10 Μαΐ 2012

Δεν μπορούμε να σχηματίσουμε αριστερή κυβέρνηση

Μιλώντας στα μέλη της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι «δυστυχώς, δεν καταφέραμε να κάνουμε το όνειρο πραγματικότητα. Δεν μπορούμε να σχηματίσουμε μια κυβέρνηση της Αριστεράς» και προσέθεσε ότι θα συμμετέχει σε όλες τις διαδικασίες, αν και «έδειξε» ως πιθανότερο σενάριο τις εκλογές. 

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις επαφές του με τους κ.κ. Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελο Βενιζέλο τους οποίους κατηγόρησε για προσπάθεια να παίξουν μπλόφες και να στήσουν παγίδες. Κατά τις επαφές του, υποστήριξε «διερευνήσαμε και τη δυνατότητα να μην οδηγηθούμε άμεσα σε εκλογές, αλλά να συμφωνήσουμε σε ένα μίνιμουμ» που αφορά την αλλαγή του εκλογικού νόμου και το «πάγωμα» των νόμων του μνημονίου. «Ο κ. Βενιζέλος υπήρξε κατηγορηματικός. Ή εφαρμογή του μνημονίου ή εκλογές. Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του», προσέθεσε.

Για τις υπογραφές Βενιζέλου-Σαμαρά
«Δεν ζητήσαμε δηλώσεις μετάνοιας. Ζητήσαμε δηλώσεις ειλικρίνειας», τόνισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στις επιστολές που αξίωσε από τους προέδρους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για την ακύρωση των έγγραφων δεσμεύσεών τους προς την Ευρώπη. «Θα έπρεπε να από μόνοι τους να το έχουν κάνει», σημείωσε, λέγοντας ότι όπως στη ζωή «δεν υπάρχει ολίγον έγκυος, δεν υπάρχει και ολίγον μνημόνιο». Πάντως, υποστήριξε ότι οι υπογραφές τους δεν δεσμεύουν τον ελληνικό λαό, καθώς δόθηκαν ερήμην του. 

Για το ΚΚΕ
Επίσης, υποστήριξε ότι τον «λυπεί» η άρνηση της ΓΓ του ΚΚΕ, κ. Αλέκας Παπαρήγα για συνάντηση, καθώς «τώρα που διαμορφώνονται οι δυνατότητες για το λαϊκό κίνημα, που ιστορία μας χτυπά την πόρτα, δεν έχουμε το δικαίωμα να κωφεύουμε. Κι είναι μια βαριά ευθύνη που αναλαμβάνει η ηγεσία του ΚΚΕ», ενώ διευκρίνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει στην ανάγκη ενότητας και κοινής δράσης των Αριστερών αγώνων.

Για τη Δημοκρατική Αριστερά
Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ κ. Φώτη Κουβέλη για τη στήριξή του στην προσπάθεια συγκρότησης κυβέρνησης της Αριστεράς, ωστόσο δεν παρέλειψε να διερωτηθεί τι θα συνέβαινε αν η θετική ανταπόκριση είχε υπάρξει πριν τις εκλογές, δηλαδή αν θα έδινε στον ΣΥΡΙΖΑ καθαρή πλειοψηφία.

Για το μνημόνιο
Παράλληλα, επέμεινε στην ανάγκη κατάργησης του μνημονίου, την άμεση επαναφορά των συντάξεων, των μισθών αλλά και των εργασιακών σχέσεων και ζήτησε αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, με πρώτη την καθιέρωση της απλής αναλογικής στον εκλογικό νόμο. «Η εντολή του λαού έχει σαφή χαρακτηριστικά που δεν έχουμε το δικαίωμα να αγνοήσουμε. Η εντολή είναι για άμεση απεμπλοκή της χώρας από το μνημόνιο της χρεοκοπίας», υποστήριξε.

Αρνήθηκαν οποιαδήποτε συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα ο νεοεκλεγείς Γάλλος πρόεδρος, Φρ. Ολάντ και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ.

Στην πρώτη περίπτωση - όπου τη συνάντηση ζήτησε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ - τα Ηλύσια Πεδία απάντησαν ότι «συναντήσεις του Γάλλου προέδρου με αρχηγούς κομμάτων δεν προβλέπονται από το πρωτόκολλο».

Ανάλογη ήταν η απάντηση και του Γερμανού κυβερνητικού εκπροσώπου, Στ. Ζάιμπερτ, όταν ρωτήθηκε στο briefing για το ενδεχόμενο συνάντησής της με τον κ. Τσίπρα. «Η καγκελάριος υποδέχεται μόνον πρωθυπουργούς και αρχηγούς κρατών».

Άγνωστες στο ευρύ κοινό είναι πολλες από τις απόψεις που υπάρχουν σε διάφορες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ , οι οποίες μάλιστα παίζουν και κυρίαρχο ρόλο στην διαμόρφωση των απόψεων του κεντρικού πυρήνα του κόμματος.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Δ.Ε.Α (Διεθνιστική Εργατική Αριστερά) μία από τις βασικές συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ.

Η εφημερίδα ΕΠΟΧΗ (επίσημο όργανο της ΑΚΟΑ, ο οποίος αποτελεί έναν από τους πολιτικούς βραχίονες ΣΥΝ),μας ενημερώνει με δημοσίευμά της πως στα Σκόπια “θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση και διαδήλωση “αντιεθνικιστικών και αντιμιλιταρικών κινημάτων από Ελλάδα και Μακεδονία”! Και ενημερώνει πως μεταξύ των συμμετεχόντων από την Ελλάδα θα είναι και η νεολαία του Συνασπισμού.

Συγκεκριμένα το δημοσίευμα-μεταξύ άλλων- αναφέρει:
“Οργανώσεις από την Ελλάδα και τη Δημοκρατία της Μακεδονίας πραγματοποιούν πολιτική εκδήλωση και στη συνέχεια διαδήλωση στο κέντρο των Σκοπίων, το Σάββατο 17 Μαΐου.Πρωτοβουλία για την απόσυρση των μακεδονικών στρατευμάτων από το Ιράκ πραγματοποιούμε από κοινού ανοιχτή πολιτική εκδήλωση στα Σκόπια με το εξής μήνυμα προς τους δύο λαούς: Εμείς, στην Ελλάδα, δεν επιτρέπουμε στην ελληνική κυβέρνηση να “βαφτίσει” τη γειτονική χώρα. Και εμείς, στη Δημοκρατία της Μακεδονίας, δεν επιτρέπουμε στη μακεδονική κυβέρνηση με πρόσχημα το όνομα να οικοδομεί το δικό της εθνικιστικό οικοδόμημα"

            parapolitika.gr
             newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου