χαρακτηριστικά επεσήμαναν τόσο ο Ζ.Κ.Γιουνκερ, όσο και η Κριστίν Λαγκάρντ που παραβρέθηκε εκτάκτως με σκοπό να απευθύνει συστάσεις στη Ευρωζώνη. Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν τόσο ο Πωλ Τόμσεν, όσο και ο Σερβάας ΝτεΡόουζε που έχει την υψηλή εποπτεία του ελληνικού μνημονίου.

Την χώρα εκπροσώπησε, για τελευταία φορά, ο απερχόμενος υπηρεσιακός υπουργός κ.Γ.Ζανίας, που από αύριο γυρνάει στα καθήκοντά του στο πανεπιστήμιο.


Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους ο απερχόμενος υπουργός ενημέρωσε το Συμβούλιο για την νέα πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, παρουσίασε αναλυτικά τα οικονομικά στοιχεία και την εξέλιξη του προγράμματος μεταρρυθμίσεων. Σύμφωνα με την ίδια πηγή ο Γ.Ζανίας φέρεται να είπε στους ομολόγους του ότι από δημοσιονομικής άποψης το πρόγραμμα είναι σε γενικές γραμμές στο σωστό δρόμο (δεν έχει εκτροχιαστεί) ενώ έχουν υπάρξει και σημαντικές πρόοδοι στην απόδοση των φορολογικών εσόδων. Στις μεγάλες εφορίες της χώρας (που αντιπροσωπεύουν το 55-60% των φορολογικών εσόδων) έχει καταγραφεί αύξηση της τάξης του 9% στα έσοδα, πράγμα που κατά την απερχόμενη κυβέρνηση δείχνει ότι «ο κόσμος πληρώνει τους φόρους του». Ο υπουργός ανέπτυξε και τις επιδόσεις της χώρας στην ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας (το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών υποχώρησε κατά 34,5% κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους), τις προσπάθειες αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα, όπως και το μεγάλο αγκάθι του προγράμματος, δηλαδή τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που ελλείψει βουλής δεν προχώρησαν όσο έπρεπε.


Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο Γ.Ζανίας επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει ήδη καλύψει τα 2/3 της απαιτούμενης δημοσιονομικής προσαρμογής (άνω των 10 μονάδων του ΑΕΠ σε μέγεθος στο πρωτογενές επίπεδο). Φυσικά «υπήρξαν και παράπλευρες απώλειες» όπως η σωρευτικά άνω του 20% ύφεση, η ανεργία στο 22,6% και 50% στους νέους. Η αντίληψη των ελληνικών αρχών είναι πως αυτό συνέβη αφενός λόγω του μεγέθους της προσαρμογής, αφετέρου λόγω της ταχύτητας. Κατά συνέπεια ο υπουργός ζήτησε από το eurogroup να εξετάσει στο μέλλον λεπτές ρυθμίσεις (fine tuning) στο οικονομικό πρόγραμμα, όπως και την εισαγωγή ενός προγράμματος για την ανάπτυξη.


Ακόμα και έτσι όμως η ελληνική πλευρά δεν κατέθεσε αίτημα αναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου, αποδεχόμενη ότι πρώτα θα κατέβει η τρόικα στην Αθήνα, θα κάνει μια αποτίμηση της κατάστασης και μετά βλέπουμε...


Το eurogroup εξάλλου όπως έγινε γνωστό από τον πρόεδρο Γιούνκερ και τον επίτροπο Ρεν δεν μπήκε στην ουσία των λεπτομερειών της ελληνικής υπόθεσης. Αντιθέτως, όπως επεσήμανε ο Ζ.Κ.Γιούνκερ: «Ακούσαμε προσεκτικά τον κ. Ζανιά που μας διαβεβαίωσε για την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να τιμήσει τις δεσμεύσεις της. Τη Δευτέρα η Τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα. Θα κάνει μια επικαιροποίηση του μνημονίου. Η επόμενη δόση θα δοθεί μετά από την τακτική αξιολόγηση. Σημειώνουμε την πρόθεση του EFSF να εκταμιεύσει το 1 δις που έχει παρακρατήσει από την προηγούμενη δόση. Πανομοιότυπη ήταν η τοποθέτηση της Κρ.Λαγκάρντ, όσο και του Ο.Ρεν, που δεν θέλησαν να προδικάσουν τις εξελίξεις τους επόμενους μήνες». Ρεν: «Χαιρετίσαμε τον σχηματισμό κυβέρνησης. Το πρώτο της μέλημα θα πρέπει να είναι η ανάταξη του προγράμματος. Η Τρόικα θα δει τι έγινε, τι δεν έγινε και τι πρέπει να γίνει...»


Όπως έγινε γνωστό το 1 δις από τον EFSF θα διατεθεί σε 2 δόσεις για την κάλυψη της ελληνικής συμμετοχής στον ESM (450εκ τον Ιούλιο και 450 εκ τον Οκτώβριο). Κάπου εκεί ξεκινάνε και τα ελληνικά προβλήματα καθώς οι ευρωπαίοι κατέστησαν σαφές ότι δεν πρόκειται να εκταμιεύσουν καμία δόση πριν από τον επόμενο έλεγχο, που μπορεί μεν η Κρ.Λαγκάρντ, να διαβεβαιώνει ότι δεν θα πάρει πολύ χρόνο, στην πράξη όμως είναι αρκετός για να φέρει την Αθήνα στα όρια τη ρευστότητας. Τα ταμειακά διαθέσιμα φτάνουν δε φτάνουν μέχρι τα τέλη Ιουλίου και η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να εκδώσει έντοκα γραμμάτια για να καλύψει της ανάγκες της, περιμένοντας τα 4,2 δις της επόμενης δόσης (3,3 από τα οποία θα πάνε για να αποπληρώσουν υποχρεώσεις προς την ΕΚΤ τον Αύγουστο). Σε ένα ακραίο ενδεχόμενο εξετάζεται ακόμα και να γίνει εκτάκτως χρήση των 3 δις που περισσεύουν ως μαξιλάρι στο Τ.Χ.Σ., προορίζονταν για τις τράπεζες, αλλά δεν έχουν χρησιμοποιηθεί.


Για το ζήτημα της ρευστότητας Ρεν και Λαγκάρντ περιορίστηκαν να πουν ότι «παρακολουθούν στενά την κατάσταση και δεν θα υπάρξει πρόβλημα».


Αξίζει να σημειωθεί ότι ο έλεγχος θα γίνει από τα στελέχη της τρόικας σε δύο δόσεις - τη Δευτέρα μόνο με τους επικεφαλής, Μ.Μόρς, Μαζούχ και Τόμσεν και αργότερα τον Ιούλιο με πλήρες κλιμάκιο ελεγκτών.


Κρ.Λαγκάρντ: «Απειλείται η βιωσιμότητα του ευρώ»


Ο πραγματικός λόγος που η διευθύντρια του ΔΝΤ βρέθηκε στο Λουξεμβούργο ήταν για να απευθύνει συστάσεις στους 17 εταίρους στο κοινό νόμισμα που πρέπει να κινηθούν γρήγορα για να αποφύγουν τα χειρότερα. Η Κρ.Λαγκάρντ, εισηγήθηκε τρεις μακροπρόθεσμες προτεραιότητες:


1. τραπεζική ενοποίηση, συμπεριλαμβανομένης και της εγγύησης των καταθέσεων.

2. Δημοσιονομική ένωση, συμπεριλαμβανομένης και της έκδοσης ευρωομολόγων (υπό τον όρο κεντρικού ελέγχου).
3. Τρίτον, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας στον Νότο

και τρεις σύντομες δράσεις για το σήμερα:


1. «δημιουργική» νομισματική πολιτική από την ΕΚΤ.

2. Δημοσιονομική προσαρμογή με έμφαση στο διαρθρωτικό έλλειμμα.
3. Ανακεφαλιοποίηση των τραπεζών με σπάσιμο της σύνδεσης τραπεζών κρατών. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν οι τράπεζες δανείζονται απευθείας από τον EFSF χωρίς να προσφεύγουν κράτη.

Ο Ό.Ρεν εκ μέρους της Κομισιόν και ο Ζ.Κ.Γιούνκερ έσπευσαν να συμφωνήσουν και να υιοθετήσουν τις συστάσεις που θα συζητηθούν και στη σύνοδο κορυφή της άλλης εβδομάδας. Η Γερμανία όμως, μάλλον έχει άλλη άποψη.


              real.gr
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου