18 Μαΐ 2012

Δεν είναι μόνο οι Έλληνες που "σηκώνουν" τα χρήματά τους, αλλά και οι Ευρωπαίοι

Τα νέα σενάρια για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη έχουν φέρει πάλι στην επιφάνεια τις εκροές κεφαλαίων από τις καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες προς αυτές τους εξωτερικού. Ωστόσο το Reuters τονίζει πως πολλοί Ευρωπαίοι "σηκώνουν" τα χρήματά τους.

Δεν είναι μόνο οι Έλληνες που σκέφτονται και πράττουν έτσι, αλλά και πολλοί Ευρωπαίοι τονίζεται στο δημοσίευμα, ενώ κρούεται και ο κώδωνας του κινδύνου, καθώς η εκροές αυτές των κεφαλαίων γίνονται με αργό ρυθμό κάτι που σύμφωνα με το δημοσίευμα δεν καθιστά την κατάσταση λιγότερο ανησυχητική.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο πολλοί είναι οι καταθέτες που ένοιωσαν πίεση από την οικονομική κρίση σε πολλές χώρες και έσπευσαν να αποσύρουν τα χρήματά τους. Στην συνέχεια αναφέρεται η βελγική τράπεζα "Dexia", καθώς και η "KBC", οι οποίες έχασαν πέρυσι πάνω από 120 δισ. ευρώ σε καταθέσεις. Και στην Ιταλία παρόμοιο το σκηνικό αναφέρει το Reuters λέγοντας πως πάνω από 30 δισ. ευρώ έφυγαν από την χώρα.

Από αυτήν την κατάσταση δεν ξέφυγαν και οι γαλλικές "Credit Agricole" και η "BNP Paribas" που ήταν αρκετά εκτεθειμένες στο ελληνικό χρέος. Πάνω από ένα δισεκατομμύρια έχασε και η ισπανική "Bankia" μέσα σε μόλις μία εβδομάδα.

Στην χώρα μας ωστόσο τα ποσά που αποσύρθηκαν ήταν αρκετά υψηλά, καθώς μόνο για το έτος 2010 οι καταθέσεις των πολιτών και των επιχειρήσεων έχει μειωθεί κατά 70 δισ. ευρώ.

Αν δεν τα επενδύουν σε διαχρονικά ασφαλείς επενδύσεις, όπως ο χρυσός και τα ακίνητα, οι καταθέτες μεταφέρουν τα χρήματα σε ασφαλείς χώρες εντός και εκτός ΕΕ. Μόνο στη Βρετανία και σε τέσσερις μεγάλες τράπεζες εισέρρευσαν 140 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σημαντικές ροές κατέγραψαν και η "Deutsche Bank", η ελβετική "Credit Suisse" ακόμα και η ρωσική "Sberbank".

          news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου