14 Μαΐ 2012

Mαζί Ντόρα και Στέφανος Μάνος

«Συμμαχία για την Ελλάδα» θα είναι το όνομα του νέου κόμματος με το οποίο θα κατέλθουν από κοινού Δημοκρατική Συμμαχία και Δράση στις επαναληπτικές εκλογές, εάν αυτές διεξαχθούν. Η συμφωνία Ντόρας Μπακογιάννη - Στέφανου Μάνου «κλείδωσε» και το επιτελείο του Στ. Μάνου ευελπιστεί ότι μέχρι την τελευταία στιγμή μπορεί να συμμετάσχει και το κόμμα του Θάνου Τζήμερου, Δημιουργία Ξανά. Σύμφωνα με πληροφορίες της Real news, το όνομα που προτάθηκε για επικεφαλής του συνδυασμού είναι αυτό του Αλέκου Παπαδόπουλου. Τις τελευταίες ώρες υπάρχουν πληροφορίες και για μια γυναίκα περίπου 45 ετών, το όνομα της οποίας κρατείται επτασφράγιστο μυστικό.

Τα κόμματα θα διατηρήσουν την αυτονομία τους και η ηγεσία θα είναι συλλογική. Αυτή είναι η πλατφόρμα βάσει της οποίας ξεπεράστηκε το μεγάλο «αγκάθι» της αρχηγίας που είχε θέσει προεκλογικά ο Στ. Μάνος.


Το έδαφος για την κοινή κάθοδο των φιλελεύθερων δυνάμεων ήταν ώριμο από την επομένη των εκλογών. Η Δημοκρατική Συμμαχία με 2,55% και ο Στέφανος Μάνος με ποσοστό 1,8% κατάλαβαν ότι σε περίπτωση επαναληπτικών εκλογών μπορούν να αθροίσουν τις δυνάμεις τους. Και όχι μόνον. Η πρόταση που έπεσε στο τραπέζι του διαλόγου ήταν να επιχειρηθεί η δημιουργία ενός ευρύτερου μπλοκ με τη συμμετοχή της Δράσης, ανθρώπων της αγοράς και -γιατί όχι;- και στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Ο Γιώργος Κοντογιάννης δίνει το στίγμα του: «Οι προτάσεις πρέπει να είναι ειλικρινείς και όχι επικοινωνιακού χαρακτήρα. Εκείνο που προέχει είναι το συμφέρον της χώρας και όχι η ικανοποίηση προσωπικών φιλοδοξιών. Μιλάω για ένα μέτωπο φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, στο οποίο έχουν θέση και βουλευτές και στελέχη της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ».


Ο προβληματισμός για το μέλλον της Δημοκρατικής Συμμαχίας μπήκε ευθύς εξ αρχής στο στενό επιτελείο. Το ερώτημα ήταν σαφές: Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με τη Ν.Δ. αν υπάρξει τέτοια πρόταση ή με τις υπόλοιπες φιλελεύθερες δυνάμεις; Οι τάσεις ήταν δύο. Η πρώτη υπέρ του ενιαίου κεντροδεξιού μετώπου και η άλλη υπέρ της δημιουργίας φιλοευρωπαϊκού μετώπου με άνοιγμα και προς τη Ν.Δ και προς το ΠΑΣΟΚ. «Υπάρχει δυσκολία με το πρόσωπο του Σαμαρά», «πρέπει να υπάρξουν ειλικρινείς και αμοιβαίες υποχωρήσεις», «ο Κώστας Καραμανλής είχε τη γενναιότητα να ζητήσει συγγνώμη από τον Σουφλιά όταν τον κάλεσε πίσω», «πόσο μάλλον που η Ντόρα έχει δικαιωθεί, από τη στιγμή που και η Ν.Δ. ψήφισε το μνημόνιο», ήταν ορισμένες από τις φράσεις που ακούστηκαν.


Δημοσίως, η Ντ. Μπακογιάννη κρατάει κλειστά τα χαρτιά της και παραπέμπει στις πρωτοβουλίες του Αντώνη Σαμαρά προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Γεγονός είναι ότι η καχυποψία που επικρατεί τα τελευταία δύο χρόνια στην «κεντροδεξιά πολυκατοικία» περισσεύει...


«Ουδέν σχόλιο», ήταν το σχόλιο στενών συνεργατών της στο προσκλητήριο Σαμαρά το οποίο, ωστόσο, συνοδεύεται και από το εξής ερώτημα: «Μπορεί ο Αντ. Σαμαράς να δημιουργήσει όρους επανένωσης τη στιγμή που στη δική του θητεία έσπασε σε δύο κομμάτια την παράταξη;». Η Ντ. Μπακογιάννη δεν θέτει όρους σε θέσεις και αξιώματα, αλλά σε κάθε περίπτωση θέτει τις «κόκκινες γραμμές» της: προτεραιότητα στις αποκρατικοποιήσεις και μείωση των δαπανών του πολιτικού συστήματος κατά 50%.


Στο επίκεντρο των διεργασιών στον φιλελεύθερο χώρο βρίσκεται και το κόμμα Δημιουργία Ξανά του Θ. Τζήμερου, το οποίο έλαβε ποσοστό 2,15%. Ο ίδιος, με δηλώσεις του στην «Realnews», κόβει κάθε γέφυρα με τη Ν.Δ., αναφέρει ότι έχει πιει ένα... κρασί με τους Οικολόγους, αλλά μέχρι εκεί, ενώ εμφανίζεται αρκετά επιφυλακτικός για τυχόν συμμετοχή του στο ευρύτερο φιλελεύθερο σχήμα που βρίσκεται στα... σκαριά. Πρώτα θέλει να δει τα πρόσωπα και το τελικό σχήμα και μετά να πάρει θέση, ενώ μέχρι την Παρασκευή το βράδυ δεν είχε κάνει καμία επίσημη συζήτηση. Στο παρελθόν, ωστόσο, οι προσεγγίσεις με την Ντ. Μπακογιάννη και τον Στ. Μάνο έπεσαν στο... κενό, ενώ ο ίδιος δεν έχει κρύψει ότι βρίσκεται πιο κοντά στη Δράση.


Με μία σκληρή τοποθέτηση κλείνει την πόρτα στη Ν.Δ., προτάσσοντας το «νέο αίμα» στην πολιτική. «Πώς μπορεί να μας αφορά ένα κόμμα σαν τη Ν.Δ., που μιλάει για αξιοκρατία και βάζει υποψήφιο ξανά βουλευτή με μηδέν δραστηριότητα στη Βουλή; Ποιος είναι; Ονομάζεται Κώστας Καραμανλής». Εννοείται ότι ο Θ. Τζήμερος δεν θέλει ούτε να ακούει για επανένωση της παράταξης υπό τον Κ. Καραμανλή. «Αν γυρίσει ο Καραμανλής, θα είναι μία απόδειξη ότι ο πιο αποτυχημένος πρωθυπουργός επιστρέφει ως μέντορας», προσθέτει, και χαρακτηρίζει ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. «αποτυχημένα κόμματα». Για τον Αλέξη Τσίπρα πιστεύει ότι «στερείται σοβαρότητας». Ο Θ. Τζήμερος, με τη φράση «I’m alone but lonely», διαμηνύει ότι το κόμμα του είναι κόμμα «της κοινής λογικής και όχι των αριστερών ή των δεξιών» και δεσμεύεται από τώρα για το τι θα πράξει αν γίνουν επαναληπτικές εκλογές και μπει στη Βουλή: «Αν μπούμε στη Βουλή, θα δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης σε όποιο κόμμα έχει ευρωπαϊκή προοπτική», λέει, συμπεριλαμβανομένων του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., προκειμένου να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται στη χώρα.


Επιφυλακτικός ως προς τις αληθινές διαθέσεις της Ν.Δ. εμφανίζεται και ο Πρόεδρος της Δράσης, Στέφανος Μάνος. «Είναι ευκολότερο και πιο λογικό να υπάρξει συνεργασία της Δράσης με τη Δημοκρατική Συμμαχία, παρά με τη Ν.Δ., σε ενδεχόμενες νέες εκλογές», τόνισε προ ημερών στον Real FM, ενώ ως προϋπόθεση για την επιστροφή του στη Ν.Δ. θέτει τη ριζική αναγέννηση της. «Εκτός αν η Ν.Δ. αποδείκνυε ότι αλλάζει εκ βάθρων. Παραδείγματος χάριν, αν επέστρεφε ο Κώστας Καραμανλής και ο ίδιος αποφάσιζε να ανοίξει τη Ν.Δ. σε όλες τις συγγενείς της δυνάμεις, στο πρότυπο της ΕΡΕ», διασαφηνίζει ο Στέφανος Μάνος, ενώ -ακόμα καλύτερα- ζητάει να διαλυθεί το κόμμα και να ανασυσταθεί.



              real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου