18 Μαΐ 2012

Η ελληνική κρίση στο G8

Το σλόγκαν της φετινής συνόδου, της οποίας θα προεδρεύει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, είναι «Ενεργώντας από κοινού».

Την Ευρωπαϊκή Ένωση θα εκπροσωπήσουν ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ.

Όπως δήλωσε από τη Νέα Υόρκη ο κ. Μπαρόζο, «η ΕΕ θα προσέλθει στην G8 με ένα σαφές μήνυμα: Η Ευρώπη είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την πορεία της στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης στρατηγικής της για την έξοδο από την κρίση και την επάνοδο σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης». Πρόσθεσε ότι «βασικός στόχος είναι μια διττή προσέγγιση, που συνίσταται σε υγιή δημόσια οικονομία και μέτρα ευνοϊκά για την ανάπτυξη». Είναι ο μόνος τρόπος για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, υπογράμμισε.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ανάπτυξης, ο πρόεδρος της Κομισιόν επισήμανε: «Βασική μας ανησυχία, όπως και στα περισσότερα μέρη του κόσμου, είναι η ανάπτυξη. Αλλά το ερώτημα είναι από πού προέρχεται η ανάπτυξη; Και οι απαντήσεις δεν είναι οι ίδιες σε διάφορα μέρη του κόσμου. Τουλάχιστον, στην Ευρώπη, είναι σαφές ότι για την επιστροφή της ανάπτυξης σε σημαντικά επίπεδα και για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη που χρειαζόμαστε, θα πρέπει να υλοποιηθούν η δημοσιονομική εξυγίανση, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και οι στοιχειοθετημένες επενδύσεις».

Εν όψει της συνόδου του G8, οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Βρετανίας, αλλά και ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, είχαν χθες τηλεδιάσκεψη.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, συμφωνεί «σε μεγάλο βαθμό» με τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον, και τον Ιταλό πρωθυπουργό, Μάριο Μόντι, ότι είναι αναγκαία τόσο η δημοσιονομική εξυγίανση όσο και η ανάπτυξη, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου, μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, Στέφεν Ζάιμπερτ, «υπήρξε συμφωνία, σε μεγάλο βαθμό, ότι δεν υπάρχει αντίφαση μεταξύ δημοσιονομικής προσαρμογής και ανάπτυξης, αλλά ότι είναι και οι δύο απαραίτητες».

Εν τω μεταξύ, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Όλι Ρεν κάλεσε χθες τις χώρες της ευρωζώνης να μην χαλαρώσουν τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, τονίζοντας ότι τα υγιή δημόσια οικονομικά είναι ουσιώδους σημασίας για να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.

Ο κ. Ρεν παραδέχτηκε ότι οι μεταρρυθμίσεις έχουν περιορίσει σημαντικά τις μακροοικονομικές ανισορροπίες αλλά επέμεινε πως οι κυβερνήσεις θα πρέπει να κάνουν περισσότερα. Σημείωσε ότι η Ιταλία και η Ισπανία κάνουν αποφασιστικές ενέργειες προς αυτήν την κατεύθυνση, ενώ επεσήμανε ότι ο ρυθμός της Ελλάδας έχει πέσει εξαιτίας των κατεστημένων συμφερόντων, της έλλειψης εθνικής ενότητας και της αδύναμης διαχειριστικής ικανότητας. «Ωστόσο το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων έχει σχεδιαστεί ώστε να παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη», συμπλήρωσε.

Εκτίμησε τέλος ότι η χαλάρωση των μέτρων θα μπορούσε, στην καλύτερη περίπτωση να οδηγήσει σε πρόσκαιρη ανακούφιση όμως πολύ σύντομα θα έθετε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική βιωσιμότητα σε πολλές χώρες-μέλη, ιδίως μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

         newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου