17 Ιουν 2012

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις εκλογές

Ένας χρηστικός οδηγός για την εκλογική διαδικασία προκειμένου οι πολίτες να ψηφίσουν χωρίς προβλήματα και ταλαιπωρία.

Μια από τις σημαντικότερες διαφοροποιήσεις σε σχέση με τις εκλογές της 6ης Μαΐου, είναι η εκλογή των βουλευτών με λίστα και όχι με σταυρό προτίμησης, όπως ορίζει ο εκλογικός νόμος, στην περίπτωση που οι εκλογές διενεργούνται πριν από τη συμπλήρωση 18 μηνών, από τις προηγούμενες εκλογές.


Σημειώνεται ότι οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν μόνο το ψηφοδέλτιο, με το κόμμα που επιθυμούν να ψηφίσουν, χωρίς να βάλουν σταυρούς προτίμησης, υπέρ των υποψήφιων βουλευτών. Εντούτοις, ψηφοδέλτια με σταυρό προτίμησης δεν λαμβάνονται υπόψη, ως άκυρα.


Υπενθυμίζεται ότι οι βουλευτές εκλέγονται, κατά τη σειρά που αναγράφονται στον συνδυασμό του κόμματος, δηλαδή στη λίστα (όπως, αντίστοιχα, συμβαίνει με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας), ενώ ανάλογα με το ποσοστό που θα λάβει το κάθε κόμμα στην κάθε περιφέρεια ορίζονται και οι βουλευτικές έδρες. Διατηρείται η εκλογή των 12 βουλευτών Επικρατείας.


Προσοχή στα άκυρα ψηφοδέλτια

Το υπουργείο Εσωτερικών εφιστά την προσοχή σε όλους τους ψηφοφόρους, επισημαίνοντας ότι τα ψηφοδέλτια των εκλογών της 17ης Ιουνίου 2012 έχουν αλλάξει. Επομένως, τα
παλιά ψηφοδέλτια των εκλογών τις 6ης Μαΐου 2012 δεν ισχύουν και, αν βρεθούν μέσα στην κάλπη, θα εκληφθούν ως άκυρα. Είναι αυτονόητο ότι οι εκλογείς εφοδιάζονται με ψηφοδέλτια, μόνον από την εφορευτική επιτροπή του εκλογικού τμήματος που ψηφίζουν.
Χρήσιμες πληροφορίες

Επιστρέφοντας στις τετριμμένες, αλλά πάντα χρήσιμες, πληροφορίες που αφορούν τους ψηφοφόρους, δηλαδή τους, συνολικά, 9.850.802 πολίτες, που θα κληθούν να προσέλθουν στις κάλπες και, κυρίως στους νέους εκλογείς, που ανέρχονται σε 359.959 άτομα, πρέπει να αναφερθεί, ότι, όπως ενημερώνει το υπουργείο Εσωτερικών, οι εκλογικοί κατάλογοι για τις εκλογές της 17ης Ιουνίου παραμένουν ίδιοι, όπως και στις προηγούμενες εκλογές. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν σχετικά με τον τόπο άσκησης του εκλογικού δικαιώματός τους στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών
www.ypes.gr ή να καλέσουν στα τηλέφωνα: 213 136 1500 και 213 136 4500, από τις 9 π.μ. έως τις 3 μ.μ. το Σάββατο και την Κυριακή.

Όπως είναι γνωστό, η ψηφοφορία θα αρχίσει στις 7 το πρωί και θα λήξει στις 7 το βράδυ. Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική. Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες, που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, δηλαδή όσοι έχουν γεννηθεί μέχρι και το έτος 1994, είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου και δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν.


Στερούνται το δικαίωμα της ψήφου όσοι διατελούν, σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα, σε πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση. Επίσης, όσοι το στερήθηκαν, λόγω αμετάκλητης ποινικής καταδίκης, σε κάποιο από τα εγκλήματα που ορίζονται από τον ποινικό και στρατιωτικό ποινικό κώδικα, για όσο χρόνο διαρκεί αυτή η στέρηση.


Συχνές ερωτήσεις

- Δεν μπορώ να βρω το όνομά μου στους εκλογικούς καταλόγους.

Επισκεφτείτε τη σελίδα «Μάθε που ψηφίζεις» και δώστε τα στοιχεία σας, σύμφωνα με τις οδηγίες. Αν ήδη το έχετε κάνει, μη διστάσετε να το επαναλάβετε. Είναι πιθανό να έχετε κάνει κάποιο λάθος πληκτρολόγησης. Αν, παρ' όλη την προσπάθειά σας, δεν βρείτε το όνομά σας, τότε απευθυνθείτε στο δήμο που είστε εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια έως και το πέρας της ψηφοφορίας (17.6.2012).

- Βρήκα το όνομά μου σε άλλο δήμο από αυτόν όπου είμαι δημότης...

Οι εκλογικοί κατάλογοι έχουν καταρτιστεί, με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν στα δημοτολόγια και οι δήμοι έχουν κατανείμει τους εκλογείς σε εκλογικά διαμερίσματα, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία της διεύθυνσης που είναι καταχωρημένα στα δημοτολόγια. Οι εκλογικοί κατάλογοι για τις εκλογές του 2012 έχουν οριστικοποιηθεί και δεν επιδέχονται αλλαγές. Για τις μελλοντικές εκλογές, αποταθείτε στο δήμο σας, για να επικαιροποιηθούν τα στοιχεία σας ή να διορθωθούν ενδεχόμενα λάθη.

- Διαπίστωσα ότι είμαι διπλοεγγεγραμμένος, τι συνεπάγεται αυτό;

Είστε εγγεγραμμένος στα δημοτολόγια δύο ή περισσοτέρων δήμων. Για τις εκλογές του 2012, οφείλετε να ψηφίσετε στο δήμο της τελευταίας σας εγγραφής. Ο δικαστικός αντιπρόσωπος θα σας καλέσει να υπογράψετε μια υπεύθυνη δήλωση ότι γνωρίζετε ότι είστε διπλοεγγεγραμμένος και δεν ψηφίσατε αλλού. Αυτές οι δηλώσεις θα συγκεντρωθούν στο υπουργείο Εσωτερικών και θα διασταυρωθούν. Με αυτήν τη διαδικασία, διασφαλίζεται το κύρος των εκλογών. Ας μην ξεχνάμε ότι η διπλοψηφία απαγορεύεται και τιμωρείται αυστηρά.

- Έχω χάσει την ταυτότητά μου, πώς θα ασκήσω το εκλογικό μου δικαίωμα;

Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Σημειώνεται ότι, τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.

- Διαπίστωσα ότι τα στοιχεία ταυτότητάς μου έχουν διαφορές από την εγγραφή μου στους εκλογικούς καταλόγους. Θα αντιμετωπίσω πρόβλημα; Τί πρέπει να κάνω;

Εξαρτάται από τις διαφορές. Αν είναι ουσιώδεις, μπορεί να απαιτηθεί πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας από το δήμο. Καλό είναι να εφοδιαστείτε με αυτό έγκαιρα, για να αποφύγετε τις ταλαιπωρίες της τελευταίας στιγμής.


           real.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου