15 Ιουν 2012

Η μισή αλήθεια του υπουργείου Οικονομικών για τους φόρους

Διαβάζοντας και ξαναδιαβάζοντας κανείς την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο, με αφορμή δελτίο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, διέψευσε την επεξεργασία νέων φορολογικών μέτρων και τη μη δημοσιοποίηση τους λόγω προεκλογικής περιόδου, θα πρέπει να έχει κατά νου ότι η σχετική ανακοίνωση λέει μόνο τη μισή αλήθεια.

Όντως, η υπηρεσιακή κυβέρνηση και ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζανιάς δεν επεξεργάζεται κανένα φορολογικό μέτρο. Είχαν φροντίσει, όμως, να το πράξουν οι προκάτοχοι του στο πλαίσιο του περιβόητου διαλόγου για το Φορολογικό, στον οποίο είχαν συμμετάσχει μόνο το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ο ΛΑΟΣ.

Κι επειδή δεν έγινε μόνο επεξεργασία μέτρων αλλά και εισηγήσεις των υπηρεσιών του υπουργείου προς τη κυβέρνηση, που υποτίθεται ότι θα αναδεικνυόταν από τις εκλογές της 6ης Μαΐου, θα ήταν χρήσιμο να δει κανείς ποιες είναι αυτές οι εισηγήσεις, οι οποίες σημειωτέον έγιναν με φόντο την Έκθεση του ΔΝΤ προς τη κυβέρνηση Παπαδήμου τον περασμένο Νοέμβριο.

Το ισχυρότερο σοκ προκαλούν οι εισηγήσεις για τη νέα κλίμακα, η οποία θα έχει πολύ λιγότερα κλιμάκια, όπως ακριβώς ζητάει η Τρόικα. Έτσι, με άλλοθι την... απλοποίηση η νέα κλίμακα θα έχει μόλις 5 κλιμάκια αντί 8 που έχει η ισχύουσα, ενώ το αφορολόγητο θα παραμείνει «κολλημένο» στις 5.000 ευρώ. Τα εισοδήματα από 5.000 έως 10.000 ευρώ θα φορολογούνται με συντελεστή 10%, από 10.000 έως 30.000 με συντελεστή 20%, από 30.000 έως 60.000 με συντελεστή 30% κι από 60.000 και πάνω με συντελεστή 40%, ενώ καταργείται ο ανώτατος συντελεστής 45%, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι τα βάρη μεταφέρονται στους ώμους των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων!

Επί της ουσίας, η ζώνη εισοδημάτων 10.000- 21.000 ευρώ θα έχει επιβαρύνσεις, καθώς καταργούνται τα ενδιάμεσα κλιμάκια και είναι ενδεικτικό ότι εισόδημα 12.000 ευρώ θα έχει επιβάρυνση 200 ευρώ, με «pick» τα εισοδήματα των 16.000 ευρώ που θα έχουν τη μεγαλύτερη επιβάρυνση (280 ευρώ). Στον αντίποδα εισοδήματα πάνω από 22.000 θα έχουν ελάφρυνση και ειδικότερα από τις 60.000 και άνω η ελάφρυνση διαμορφώνεται στις 2.920 ευρώ, ενώ από τις 100.000 ευρώ και άνω, λόγω κατάργησης του συντελεστή 45%, η ελάφρυνση θα είναι πολλαπλάσια.

Στο μέτωπο των ακινήτων, εκπλήξεις δεν υπάρχουν καθώς το επόμενο οικονομικό επιτελείο θα κληθεί απλώς να ενοποιήσει τους φόρους που πάνε στα δημόσια ταμεία, όπου θα ενσωματωθεί και το «χαράτσι» της ΔΕΗ, και τα τέλη που πάνε στους ΟΤΑ. Γρίφος παραμένει βέβαια η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, αν και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου αναζητούν ένα εναλλακτικό σύστημα υπολογισμού των αξιών με βάση τα δεδομένα της αγοράς, κάτι που θα οδηγήσει σε σημαντικές φορολογικές επιβαρύνσεις στις αποκαλούμενες «λαϊκές» συνοικίες όπου ακόμα και σήμερα η «ψαλίδα» αντικειμενικών- εμπορικών τιμών παραμένει ορθάνοικτη.

Όσο για τον ΦΠΑ, οι υπηρεσίες έχουν καταλήξει στο ότι δεν μπορεί να προχωρήσει η μείωση των συντελεστών αν δεν υπάρξουν σημαντικά αποτελέσματα στο μέτωπο της φοροδιαφυγής, ενώ δεν πρέπει να λησμονεί κανείς τη μνημονιακή πρόβλεψη για ενοποίηση των συντελεστών- κάτι τέτοιο θα προκαλούσε σοκ ανατιμήσεων σε είδη ευρείας κατανάλωσης που σήμερα είναι στο 13%- αλλά και τη κατάργηση του ειδικού καθεστώτος που ισχύσει στα νησιά του Αιγαίου.

Για τις επιχειρήσεις τα πράγματα είναι, μάλλον, πιο απλά και πολύ πιο θετικά σε σχέση με τα όσα πρόκειται να ισχύσουν για μισθωτούς και συνταξιούχους, καθώς οι απόψεις συγκλίνουν στην εφαρμογή συντελεστή 20% για όλους τους τύπους νομικών προσώπων. Από την άλλη πλευρά, οι αυταπασχολούμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με νέα αντικειμενικά κριτήρια ή νέα τεκμήρια, καθώς ακόμα και η Τρόικα θεωρεί απαράδεκτο το ότι το 75% των εν λόγω φορολογούμενων συνεχίζει να δηλώνει εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο.

          iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου