16 Ιουν 2012

Αγωνία σε Ευρώπη και Αμερική για τις ελληνικές εκλογές

Είμαστε στην τελική ευθεία πριν από τις εκλογές, καθώς απομένει λιγότερο από ένα 24ωρο για να προσέλθουμε στις κάλπες. Ωστόσο με αγωνία δεν περιμένουν μόνον οι Έλληνες το αποτέλεσμα, αλλά ολόκληρη η Ευρώπη, αν όχι ο κόσμος.

Μετά το πέρας μίας δύσκολης Παρασκευής για τα κόμματα τα οποία πραγματοποίησαν τις τελευταίες τους προεκλογικές τους συγκεντρώσεις, αλλά και για τις τράπεζες που είδαν μία έντονη κινητικότητα στον τομέα των καταθέσεων, με μία έμφαση στις εκροές, πλέον υπάρχει περισυλλογή για το τι μέλλει γενέσθαι από την ερχόμενη Δευτέρα.

Ωστόσο είναι η πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες που οι ελληνικές εκλογές συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον του διεθνούς Τύπου, αλλά και όλων των ηγετών. Χαρακτηριστική είναι τόσο η στάση των Ευρωπαίων, όσο και των περισσοτέρων Μέσων τα οποία παρομοιάζουν τις εκλογές αυτές ως ένα «δημοψήφισμα για το ευρώ».

Όπως έγινε γνωστό από τους πρώτους που θα περιμένουν με αγωνία να μάθουν το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών θα είναι η Άνγκελα Μέρκελ. Η καγκελάριος της Γερμανίας μετέθεσε το ταξίδι της στο Μεξικό για την Σύσκεψη των G20, κατά 14 ώρες προκειμένου να μην βρίσκεται εν πτήσει κατά την δημοσιοποίηση των πρώτων αποτελεσμάτων στην Ελλάδα.

Από την άλλη και ο Όλι Ρεν, δεν θα μεταβεί στο Μεξικό για την Σύσκεψη και θα μείνει στην γηραιά Ήπειρο προκειμένου να έχει μία επαφή με την χώρα μας. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση εκπροσώπου του στους Financial Times, ο οποίες είπε χαρακτηριστικά πως ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως δείγμα υπευθυνότητας αποφάσισε να μην βρίσκεται εν πτήσει και μακρυά από το έδαφος της Ευρώπης τις κρίσιμες αυτές ώρες, διότι θα ήταν δύσκολη η επικοινωνία μαζί του.

Από την άλλη οι φήμες για πραγματοποίηση έκτακτης τηλεδιάσκεψης του Eurogroup το απόγευμα της Κυριακής, φαίνεται να εγκαταλείπονται, καθώς σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου της Ευρωομάδας, δήλωσε σε διεθνή πρακτορεία ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν θα έχουν τηλεφωνική διάσκεψη το βράδυ της Κυριακής μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων. «Πραγματικά δεν θα υπάρξει κάτι να συζητήσουμε σχετικά με το αποτέλεσμα των εκλογών» πρόσθεσε εννοώντας ότι η Ευρώπη θα περιμένει το σχηματισμό κυβέρνησης .

Στο ίδιο μήκος κλίματος βρίσκεται και η Κομισιόν η οποία μέσω της εκπροσώπου της, Πία Αρεκίλντε, είπε πως «το πεδίο ανήκει στους Ελληνες ψηφοφόρους. Θα υπάρξει αντίδραση της Επιτροπής, μόλις γνωρίζουμε το αποτέλεσμα των εκλογών» χωρίς να σχολιάσει περαιτέρω.

Στάση αναμονής τηρεί και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο εκπρόσωπός του, Τζέρι Ράις, θέλει να «πάρει τα πράγματα βήμα-βήμα», ενώ κάνει λόγο για έναρξη διαλόγου με την Ελλάδα, μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος των εκλογών.

Τέλος και η Τρόικα, θα επισκεφτεί την χώρα μας μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, και σύμφωνα με δηλώσεις τεχνοκράτη της Τρόικα, η βάση συζήτησης θα είναι η αποτίμηση της δημοσιονομικής κατάστασης, με στόχο την δημιουργία μίας νέας κοινής βάσης, πάνω στην οποία θα εξελιχθεί η διαπραγμάτευση για μία νέα μορφή του Μνημονίου.

          iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου