2 Ιουν 2012

Ο Αλ.Τσίπρας «στον ενικό»

Για την καταγγελία του μνημονίου, τις συνεργασίες, το νέο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το μεταναστευτικό και την εξωτερική πολιτική μίλησε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στον Νίκο Χατζηνικολάου και τη διαδικτυακή εκπομπή «στον ενικό».

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι θα απευθύνει πρόσκληση συνεργασίας εκ νέου στην Δημοκρατική Αριστερά και το ΚΚΕ. «Θα διεκδικήσουμε συνεργασία με τις δυνάμεις που είμαστε κοντύτερα. Θα απευθυνθούμε στη ΔΗΜΑΡ και εκ νέου στο ΚΚΕ. Εμείς θέλουμε το ΚΚΕ, σε αυτή την ιστορική συγκυρία για την χώρα σε αυτή την μεγάλη ειρηνική επανάσταση του λαού μας, κυβερνητικό εταίρο. Να τραβάει το χαλινάρι στα αριστερά. Εγώ δεν χαίρομαι που βλέπω το ΚΚΕ, να πηγαίνει σε ποσοστά, στο 4%. Να επιμένει σε μία πολιτική ακατανόητη στον λαό μας και να έχει την εξέλιξη των κομουνιστικών κομμάτων σε χώρες της λατινικής Αμερικής» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και εκτίμησε ότι από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου θα προκύψει κυβέρνηση.


Ωστόσο άφησε αιχμές για την στάση του ΚΚΕ, το οποίο και «φωτογράφισε» για την δήλωση της Αλέκας Παπαρήγα που ζήτησε από τον λαό να διορθώσει την ψήφο του. «Σε λίγο εδώ που φτάσαμε θα αρχίσουμε να κατηγορούμε και τον λαό. Μάλιστα κάποιοι τον καλούν να διορθώσει την ψήφο του. Δηλαδή δεν φταίει η πολιτική τους φταίει ο λαός».


Για τη δήλωση της γ.γ. του ΚΚΕ στον
Real fm 97,8 ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μιμείται το ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του ’74 ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε ότι «είναι μια καλή δικαιολογία της κυρίας Παπαρήγα για να αποστασιοποιηθεί από μία μεγάλη ειρηνική επανάσταση του λαού μας που λαμβάνει χώρα αυτή τη στιγμή. Δεν συμφωνώ με το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου όμως είπε και σωστά πράγματα. Εμείς θα κριθούμε και για την σταθερότητα των απόψεων μας, την συνέπεια μας».

Επιπλέον έκανε λόγο για «ανίερες συμμαχίες» με στόχο τον ΣΥΡΙΖΑ και ανταλλάγματα και έφερε ως παράδειγμα τη συνεργασία του Αντώνη Σαμαρά με την Ντόρα Μπακογιάννη. «Είμαστε το μοναδικό κόμμα που δεν αλλάξαμε τα ψηφοδέλτια μας. Αυτό όχι γιατί δεν διεκδικήσαμε και δεν θέλαμε συμμαχίες αλλά γιατί δεν δώσαμε ανταλλάγματα» είπε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, που μίλησε για «συνιστώσες» και στη ΝΔ.

 
Ακύρωση του Μνημονίου


Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ για την ακύρωση του Μνημονίου και την αντικατάσταση του από ένα σχέδιο ανόρθωσης της κοινωνίας και της οικονομίας. «Η έννοια της καταγγελίας ενέχει και την έννοια και της διαπραγμάτευσης. Εμείς λέμε ότι το Μνημόνιο δεν θα το καταγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά το κατήγγειλε ο λαός με την ψήφο του. Είναι ένα κενό γράμμα» σημείωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.


Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι δεν αποτελεί επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ η έξοδος της χώρας από το ευρώ και επανέλαβε ότι η πολιτική των Μνημονίων είναι αυτή που οδηγεί στη δραχμή. «Δεν αποτελεί επιλογή μας η επιστροφή στη δραχμή. Το καταληκτικό στάδιο των Μνημονίων που υπέγραψαν οι κ.κ. Παπανδρέου, Βενιζέλος και Σαμαράς οδηγεί στη δραχμή» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.


«Δεν θα πούμε λεφτά υπάρχουν»


Για το οικονομικό σκέλος του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ που παρουσιάζεται σήμερα, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι θα περιλαμβάνει τις απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση του κατώτατου μισθού και της κατώτατης σύνταξης και σταδιακές αυξήσεις που θα φέρουν τα χαμηλά εισοδήματα στα επίπεδα προ των Μνημονίων.


«Σήμερα θα κριθούμε για αυτά που λέμε ότι θα κάνουμε τώρα στην περίοδο της κρίσης. Δεν θα πούμε λεφτά υπάρχουν. Αυτά τα είπε ο Παπανδρέου και δεν θα τα πούμε εμείς» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.


Επιπλέον θα παρουσιαστεί ένα πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα με δίκαιη κατανομή βαρών με αυξημένους φορολογικούς συντελεστές για τα πολύ υψηλά εισοδήματα. Βασικό στοιχείο του θα είναι το περιουσιολόγιο που θα αφορά την κινητή και την ακίνητη περιουσία του κάθε πολίτη τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.


Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στο εφοπλιστικό κεφάλαιο και σημείωσε ότι θα καταργηθούν πολλές από τις 58 διαφορετικές φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν.


Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως εξήγησε ο Αλέξης Τσίπρας, είναι να «παγώσει» η αποκρατικοποίηση των στρατηγικών επιχειρήσεων όπως της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ και η σύνταξη ενός σχεδίου προκειμένου το Δημόσιο να ανακτήσει τον έλεγχο σε αυτές τις επιχειρήσεις.


«Με τρομάζει η πέμπτη φάλαγγα»


Σε ερώτηση εάν φοβάται ότι σε περίπτωση που αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας και ξεκινήσει την διαπραγμάτευση με τους εταίρους θα δεχτεί υπονόμευση από το εσωτερικό της χώρας ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: «Είχα ξαναπεί, δεν με τρομάζει τόσο η στάση των εταίρων. Η πέμπτη φάλαγγα με τρομάζει. Ότι την ώρα που εμείς θα διαπραγματευόμαστε, κάποιοι για να μην χάσουν τα προνόμια τους εντός της χώρας θα ανοίγουν κερκόπορτες».


Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στους «εθνικούς καναλάρχες, εθνικούς τραπεζίτες και εθνικούς εκδότες» που επικοινωνούν με τις Βρυξέλλες και δεν διστάζουν να θέσουν σε κίνδυνο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.


Διαπραγμάτευση με την Ευρώπη και για το μεταναστευτικό


Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στις μεγάλες μεταναστευτικές ροές στην Ελλάδα από τις χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση και σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει διαπραγμάτευση με την Ευρώπη για τη συνθήκη του Δουβλίνο II. «Το Δουβλίνο II είναι αυτό που υπέγραψε τότε ο Γιώργος Παπανδρέου και απαγορεύει στην Ελλάδα που είναι πύλη εισόδου να δώσει ταξιδιωτικά έγγραφα σε αυτούς που θέλουν να φύγουν από την Ελλάδα. Αυτό πρέπει να το διαπραγματευθεί μία ελληνική κυβέρνηση. Δεν μπορεί να μας πετάει η Ευρώπη την καυτή πατάτα. Μία απειλή σε αυτή τη διαπραγμάτευση είναι να νομιμοποιήσουμε αυτούς τους ανθρώπους για να τους δώσουμε ταξιδιωτικά έγγραφα να φύγουν από την Ελλάδα» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.


«Επαναπροσδιορισμός των σχέσεων με τους διεθνείς οργανισμούς»


Για την εξωτερική πολιτική της χώρας και τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι δεν είναι προγραμματική θέση του ΣΥΡΙΖΑ η αποχώρηση της Ελλάδας από την Βορειοατλαντική Συμμαχία. «Εμείς ερχόμενοι στην διακυβέρνηση του τόπου έχουμε ευθύνη να διαχειριστούμε τις σχέσεις της χώρας με τους διεθνείς οργανισμούς χωρίς να ζημιώσουμε τη χώρα. Δεν θα κινηθούμε με επιπολαιότητα. Όμως θα επαναπροσδιορίσουμε μία σειρά από πράγματα. Θα διαμορφώσουμε ένα νέο περιβάλλον σε αυτές τις σχέσεις» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.


Επιπλέον ανέφερε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με την Ρωσία και τις χώρες των BRICKS. Για την ανακήρυξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης είπε ότι «θέλει σχεδιασμό, σωστό τάιμινγκ και προετοιμασία». «Θέλει καλύτερη εξωτερική πολιτική. Πριν πάμε σε σημαντικές κινήσεις πρέπει να είμαστε απολύτως προετοιμασμένοι» σημείωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖA.


               real.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου