18 Μαΐ 2012

"Αν δεν υπάρξει συμφωνία θα σταματήσουμε την αποπληρωμή του χρέους"

Με αναστολή της εξυπηρέτησης του χρέους σε περίπτωση που και οι δανειστές διακόψουν το πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας, εκτιμώντας πάντως ως «μικρή» την πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο προειδοποιεί με δηλώσεις του στη Wall Street Journal o Αλέξης Τσίπρας. Η αμερικανική έκδοση περιγράφει ότι με τις δηλώσεις αυτές ο κ. Τσίπρας «πετάει το γάντι» που μπορεί να προκαλέσει εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών της.

Μία οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας θα προκαλέσει ντόμινο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, τον οποίο η εφημερίδα αναφέρει ως «πιθανό επόμενο πρωθυπουργό της χώρας».

Αντιθέτως, σημειώνει ο κ.Τσίπρας, η Ευρώπη θα πρέπει να υιοθετήσει μία περισσότερο αναπτυξιακή πολιτική για να σταματήσει την ύφεση στην Ελλάδα και να εμποδίσει αυτό που ο ίδιος ονομάζει ως «ανθρωπιστική κρίση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα».

«Η πρώτη μας επιλογή είναι να πείσουμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας, ότι, προς το δικό τους συμφέρον, δεν πρέπει να σταματήσει η χρηματοδότηση της χώρας», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η Ελλάδα δεν προτίθεται να προβεί σε μονομερείς ενέργειες, αλλά αν το κάνουν οι πιστωτές, με άλλα λόγια αν διακόψουν την οικονομική βοήθεια προς τη χώρα, τότε θα σταματήσουμε να πληρώνουμε το χρέος μας», υπογράμμισε ο κ.Τσίπρας.

«Ο,τι και να κάνουμε τα πράγματα θα είναι δύσκολα. Αλλά ταυτόχρονα θα είναι δύσκολα και για όλη την Ευρώπη, διότι το ευρώ θα καταρρεύσει, εάν διακοπεί η χρηματοδότηση της Ελλάδας. Και οι δύο πλευρές πρέπει να κάνουν ένα βήμα πίσω, προτού φτάσουν σε αυτό το σημείο και να βρουν μία ευρωπαϊκή λύση», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Το νόμισμά μας είναι το ευρώ και δεν είναι εύκολο να διακοπεί αυτός ο σύνδεσμος. Εξοδος από το ευρώ θα σημαίνει πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις. Δεν είναι κάτι που επιθυμούμε, δεν είναι κάτι που αναζητούμε», κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Συκρουσιακό και δημαγωγό αποκαλούν τον Α. Τσίπρα Γερμανοί σχολιαστές. Αν η ευρωζώνη ενέδιδε στις πιέσεις του ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ θα εμφανιζόταν εκβιάσιμη, σημειώνουν.

Στο "κάδρο" των Γερμανών σχολιαστών σήμερα και πάλι οι εξελίξεις στην Ελλάδα, το σοβαρό ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από το ευρώ και οι επιπτώσεις για την ίδια τη χώρα, αλλά και την ευρωζώνη.


«Ελλάδα: η είσοδος στην έξοδο αρχίζει» Με αυτόν το πρωτοσέλιδο τίτλο κυκλοφορεί η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. «Σε μυστικές συναντήσεις εμπειρογνώμονες της γερμανικής κυβέρνησης ετοιμάζονται για την αποχώρηση της μεσογειακή χώρας από την ευρωζώνη» σημειώνει ο σχολιαστής της. «Στους κυβερνητικούς κύκλους», συνεχίζει, «η έξοδος παρομοιάζεται με πτώση από ψηλό κτίριο. Πριν από δύο χρόνια θα ισοδυναμούσε με θανατηφόρα πτώση από δεκαώροφο κτήριο, πέρυσι από πενταώροφο, σήμερα από διώροφο αλλά μόνο με κατάγματα. Η γερμανική κυβέρνηση ετοιμάζει ένα σχέδιο Β για την επιστροφή της χώρας στη δραχμή».


Όπως δηλώνει στην εφημερίδα ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Φιλελεύθερων Ράινερ Μπρουντερλε, σε αντίθεση με πριν από δύο χρόνια, σήμερα η ευρωζώνη αντέχει ενδεχόμενη έξοδο. Θα κόστιζε πολλά χρήματα, αλλά η κατάσταση θα ήταν υπό έλεγχο.


Ο γ.γ. των Φιλελευθέρων Πάτρικ Ντέριγκ μιλώντας στην εφημερίδα Bild αναφέρεται στην περίοδο μετά τις εκλογές. «Μετά τις εκλογές θα πρέπει να ολοκληρωθούν το ταχύτερο οι διαδικασίες σχηματισμού νέας κυβέρνησης. Και τότε θα υπάρχουν μόνο δύο δυνατότητες: ή συνέχιση του προγράμματος λιτότητας ή έξοδος από το ευρώ» σημειώνει.


Ως μοιραίες εκλογές για την Ελλάδα χαρακτηρίζει σε πρωτοσέλιδο σχόλιό της η Frankfurter Allgemeine Zeitung τις εκλογές της 17ης Ιουνίου. «Σε περίπτωση που ο Τσίπρας υλοποιήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, καταγγείλει και ακυρώσει όλες τις συμφωνίες που υπέγραψε η κυβέρνηση Παπαδήμου, τότε η ευρωζώνη δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να σταματήσει την καταβολή των δόσεων» σημειώνει ο σχολιαστής της. «Διότι αν δεν το κάνει, τότε θα έδινε την εντύπωση ότι είναι εκβιάσιμη. Γιατί άλλωστε να εφαρμόζουν προγράμματα λιτότητας άλλα κράτη, όταν ένας τριαντάχρονος στην Αθήνα μπορεί να γονατίζει ολόκληρη την ευρωζώνη;(…) Όμως ο νεαρός Τσίπρας δεν έχει κερδίσει τις εκλογές ακόμη. Κι αν τα μέχρι τώρα κυβερνητικά κόμματα όπως και τα μικρά νεοφιλελεύθερα θέλουν να ακόμη μια ευκαιρία, θα πρέπει να κινητοποιήσουν αυτούς που δεν ψήφισαν και θα πρέπει να πουν στους ψηφοφόρους ότι αυτή τη φορά οι εκλογές αποτελούν δημοψήφισμα στο ερώτημα αν η Ελλάδα θα μείνει ή όχι στο ευρώ.

Στις προειδοποιήσεις Μπαρόζο και Λαγκάρντ αναφέρεται η γερμανική έκδοση των Financial Times. «Το μήνυμα είναι σαφές: Αν η Ελλάδα αμφισβητήσει το σχέδιο διάσωσης θα σταματήσει η ζωτική χρηματοδοτική βοήθεια» σημειώνει. «Το συμφωνηθέν αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας για τη δημοσιονομική εξυγίανση αποτελεί την απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνέχιση της χρηματοδότησης. Αλλά όλα αυτά τα αγνοεί ο αριστερός δημαγωγός Αλέξης Τσίπρας, του οποίου το κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι πιθανό να αναδειχθεί πρώτη δύναμη στις εκλογές. Δεν απειλεί ο ΣΥΡΙΖΑ τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ, αλλά η χρεοκοπημένη πολιτική του σχεδίου διάσωσης, δήλωσε ο 37χρονος αριστερός ηγέτης. Μ’ αυτή τη συγκρουσιακή πορεία του ο Τσίπρας διακινδυνεύει τη χαοτική χρεοκοπία της χώρας του» καταλήγει ο Γερμανός σχολιαστής.


Σύντομο πορτρέτο του Παναγιώτη Πικραμένου φιλοξενεί η Süddeutsche Zeitung με τον τίτλο «Έλληνας πρωθυπουργός για ένα μήνα». «Οι αρχηγοί των κομμάτων στη διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας διαφώνησαν σε τέτοιο σημείο για το ποιος θα αναλάβει το αξίωμα του πρωθυπουργού, που τελικά χρειάστηκε το άρθρο 37 του Συντάγματος» σημειώνει η αρθρογράφος μεταφέροντας και το αστείο που έκανε με το όνομά του ο εντολοδόχος πρωθυπουργός όταν πήγε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας να παραλάβει την εντολή.


                skai.gr
          parapolitika.gr


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου