18 Ιουν 2012

Τα διεθνή ΜΜΕ για το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών

Το αμερικανικό δίκτυο CNBC τονίζει τη δήλωση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αντώνη Σαμαρά, ότι «Είμαστε δεμένοι στο ευρώ». «Πρώτα απ' όλα νιώθω μεγάλη ανακούφιση για το αποτέλεσμα. Οι επενδυτές θα πρέπει να είναι ήσυχοι», είπε ο κ. Σαμαράς στο αμερικανικό δίκτυο.

Το οικονομικό πρακτορείο Bloomberg σημειώνει: «Το ευρώ ανεβαίνει, καθώς τα κόμματα που υποστηρίζουν το πρόγραμμα διάσωσης μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας». Επίσης, τονίζει ότι αμβλύνονται οι ανησυχίες ότι η χώρα μπορεί να εκδιωχθεί από το ευρώ.

Οι New York Times αναφέρουν ότι οι Έλληνες ψηφοφόροι προτίμησαν ένα κόμμα που είναι υπέρ του προγράμματος διάσωσης, ένα αποτέλεσμα που καθησυχάζει τις παγκόσμιες αγορές. Επίσης, υποστηρίζει ότι τη Δευτέρα στο σύνοδο της G20 στο Μεξικό θα συζητηθούν τρόποι περιορισμού μετάδοσης της ελληνικής κρίσης.

Το CNN έχει τίτλο: «Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας χαιρετίζει τη 'νίκη όλης της Ευρώπης'». Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι πρόκειται για νίκη όλης της Ευρώπης και υποσχέθηκε ότι τα μέτρα λιτότητας «θα φέρουν τη χώρα ξανά στην ευημερία», αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο.

Η ινδική εφημερίδα Τhe Hindu σημειώνει ότι η νίκη της Νέας Δημοκρατίας θα καθησυχάσει τουλάχιστον προς το παρόν τις αγορές, ότι αποφεύχθηκε ένα οικονομικό τσουνάμι.

Η αμερικανική Wall Street Journal τονίζει ότι η Νέα Δημοκρατία, μετά την ισχνή νίκη στις εκλογές της Κυριακής, θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση υπέρ των μέτρων λιτότητας, ώστε να παρθούν άμεσα μέτρα για να ανταποκριθεί η χώρα στους οικονομικούς στόχους που έχουν βάλει οι διεθνείς δανειστές.

Το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι τα κόμματα που έχουν δεσμευθεί στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας έχουν μικρή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, νικώντας τους αριστερούς που απορρίπτουν τους όρους του προγράμματος και φέρνοντας ανακούφιση στις διεθνείς αγορές.

Λα Ρεπούμπλικα: «Η Ευρώπη μπορεί να πάρει ανάσα ανακούφισης. Η κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία, μαζί με το ΠΑΣΟΚ, είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση», τονίζει ο απεσταλμένος της ιταλικής εφημερίδας, Έττορε Λιβίνι.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ πάλεψε με νύχια και με δόντια μέχρι την τελευταία στιγμή και προμηνύει μαχητική αντιπολίτευση», εκτιμά η προοδευτική εφημερίδα της Ρώμης. Σύμφωνα με τον Λιβίνι «το πρώτο βήμα του Αντώνη Σαμαρά θα είναι μια επίσκεψη στις Βρυξέλλες, όπου πρόκειται να ζητήσει, με την βοήθεια των κομμάτων που τον στηρίζουν, να μαλακώσουν τα μέτρα που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα».


Κορριέρε Ντέλλα Σέρα: «Οι ελληνικές εκλογές, έχουν νικητή: την κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία, που κερδίζει το τεράστιο μπόνους του εκλογικού νόμου», μεταδίδει ο Αντόνιο Φερράρι.

«Με τους σοσιαλιστές του ΠΑΣΟΚ, που σημειώνουν πτώση, η κεντροδεξιά μπορεί να συνθέσει κυβέρνηση. Πρόκειται, ουσιαστικά, για ένα ναι στο ευρώ, στο μνημόνιο και στις δεσμεύσεις της χώρας» προσθέτει o απεσταλμένος της Κορριέρε.


«Εντυπωσιάζει το ότι τουλάχιστο το 30% των Ελλήνων εκλογέων, μέσα σε λίγο περισσότερο από ένα μήνα, άλλαξε πολιτική επιλογή. Δυο οι πόλοι έλξης, ο θυμός, με τον ΣΥΡΙΖΑ, και, με την Νέα Δημοκρατία, μια προσπάθεια να αποφευχθεί το βάραθρο που φοβίζει», υπογραμμίζει ο Φερράρι.

Ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa: «Η Ευρώπη έχει μόνο λίγες ημέρες για να αποδείξει ότι διαθέτει την αναγκαία πολιτική βούληση, είναι οι λίγες ημέρες που αποφάσισαν να τις διαθέσουν οι Έλληνες ψηφοφόροι.

Η εναλλακτική είναι η δημιουργία μιας ισχυρής, πολιτικά, Ευρώπης, με την παραχώρηση μεγάλου μέρους της κυριαρχίας στις Βρυξέλλες, ή, η ακινησία, η ουσιαστική παράδοση των όπλων και η υπερίσχυση των εθνικών εγωισμών», καταλήγει το Ansa.


      newsbomb.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου