19 Μαΐ 2012

Η Προειδοποίηση Μέρκελ και το δημοψήφισμα

Συναγερμός σήμανε χθες στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία της χώρας, στο άκουσμα τηλεφωνήματος της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ προς τον Έλληνα Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Και ενώ αυτό συμβαίνει στο άκουσμα κάθε δήλωσης ακόμα της «σιδηράς κυρίας» της Ευρώπης που αφορά στην Ελλάδα τα τελευταία δυόμιση χρόνια, χθες, λίγες ώρες αργότερα, η «βόμβα» έσκασε. Δημοψήφισμα!

Μία πρόταση που παρότι ήταν εξ αρχής σαφές ότι θα έπεφτε στο κενό, υπήρξε ενδεικτική των προθέσεων των Ευρωπαίων εταίρων μας για διακοπή του ελληνικού προγράμματος και έξοδο της χώρας από το ευρώ σε περίπτωση που το αποτέλεσμα των εκλογών της 17ης Ιουνίου δεν είναι αρκούντως... ικανοποιητικό.


Πρώτο παράδοξο, αυτό που κίνησε και τις υποψίες ότι κάτι σοβαρό συνέβαινε, το γεγονός ότι η κ. Μέρκελ επέλεξε να μιλήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και όχι με τον ομόλογό της, επικεφαλής της κυβέρνησης, Παναγιώτη Πικραμμένο. Οι φήμες ότι στο Βερολίνο δεν αναγνωρίζουν - στα πρότυπα του ΔΝΤ - την υπηρεσιακή κυβέρνηση, ξεκίνησαν και το ενδιαφέρον για το περιεχόμενο της συζήτησης των δύο, εντάθηκε.


Απάντηση όμως δεν δινόταν επί ώρες, παρά το γεγονός ότι ο Κάρολος Παπούλιας έσπευσε - ως όφειλε - να ενημερώσει σχετικά τον πρωθυπουργό. Η ενημέρωση από το Μέγαρο Μαξίμου όσο και από την Προεδρία της Δημοκρατίας ερχόταν - δεύτερο παράδοξο - με το σταγονόμετρο και η πληροφορία ότι ο κ. Πικραμμένος θα ενημέρωνε πρώτα τους πολιτικούς αρχηγούς, ενέτεινε την αγωνία. Τελικά, λίγο πριν από τις οκτώ το βράδυ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τσιόδρας εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία η κ. Μέρκελ, αφού επανέλαβε την στήριξη της ΕΕ στις προσπάθειες της Ελλάδας για υπέρβαση της κρίσης και εξέφρασε την πρόθεσή της να εξετάσει την ενίσχυση των πολιτικών για ανάπτυξη και καταπολέμηση της ανεργίας στην Ευρώπη, «μετέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σκέψεις για τη διενέργεια δημοψηφίσματος παράλληλα με τις εκλογές, με το ερώτημα κατά πόσον επιθυμούν οι Έλληνες πολίτες την παραμονή στην Ευρωζώνη»...


Η είδηση προκάλεσε σάλο, ενώ ο ένας μετά τον άλλο οι πολιτικοί αρχηγοί εξέδιδαν οργίλες ανακοινώσεις απόρριψης της πρότασης για δημοψήφισμα και η ελληνική κυβέρνηση επεσήμαινε ότι «το θέμα εκφεύγει των αρμοδιοτήτων της υπηρεσιακής κυβέρνησης». Το τρίτο παράδοξο ήρθε από τη Γερμανία, με πηγές της Καγκελαρίας να εμφανίζουν λίγες ώρες αργότερα την είδηση για την πρόταση Μέρκελ για δημοψήφισμα ως «ανακριβή», προκαλώντας όμως νέα ερωτηματικά με την φράση ότι «η συνομιλία με τον κ. Παπούλια ήταν εμπιστευτική». Τέταρτο παράδοξο στη σειρά η... διαρροή της Προεδρίας της Δημοκρατίας ότι εμμένει στο περιεχόμενο της κυβερνητικής ανακοίνωσης, εμφανίζοντάς την ως να «απεικονίζει την πραγματικότητα» και διαψεύδοντας ανοιχτά τη διάψευση του Βερολίνου.


Το όλο θέμα αντιμετωπίζεται ως ευθεία παρέμβαση στα εσωτερικά πολιτικά πράγματα της χώρας από την Άγνκελα Μέρκελ, αλλά και δίνει το στίγμα ότι για την ΕΕ οι προσεχείς εκλογές της 17ης Ιουνίου συνιστούν ουσιαστικά δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη ή όχι, καθώς αποτελούν την τελευταία ευκαιρία της χώρας για συνέχιση της χρηματοδότησής της στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης που έχει συνάψει με τους εταίρους της. Στο ίδιο κλίμα και η προειδοποίηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς που έστειλε το μήνυμα από την Αθήνα ότι «η αρχή της φρίκης θα είναι η έξοδος από το ευρώ», χαρακτηρίζοντας «φρούδες» τις ελπίδες όσων υποστηρίζουν ότι η έξοδος της χώρας από το μνημόνιο μπορεί να γίνει χωρίς συνέπειες.



Όπως μεταδίδει το Reuters ο εκπρόσωπος της Άνκελα Μέρκελ διαψεύδει ότι πρότεινε να διεξαχθεί δημοψήφισμα μαζί με τις εκλογές. Η Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας επιμένει πως η κυβερνητική ανακοίνωση που εξεδόθη νωρίς το απογευμα «απεικονίζει την πραγματικότητα» που έκανε λόγο για σκέψεις της Γερμανίδας Καγκελαρίου, σχολίαζαν κύκλοι της προεδρίας της Δημοκρατίας σχετικά με τη διάψευση του Βερολίνου.

«Αυτές οι αναφορές δεν αληθεύουν", δήλωσε εκπρόσωπος της Καγκελαρίας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το εάν η 'Αγκελα Μέρκελ συνέστησε στην Αθήνα την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή στην Ευρωζώνη. Τα γερμανικά ΜΜΕ, τα οποία είχαν μεταδώσει ήδη την ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου από την Αθήνα, κάνουν πλέον λόγο για "σύγχυση".


Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δ. Τσιόδρα η γερμανίδα καγκελάριος προτείνει παράλληλα με τις εκλογές να διεξαχθεί δημοψήφισμα με το ερώτημα κατά πόσον επιθυμούν οι Έλληνες την παραμονή τους στο ευρώ.


Η ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου 


«Ο πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, επικοινώνησε με τους πολιτικούς αρχηγούς: Α. Σαμαρά, Πρόεδρο της ΝΔ, Αλ. Τσίπρα, πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Ευ. Βενιζέλο Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Αλ. Παπαρήγα ΓΓ του ΚΚΕ, Ν. Μιχαλολιάκο ΓΓ του Λαϊκού Συνδέσμου - Χρυσή Αυγή και τον πρόεδρο της ΔΗΜ.ΑΡ Φ. Κουβέλη και τους ενημέρωσε για το περιεχόμενο της συνομιλίας που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την Καγκελάριο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Αγκελα Μέρκελ.


Η κ. Μέρκελ επανέλαβε τη στήριξη της Ε.Ε. στις προσπάθειες της Ελλάδας για υπέρβαση της κρίσης. Επίσης ανέφερε ότι η Ε.Ε. έχει την πρόθεση να εξετάσει την ενίσχυση των πολιτικών για ανάπτυξη και καταπολέμηση της ανεργίας στον ευρωπαϊκό χώρο. Το ζήτημα της ανάπτυξης, είναι άλλωστε ένα το βασικό θέμα που θα απασχολήσει το Έκτακτο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ στις 23 Μαΐου στις Βρυξέλλες.


Επίσης μετέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σκέψεις για τη διενέργεια δημοψηφίσματος παράλληλα με τις εκλογές, με το ερώτημα κατά πόσον επιθυμούν οι Έλληνες πολίτες την παραμονή στην ευρωζώνη. Είναι πρόδηλο ωστόσο ότι το θέμα εκφεύγει των αρμοδιοτήτων της υπηρεσιακής κυβέρνησης» αναφέρει η ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δ. Τσιόδρα.  


Τηλεφωνική επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ είχε νωρίτερα σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με πρωτοβουλία της Καγκελαρίου της Γερμανίας.


Για το περιεχόμενο της συνομιλίας ο κ. Παπούλιας ενημέρωσε τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο. Τις επόμενες ώρες αναμένεται ο πρωθυπουργός να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τα όσα ειπώθηκαν μεταξύ της κ. Μέρκελ και του κ. Παπούλια ενώ όπως είπε το MEGA, το περιεχόμενο της συνομιλίας αφορούσε τις διεργασίες που γίνονται ενόψει της Συνόδου Κορυφής.


Οπως μετέδωσε το Αθηναϊκο Πρακτορείο, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Καγκελαρίας Γκέοργκ Στράιτερ δήλωσε ότι η κ. Μέρκελ  στην διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επανέλαβε τη θέση της γερμανικής κυβέρνησης, αλλά και των Ευρωπαίων εταίρων, για τον σχηματισμό σταθερής ελληνικής κυβέρνησης, το συντομότερο, μετά τις εκλογές.


Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Στράιτερ, οι δύο ηγέτες έχουν και κατά το παρελθόν συζητήσει και θα το επαναλάβουν σίγουρα και στο μέλλον, ενώ αρνήθηκε να αποκαλύψει λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της συνομιλίας, το οποίο χαρακτήρισε «εμπιστευτικό».

Σαν βόμβα έπεσε στα γραφεία των κομμάτων η πρόταση - σκέψη της Γερμανίδας καγκελαρίου για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, με το ερώτημα κατά πόσον επιθυμούν οι Έλληνες την παραμονή τους στο ευρώ.

Σύσσωμες οι πολιτικές παρατάξεις έσπευσαν να βγάλουν ανακοινώσεις, στηλιτεύοντας την πρόταση της Μέρκελ και λέγοντας ένα ομόφωνο, ηχηρό «όχι» στην διεξαγωγή δημοψηφίσματος.


ΝΔ: Η πρόταση δεν γίνεται δεκτή

"Ατυχή" χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς την πρόταση Μέρκελ για δημοψήφισμα και πρόσθεσε ότι "Ο Ελληνικός λαός δεν έχει ανάγκη από δημοψήφισμα για να αποδείξει την επιλογή του στο ευρώ".


Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι την επιλογή του ευρώ ο ελληνικός λαός την υπερασπίζεται με αιματηρές θυσίες και κατέληξε: "Δικαιούται, όμως, ο Ελληνικός λαός τον σεβασμό των εταίρων του. Η αποψινή πρόταση της κας Μέρκελ περί δημοψηφίσματος – και μάλιστα σε χρόνο προεκλογικό - είναι, τουλάχιστον, ατυχής και δεν μπορεί να γίνει δεκτή. Γιατί απευθύνεται στον Ελληνικό λαό σε λάθος ώρα και με λάθος μήνυμα».


ΣΥΡΙΖΑ: Δεν είμαστε για χώρα - προτεκτοράτο

"Η κα Μέρκελ έχει συνηθίσει να απευθύνεται στην πολιτική ηγεσία της Ελλάδας σαν να πρόκειται για χώρα -προτεκτοράτο" δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας .


Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε πως ο ελληνικός λαός θα δώσει στην κα Μέρκελ αρνητική απάντηση στις εκλογές της 17ης Ιουνίου και "θα βάλει τέλος στα μνημόνια της λιτότητας, της υποτέλειας και της αναξιοπρέπειας και θα ανοίξει το δρόμο για προοδευτικές εξελίξεις σε ολόκληρη την Ευρώπη".


ΠΑΣΟΚ: Δεν τίθεται θέμα δημοψηφίσματος

Δεν τίθεται ζήτημα διεξαγωγής δημοψηφίσματος, τονίζεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, όπου αναφέρεται μεταξύ άλλων:


«Η διενέργεια δημοψηφίσματος ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Κυβέρνησης και της Βουλής των Ελλήνων και όχι στην αρμοδιότητα της ΕΕ ή κυβερνήσεων άλλων κρατών - μελών. Ο σεβασμός στη συνταγματική τάξη και τους λαούς όλων των κρατών-μελών είναι θεμέλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Το ζήτημα στην Ελλάδα δεν είναι η παραμονή ή όχι στο ευρώ, αλλά η οριστική έξοδος από την κρίση και η αποκατάσταση της ουσιαστικής ισοτιμίας της χώρας μέσα στην Ευρώπη».


Ανεξάρτητοι Έλληνες: Αν η Μέρκελ θέλει δημοψήφισμα, ας το κάνει για τη χώρα της

Κατηγορηματικά αντίθετος με την πρόταση της κ. Μέρκελ για διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Ελλάδα με το ερώτημα της παραμονής ή όχι στο ευρώ, είναι ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.


«Εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να κάνουμε δημοψήφισμα. Είμαστε μέσα στην Ευρώπη, είμαστε μέσα στο ευρώ, και καμία διαδικασία δεν προβλέπει είτε να βγούμε μόνοι μας είτε να μας βγάλουν από το ευρώ» τόνισε ο Π. Καμμένος, μετά την συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς.


Όπως είπε ο κ. Καμμένος «αν η Γερμανία, η κ. Μέρκελ, επιμένει σε δημοψήφισμα, ας το κάνει για τη χώρα της, ας το κάνει για τη Γερμανία αν θέλει να παραμείνει εκείνη στο ευρώ».


ΚΚΕ: Στήριξη στα κόμματα του «ευρωμονόδρομου» η πρόταση για δημοψήφισμα

Απορρίπτει κατηγορηματικά και καταγγέλει το δημοψήφισμα το ΚΚΕ, χαρακτηρίζοντάς το «εκβιασμό».


«Πέρα από το γεγονός ότι αυτό δεν μπορεί να διενεργηθεί από υπηρεσιακή κυβέρνηση, αποτελεί ωμό εκβιασμό σε βάρος του λαού και στήριξη στα κόμματα του «ευρωμονόδρομου» και στην ελληνική πλουτοκρατία.


Είναι επίσης μία ακόμα απόδειξη ότι η κατάργηση των μνημονίων και των βάρβαρων μέτρων απαιτεί σύγκρουση με την ΕΕ» αναφέρει η ανακοίνωση του κόμματος.


ΔΗΜΑΡ: Η κυρία Μέρκελ επιχειρεί να  μας τρομοκρατήσει

«Η κυρία Μέρκελ επιχειρεί να τρομοκρατήσει τους Έλληνες πολίτες. Αποτελεί απαράδεκτη ενέργεια και μάλιστα την ώρα που η χώρα πορεύεται προς εκλογές» ανέφερε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, σχετικά με το θέμα του δημοψηφίσματος.


«Η κυρία Μέρκελ οφείλει να αντιληφθεί ότι το πολιτικό περιβάλλον της Ευρώπης αλλάζει. Οι Έλληνες πολίτες στις εκλογές του Ιουνίου θα ψηφίσουν για το συμφέρον της χώρας και της κοινωνίας» τόνισε μεταξύ άλλων ο Φ. Κουβέλης.


              real.gr

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου