27 Ιουν 2012

«Συνεργαζόμαστε αλλά δεν ταυτιζόμαστε με ΝΔ»

«Με τη ΝΔ συνεργαζόμαστε στην κυβέρνηση αλλά δεν ταυτιζόμαστε ούτε αξιακά ούτε ιδεολογικά», σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στην πρώτη επίσημη συνεδρίαση της νεοεκλεγείσας Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει πλήρη συνείδηση της ιδεολογικής του ταυτότητας και παρότι αναγνώρισε στη ΝΔ την πρώτη ευθύνη για τον σχηματισμό κυβέρνησης, λόγω της πρωτιάς της στις εκλογές, σημείωσε ότι «δεν λησμονούμε την τεράστια ευθύνη της για το σημείο που φτάσαμε».


Ειδικότερα, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι σε πρώτη φάση τροφοδότησε την «τυφλή αντιμνημονιακή» λογική, ενώ με τη στάση της στη δεύτερη φάση οδήγησε τη χώρα σε εκλογές και «τροφοδότησε την ακραία τεχνητή πόλωση με τον ΣΥΡΙΖΑ» και πρόσθεσε ότι «τώρα η ΝΔ και ο κ. Σαμαράς θα καταλάβουν εκείνα που υποδύονταν ότι δεν καταλάβαιναν, δηλαδή όσα το ΠΑΣΟΚ σήκωνε μόνο του».

Επιπλέον, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι ο δρόμος του ΠΑΣΟΚ είναι παράλληλος και με εκείνον της ΔΗΜΑΡ. Συγκεκριμένα, είπε ότι ενώ η προεκλογική λογική του ΠΑΣΟΚ ήταν να σπάσει η «τεχνητή πόλωση» μεταξύ ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ, κεντρικός στόχος της ΔΗΜΑΡ ήταν να αναδειχτεί σε τρίτο πόλο και παρέπεμψε σε πρόσφατη συνέντευξη του Φώτη Κουβέλη, ο οποίος κάλεσε ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ να ενταχτούν στη ΔΗΜΑΡ.


Ευχήθηκε και στη ΔΗΜΑΡ να αντέξει με επιτυχία το βάρος της ευθύνης που ανέλαβε με τη συμμετοχή της στην κυβέρνηση, ένα βάρος που, όπως είπε, δοκιμάζουν για πρώτη φορά. Όσον αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε ότι στις εκλογές η «ριζοσπαστική» γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφηκε ως μειοψηφία και δεν έγινε αποδεκτή από την κοινωνία.


O Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας για τα εσωκομματικά και αναφερόμενος, κατ΄ αρχήν, στην ΚΟ, είπε ότι θα συνεδριάζει ανά 15 ημέρες ή ανά εβδομάδα, αν υπάρχουν σοβαρά ζητήματα. Ανακοίνωσε ότι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι θα είναι οι Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Εύη Χριστοφιλοπούλου. Ο Λεωνίδας Γρηγοράκος θα είναι ο Ε΄ αντιπρόεδρος της Βουλής και ο Κώστας Τριαντάφυλλος γραμματέας, ενώ δεν θα ψηφιστεί ο Ζ΄ αντιπρόεδρος, αν προέρχεται από τη Χρυσή Αυγή. Σ' αυτή την περίπτωση το ΠΑΣΟΚ θα επιλέξει να μείνει κενή η θέση.


Αναφορικά με την ανασύσταση του Κινήματος, ο κ. Βενιζέλος, πέραν της επιλογής της αυτοοργάνωσης, ανακοίνωσε τη δημιουργία Πολιτικής Γραμματείας, η οποία θα είναι το καθοδηγητικό όργανο έως τη διεξαγωγή του «συντακτικού συνεδρίου», χωρίς να προσδιορίσει και τον χρόνο διεξαγωγής του. Παράλληλα, θα δημιουργηθεί και Οργανωτική Γραμματεία. Στις Νομαρχίες και τις Περιφέρειες, θα συγκροτηθούν Νομαρχιακές και Περιφερειακές Οργανωτικές Επιτροπές Ανασύστασης.


Ανακοίνωσε, επίσης, τη διοργάνωση της «εναρκτήριας Συνδιάσκεψης» (6 ή 7 Ιουλίου), στην οποία κάλεσε να πάρουν μέρος η ΔΗΜΑΡ, οι Οικολόγοι Πράσινοι και άλλες πολιτικές δυνάμεις που κινούνται στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας.


Δίνοντας το στίγμα των προθέσεών του για το πώς εννοεί ο ίδιος την ανασύσταση, τόνισε ότι «τελείωσε το ΠΑΣΟΚ, όπως το ξέραμε μέχρι σήμερα», των παραγόντων και των μηχανισμών. Τόνισε, επίσης, ότι «δεν συμβιβαζόμαστε με το μικρό ποσοστό και την τρίτη θέση» και πρόσθεσε ότι «είμαστε η παράταξη των Ελλήνων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών», όπως και ότι «δεν χαρίζουμε σε κανέναν τους ψηφοφόρους μας, που επέλεξαν άλλο κόμμα σε αυτές τις εκλογές».


Υπογράμμισε, επιπλέον, ότι στην πορεία ανασύστασης του Κινήματος δεν υπάρχουν περιθώρια αποκλεισμού μελών και στελεχών ή δημιουργίας μηχανισμών παλαιού τύπου. Το ΠΑΣΟΚ που θέλει ο ίδιος, θα είναι ένα κόμμα ανοιχτό σε όλους τους πολίτες, θα λειτουργεί πολιτικά, θα είναι ένας σύγχρονος συλλογικός διανοούμενος, θα είναι ψηφιακό, θα εγγυάται την αυτονομία της πολιτικής και θα εκφράζει την αλληλεγγύη των γενεών. 


               real.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου