16 Μαΐ 2012

O Παναγιώτης Πικραμμένος στη θέση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού

Ο πρόεδρος του ΣτΕ Παναγιώτης Πικραμμένος θα είναι ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, όπως αποφασίστηκε από το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Όμως, πριν καταλήξουν στο κ. Πικραμμένο, υπήρξαν διαφωνίες.

Αρχικά λοιπόν, σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας  πρότεινε την παραμονή του Λουκά Παπαδήμου στη θέση του πρωθυπουργού, πρόταση στην οποία συμφώνησαν ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Σαμαράς.

Ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε από την πλευρά του πρότεινε τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Γεράσιμο Αρσένη για τη θέση του πρωθυπουργού. Τότε ο Ευάγγελος Βενιζέλος τον κατήγγειλε ότι αυτή η πρόταση είναι στο πλαίσιο της "κομματικής συναλλαγής", όπως είπε. "Τρεις ημέρες προσπαθούμε να φτιάξουμε μια κυβέρνηση και σου ζητήσαμε να προτείνεις ένα πρόσωπο που θα αποδεχότανο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και τώρα μας προτείνεις πολιτικό πρόσωπο;" φέρεται να είπε. Ο κ. Βενιζέλος επίσης επανέλαβε τη θέση του κανένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ να μην μετάσχει στην κυβέρνηση.

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας είπε ότι εφόσον απορρίπτεται η πρόταση του για τον Γεράσιμο Αρσένη, μπορεί να δεχθεί την παραμονή του κ.Παπαδήμου. 

Όμως ότι ο κ. Καμμένος και ο κ. Κουβέλης δεν αποδέχθησαν την παραμονή του Λουκά Παπαδήμο και μάλιστα ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. φέρεται να είπε στον κ. Τσίπρα: "Α, τώρα θέλεις τον Παπαδήμο;"

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, πρότεινε τον πρόεδρο του ΣτΕ, Παναγιώτη Πικραμμένο για πρωθυπουργό, για υπουργό Εξωτερικών τον καθηγητή Παναγιώτη Ήφαιστο και για υπουργό Εθνικής Άμυνας τον επίτιμο Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγό Δημήτρη Γράψα.

Τελικά λοιπόν, αφού υπήρξαν αυτές οι διαφωνίες, οι πολιτικοί αρχηγοί αποδέχθησαν τον ορισμό του προέδρου του ΣτΕ, Παναγιώτη Πικραμμένου στην πρωθυπουργική θέση.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας αναλαμβάνει υπηρεσιακός πρωθυπουργός για την προκήρυξη επαναληπτικών εκλογών.

Οι έξι πολιτικοί αρχηγοί  που  μετείχαν στη συνάντηση υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατέληξαν στον κ. Πικραμμένο, μετά από συνεδρίαση περίπου μίας ώρας.

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, ο κ. Παπούλιας πρότεινε για υπηρεσιακό πρωθυπουργό τον Λουκά Παπαδήμο, πρόταση που έγινε δεκτή από τους κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλο, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρας, πρότεινε τον κ. Γεράσιμο Αρσένη.

Εν τέλει, οι πολιτικοί αρχηγοί επέλεξαν θεσμικά και συμφώνησαν υπηρεσιακός πρωθυπουργός να αναλάβει, όπως ορίζει το άρθρο 37 του Συντάγματος, ένας εκ των τριών προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων (Αρείου Πάγου, Συμβουλίου της Επικρατείας, Ελεγκτικού Συνεδρίου) και ειδικότερα ο πρόεδρος του ΣτΕ, Παναγιώτης Πικραμμένος, ως αρχαιότερος όλων.

Ποιος είναι ο Παναγιώτης Πικραμμένος
Ο κ. Παναγιώτης Πικραμμένος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945 και είναι απόφοιτος της Γερμανικής Σχολής Αθηνών (1963) και πτυχιούχος της Νομικής Σχολής Αθηνών (1968).

Δικηγόρος Αθηνών με εξειδίκευση σε θέματα ναυτικού δικαίου (1969 -1973), εργάσθηκε στο δικηγορικό γραφείο Ince&Co στο Λονδίνο (1972). Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Paris II απ' όπου έλαβε τον μεταπτυχιακό τίτλο DES de Droit Public (1974).
Το 1976 διορίσθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατόπιν διαγωνισμού, ως Εισηγητής και το 1981 προήχθη στο βαθμό του Παρέδρου.

Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής του αδείας παρακολούθησε μαθήματα ευρωπαϊκού δικαίου στο Πανεπιστήμιο Paris II. Το 1993 προήχθη στο βαθμό του Συμβούλου. Έχει διατελέσει μέλος δικαστικών και υπηρεσιακών συμβουλίων, νομοπαρασκευαστικών επιτροπών καθώς και του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου.

Το 2007 προήχθη σε αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας και τον Ιούλιο του 2009 σε πρόεδρο του ιδίου Δικαστηρίου.

Διετέλεσε σύμβουλος του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη σε θέματα δημοσίου δικαίου (1991 - 1993) και μέλος της ΚΕΝΕ (1990-1991).

Από τον Οκτώβριο του 2005 άσκησε, παραλλήλως με τα καθήκοντά του ως δικαστικού λειτουργού, καθήκοντα Γενικού Διευθυντή της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, θέση από την οποία υπέβαλε παραίτηση μετά την προαγωγή του σε πρόεδρο του Δικαστηρίου.
           
           news247.gr
             enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου