23 Μαΐ 2012

"Λιτότητα ή έξοδος από ευρώ και κοινωνικές αναταραχές"

Για τις καταστροφικές συνέπειες της μη τήρησης του προγράμματος λιτότητας προειδοποιεί ο Λουκάς Παπαδήμος, υποστηρίζοντας ότι για την Ελλάδα δεν υπάρχει άλλη επιλογή, από την παραμονή της στην Ευρωζώνη.

Στην πρώτη του συνέντευξη μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου, ο κ. Παπαδήμος σημειώνει πως εάν οι Έλληνες δεν τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, θα βρεθούν αντιμέτωποι με την έξοδο από τη ζώνη του ευρώ.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, εάν δεν τηρήσουν τα μέτρα που υποδεικνύουν στη χώρα οι δανειστές της, θα επέλθουν κατάρρευση της οικονομίας και έξαρση των κοινωνικών αναταραχών εντός των συνόρων, ενώ εκτός Ελλάδας, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για όλη την Ευρωζώνη.

"Παρότι αυτό το σενάριο δεν είναι επιθυμητό ούτε για τους Έλληνες ούτε για τους Ευρωπαίους, δεν μπορεί και να αποκλεισθεί", προσθέτει, εκτιμώντας πως το κόστος μίας ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ θα κυμανθεί μεταξύ 500 δισ. έως ενός τρισ. ευρώ.


"Οι πολιτικοί ηγέτες της Ευρώπης έχουν στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα, που αποτελείται από δύο μέρη. Από τη μία μεριά επιμένουν, πως η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη τηρώντας τις δεσμεύσεις της, γεγονός που εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό, από την επιλογή των πολιτών να στηρίξουν ή όχι τη συνέχιση αυτής της πολιτικής".

"Προσωπικά πιστεύω, ότι εάν η Ελλάδα χρεοκοπήσει και βγει από το ευρώ, οι συνέπειες για την πραγματική οικονομία και το σύστημα της Ευρωζώνης θα είναι καταστροφικές και θα επηρεάσει την πορεία των οικονομιών πολλών χωρών εκτός της Ένωσης", προειδοποιεί.
Εν συνεχεία, σημειώνει: "Ξεμένουμε από χρόνο", ενώ όπως λέει, χωρίς περαιτέρω ενίσχυση η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να πληρώσει μισθούς και συντάξεις και μάλιστα πολύ σύντομα.
Μεταξύ άλλων, ο αρθρογράφος σημειώνει, πως εάν τελικά η Ελλάδα βγει από την Ευρωζώνη, θα είναι προσωπική ήττα για τον ίδιο τον κ. Παπαδήμο, που ανέλαβε πρωθυπουργός τον περασμένο Δεκέμβριο, αναλαμβάνοντας τις διαπραγματεύσεις για την εξασφάλιση του δανείου των 130 δισ. ευρώ.


Ο κ. Παπαδήμος χαρακτηρίζει "λάθος" τις υποσχέσεις των πολιτικών αρχηγών ενόψει εκλογών, ότι εάν εκλεγούν θα επαναδιαπραγματευτούν τους όρους του Μνημονίου.

Πιο συγκεκριμένα, χαρακτήρισε "άστοχες" τις "προσδοκίες που έχει δημιουργήσει το ακρο-αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ, που πήρε μεγάλα ποσοστά στις εκλογές της 6ης Μαΐου και βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τη Νέα Δημοκρατία, το μεγαλύτερης ενσωμάτωσης συντηρητικό κόμμα της Ελλάδας, ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι θα κάνουν τα στραβά μάτια και δεν θα αναγκάσουν την Ελλάδα να βγει από το ευρώ".

"Πολλοί από τους Ευρωπαίους αντιμετώπισαν μεγάλες δυσκολίες, για να πείσουν τα Κοινοβούλιά τους να στηρίξουν περαιτέρω την ελληνική οικονομία, ενώ χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία, με σοβαρά οικονομικά προβλήματα επίσης, έχουν ζητηθεί να στηρίξουν εκ νέου τη χρηματοδότηση της Ελλάδας. Κι αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε", καταλήγει.

           news247.gr


1 σχόλιο:

  1. τι λες βρε ξεκο...ρη τραπεζιτη της goldmand sachs ,777 eyro για 3.000.000 ευρο εισοδημα τοσα δεν πληρωσες στηνe φορια? δινεις και συμβουλες θρασυμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή