30 Μαΐ 2012

REUTERS: Ο Παπαδήμος ζήτησε από τον Μπαρόζο να απειλήσει την Ελλάδα

Μείζον ζήτημα προκύπτει από την αποκάλυψη του Reuters για την εξωθεσμική παρέμβαση Παπαδήμου.

Όπως επισημαίνει το διεθνές πρακτορείο η περίφημη δήλωση του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, λίγες ημέρες μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου ότι η Ελλάδα θα βρεθεί εκτός της ευρωζώνης εάν δεν τηρήσει τα συμπεφωνηθέντα, ήταν αποτέλεσμα σχετικού αιτήματος που διατύπωσε ο πρώην πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος!


Η απειλή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διατυπώθηκε στις 11 Μαΐου κατά τη διάρκεια συνέντευξης του στην ιταλική τηλεόραση.


Σε ερώτηση του Ιταλού δημοσιογράφου τι θα συμβεί στην περίπτωση που αναλάβει τη διακυβέρνηση της Ελλάδας ο ΣΥΡΙΖΑ και αμφισβητήσει το μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση, ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο απάντησε:


"Εάν κάποιο μέλος μιας λέσχης δεν σέβεται τους κανόνες, τότε είναι καλύτερα να φύγει από τη λέσχη. Και το ίδιο ισχύει και για οποιαδήποτε οργάνωση, θεσμό ή σχέδιο"!


Όπως αποκαλύπτει σήμερα το Reuters η απειλή έξωσης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ήταν προϊόν υπόγειας διαβούλευσης μεταξύ του πρώην πρωθυπουργού κ. Παπαδήμου και του προέδρου της Κομισιόν.


Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο την πρωτοβουλία των κινήσεων για τη δήλωση που έβαλε φωτιές στα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς εμφάνιζε την ευρωζώνη ένα βήμα πριν την έναρξη της σταδιακής διάλυσης της, είχε ο κ. Παπαδήμος.


Συγκεκριμένα, ο τέως πρωθυπουργός πήρε την πρωτοβουλία να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Κομισιόν, ζητώντας του να κάνει μια "ισχυρή δήλωση", προκειμένου να συνετίσει τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων που εναντιώνονται στην εφαρμογή του Μνημονίου, θέτοντας τους προ των ευθυνών τους!  


Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Reuters o κ. Παπαδήμος, αισθανόμενος ένα είδος στέρησης από την αποτυχία να σχηματιστεί συνασπισμός μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου, ζήτησε από τον Μπαρόζο να πει κάτι δυνατό, ελπίζοντας πως θα μπορούσε έτσι να αφυπνίσει την ελληνική πολιτική ηγεσία.


"Δεν ήταν πρωτοβουλία του Μπαρόζο. Ήταν ένα ευθύ αίτημα", είπε στο Reuters επίσημη πηγή της Κομισιόν, συμπληρώνοντας δηκτικά ότι το σχέδιο αφύπνισης "δεν δούλεψε"!


Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Ζοζέ Μπαρόζο δεν είχε σκοπό να κάνει μια τόσο σκληρή δήλωση. Το έκανε όμως αποδεχόμενος την εξωθεσμική και ανεπίτρεπτη για εκλεγμένες ηγεσίες της χώρας παρέμβαση Παπαδήμου.


Αξιοσημείωτο είναι ότι για τη συγκεκριμένη δήλωση, όπως αναφέρει το Reuters, ο Ζοζέ Μπαρόζο δέχθηκε έντονες επικρίσεις, καθώς προκάλεσε αναταραχή στα διεθνή χρηματιστήρια, ενσπείροντας τον πανικό στις χρηματαγορές για το αβέβαιο μέλλον του ευρωπαϊκού νομίσματος.

Διέψευσε ο τέως πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, το περιεχόμενο τηλεγραφήματος του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, σύμφωνα με το οποίο η δήλωση του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο για το ότι "η Ελλάδα θα πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της, ή αλλιώς να φύγει από το ευρώ", προήλθε έπειτα από αίτημα του κ. Παπαδήμου.

«Δεν ζήτησα από κανέναν να κάνει καμία δήλωση, ούτε μίλησα με πρωτοβουλία μου με κανέναν εκείνες τις ημέρες. Κάποιοι θέλουν να δημιουργήσουν πρόβλημα», δήλωσε στον ραδιοσταθμό Βήμα Fm ο τέως πρωθυπουργός.


Σύμφωνα με το επίμαχο τηλεγράφημα του Reuters, ο κ. Μπαρόζο σε συνέντευξή του στην ιταλική τηλεόραση στις 11 Μαΐου ερωτηθείς σχετικά με τα σχέδια του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα να "σκίσει" (ακυρώσει) τη συμφωνία διάσωσης, απάντησε: «Κοιτάξτε εάν ένα μέλος του κλαμπ δεν σέβεται τους κανόνες, είναι καλύτερα να φύγει από το κλαμπ».


«Οι αγορές πανικοβλήθηκαν, οι Έλληνες εξοργίσθηκαν και ο Μπαρόζο δέχθηκε επικρίσεις», υποστηρίζει το πρακτορείο και προσθέτει: «Ωστόσο αυτό που ήταν ιδιαίτερα ενοχλητικό για τον Μπαρόζο, ήταν το γεγονός ότι δεν είχε την πρόθεση να κάνει τόσο σκληρή δήλωση. Το έκανε μόνο διότι δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από τον υπηρεσιακό (sic) πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο που τού ζήτησε να το κάνει, δήλωσε αξιωματούχος της Επιτροπής».


Κατά το πρακτορείο «απογοητευμένος από την αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου, ο Παπαδήμος ήθελε από τον Μπαρόζο να πει κάτι ισχυρό (σ.σ.: να απευθύνει ένα ισχυρό μήνυμα) με την ελπίδα ότι αυτό θα αφυπνίσει τους Έλληνες πολιτικούς ηγέτες». Επικαλούμενο δε δήλωση ανώνυμου «αξιωματούχου της Επιτροπής», το Reuters, αναφέρει: «Δεν ήταν πρωτοβουλία του Μπαρόζο. Επρόκειτο για απευθείας αίτημα», το οποίο, πάντως, όπως αναφέρει, «δεν λειτούργησε».

  
        directnews.gr
             real.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου