25 Μαΐ 2012

Mηνύματα εξόδου για την Ελλάδα

Δυναμώνει ο θόρυβος στα διεθνή ΜΜΕ από τις φωνές όσων υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται πρόσωπο με πρόσωπο με την έξοδο της από το ευρώ.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες και οι Βρυξέλλες αρνήθηκαν να διαψεύσουν τα δημοσιεύματα που παρουσιάζαν αξιωματούχους της ευρωζώνης να ετοιμάζουν σχέδια για τις επιπτώσεις που θα είχε μία ενδεχόμενη έξοδος της χώρας μας. Έτσι τα σενάρια, οι εκτιμήσεις και οι προβλέψεις για τον αντίκτυπο μίας αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη κυριαρχούν τις τελευταίες τρεις μέρες στα μεγαλύτερα διεθνή ΜΜΕ και προκαλούν αναταράξεις στις αγορές.


Το πρακτορείο
Reuters, που αποκάλυψε την προετοιμασία της ευρωζώνης για έξοδο της Ελλάδας, επιμένει ότι τουλάχιστον οι μισές χώρες της ζώνης του ευρώ, ορισμένες τράπεζες και μεγάλες εταιρείες εργάζονται πυρετωδώς πάνω σε αντίστοιχα σχέδια. Το γεγονός επιβεβαίωσε άλλωστε και ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Βιτόρια Γκρίλι που παραδέχθηκε ότι η χώρα του πρέπει να είναι έτοιμη σε κάθε περίπτωση. «Όλες οι επιλογές είναι ανοιχτές αν και ο στόχος μας είναι να αποφευχθεί αυτό (μία έξοδος της Ελλάδας)» είπε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών.

Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο μίας ελληνικής εξόδου και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Γιόργκ Άσμουσεν, ο οποίος φέρεται να είναι ο επικεφαλής της ομάδας των Βρυξελλών που επεξεργάζεται τα «εφεδρικά» σχέδια μιας ελληνικής εξόδου. Σε ερώτηση εάν είναι πιθανή η έξοδος της Ελλάδας ο Γιόργκ Άσμουσεν απάντησε σε συνέντευξή του στο TVN/CNBC: «Αυτό μένει να το αποφασίσει η Ελλάδα. Εμείς εργαζόμαστε ως κεντρική τράπεζα για να διασφαλίζουμε τη σταθερότητα στην ευρωζώνη ως σύνολο».


Η εφημερίδα
Wall Street Journal υποστηρίζει μάλιστα ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εντείνουν την προετοιμασία τους για μια ελληνική έξοδο. «Αυτά τα σχέδια έχουν ως στόχο να αντιμετωπίσουν αυτό που θα ήταν ένα απροσδόκητο γεγονός για το μοντέρνο χρηματοπιστωτικό σύστημα: πως να ρυθμίσεις τις αγορές κρατικών ομολόγων, τον τραπεζικό τομέα και άλλες χρηματοπιστωτικές αγορές στην περίπτωση μιας ελληνικής εξόδου» γράφει η εφημερίδα.

Η εφημερίδα Guardian σε μία προσπάθεια να παρουσιάσει όλα τα πιθανά ενδεχόμενα σε σχέση με την Ελλάδα φιλοξενεί ένα διαδραστικό διάγραμμα που ξεκινάει από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Στη συνέχεια οι επιλογές είναι δύο: είτε υπερψήφιση μίας αντιμνημονιακής κυβέρνησης είτε πραγματοποίηση δημοψηφίσματος για την παραμονή της χώρας μας στο ευρώ. Σε όλες τις επιλογές η κατάληξη φαίνεται ότι είναι μία: έξοδος από το ευρώ.


Αντίστοιχες μελέτες, όμως, φαίνεται ότι πραγματοποιούνται τόσο στις ΗΠΑ όσο και στη Ρωσία. Ενδεικτική είναι η
έρευνα του Κέντρου Στρατηγικών Μελετών στη Μόσχα που ανέφερε ότι εάν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ θα οδηγήσει και άλλες χώρες στην έξοδο από την ευρωζώνη και η αναταραχή θα επηρεάσει την πολιτική σταθερότητα της Ρωσίας.

Από την πλευρά του και ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Μπεν Ρόουντς παραδέχθηκε ότι υπάρχουν αυτά τα σχέδια και εξέφρασε την στήριξη των ΗΠΑ για την παραμονή της χώρας μας στην ευρωζώνη. «Αναγνωρίζουμε ότι οι Έλληνες έχουν να λάβουν μία πολύ σημαντική απόφαση και ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες είπαν ότι προφανώς κάνουν σχέδια όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών και είναι συνετό να το πράξουν. Θα πρέπει να σεβαστούμε τον Ελληνικό λαό, όταν θα πάρει την απόφασή του» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπεν Ρόουντς.


               real.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου