26 Μαΐ 2012

Ο «ψυχρός πόλεμος» και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Ως «σταυρόλεξο χωρίς μαύρα κουτιά» χαρακτηρίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ το πρόγραμμα που συντάσσουν για το μνημόνιο και την οικονομία. Στη Κουμουνδούρου επιμένουν ότι επιχειρείται διαστρέβλωση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ και γι’ αυτό θα παρουσιάσουν το πρόγραμμα τους- πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα- με στόχο να παρέχουν διευκρινίσεις στους πολίτες.

Τα στελέχη στην Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Τεκμηρίωσης του ΣΥΡΙΖΑ υπό την καθοδήγηση του Γιάννη Δραγασάκη επεξεργάζονται συνεχώς σκέψεις και προτάσεις. Όπως ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, οι επιτροπές έχουν καταλήξει σε τρία προγράμματα: ένα για τις πρώτες 10 ημέρες μετά τις εκλογές, ένα για τους πρώτους 10 μήνες και ένα σε βάθος δεκαετίας.


Οι βασικοί άξονες που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ για το πρόγραμμα του είναι:

Πρώτον ότι το μνημόνιο έχει ακυρωθεί στην πράξη με την ψήφο του ελληνικού λαού στις 6 Μαΐου και καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να το εφαρμόσει.

Το μνημόνιο ως οικονομικό πρόγραμμα είναι μία καταστροφική πολιτική που γονατίζει την κοινωνία και μπορεί να οδηγήσει έξοδο από το ευρώ.


Τη θέση του μνημονίου θα πρέπει να πάρει ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης της οικονομίας, ανόρθωσης της κοινωνίας και δίκαιης δημοσιονομικής προσαρμογής.


Ο Γιάννης Δραγασάκης όταν ρωτήθηκε για τις θέσεις στελεχών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με έκτακτα μέτρα που μπορεί να ληφθούν απάντησε ότι όλες οι προτάσεις βρίσκονται στο τραπέζι της συζήτησης. «Όλες οι προτάσεις που ακούστηκαν είναι προτάσεις που τις συζητούμε. Μπορεί όμως να μην εφαρμοστεί καμία από αυτές τις προτάσεις. Γιατί; Διότι δεν ξέρουμε πόσο θα είναι το έλλειμμα. Δεν έχει το υπουργείο Οικονομικών το εναλλακτικό σχέδιο. Εμείς δηλαδή δουλεύουμε ένα σταυρόλεξο χωρίς μαύρα κουτιά. Κάνουμε ένα μοντέλο του τι θα κάνουμε αν όλα πάνε ομαλά και δεν έχουμε απόκλιση στόχων. Τι θα κάνουμε αν έχουμε απόκλιση στόχων τι θα κάνουμε εάν αρχίσουμε και έχουμε και δυσκολίες στη διαπραγμάτευση μας.» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΕΤ.


Επιπλέον στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν συγκροτήσει επιτροπή αποτελούμενη από συνταγματολόγους, διεθνολόγους και ειδικούς στις διαπραγματεύσεις προκειμένου να συγκροτήσουν το σχέδιο του για την καταγγελία του Μνημονίου. Ο Γιάννης Δραγασάκης εξήγησε την θέση του για την πολιτική καταγγελία του μνημονίου και υπογράμμισε ότι «αυτό που λέω εγώ και όλοι μας είναι: Καταγγέλλω πολιτικά το μνημόνιο. Αυτό έχει διαφορά από το καταγγέλλω νομικά, ιδίως τη δανειακή σύμβαση διότι η καταγγελία η νομική παράγει έννομα αποτελέσματα».

«Εγώ δεν είπα ότι θα κάνουμε το ένα και όχι το άλλο. Θα κάνουμε και τα δύο. Αλλά η νομική καταγγελία θα συνοδεύεται από ένα σχέδιο που θα μας λέει πως θα διαχειριστούμε τις όποιες συνέπειες και ποιες εναλλακτικές λύσεις θα έχουμε. Και ήδη εμείς έχουμε μία επιτροπή που επεξεργάζεται το θέμα. Με τη
βοήθεια συνταγματολόγων, διεθνολόγων και ειδικών στις διαπραγματεύσεις θα καταστρώσουμε το σχέδιο μας» κατέληξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Είμαστε σε ψυχρό πόλεμο»

Με τον «ψυχρό πόλεμο» και τα πυρηνικά όπλα παρομοίασε την κρίση και τις σχέσεις του με την Α. Μέρκελ ο Α. Τσίπρας. Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξη του στο Βρετανικό τηλεοπτικό κανάλι channel 4 είπε χαρακτηριστικά.

«Πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε μια κατάσταση ισοδύναμη με εκείνη που αντιμετώπισαν οι ΗΠΑ με τη Ρωσία, κατά τη διάρκεια των ημερών του ψυχρού πολέμου. Και οι δύο πλευρές είχαν πυρηνικά όπλα στα χέρια τους, και οι δύο πλευρές απείλησαν να πατήσουν το κουμπί και να το ενεργοποιήσουν. Όταν έχετε να αντιμετωπίσετε έναν ψυχρό πόλεμο, καμία πλευρά δεν θα υποχωρήσει, έτσι και τώρα δεν περιμένουμε την κυρία Merkel ή τον κύριο Cameron να υποχωρήσουν. Είμαστε αρκετά βέβαιοι ότι, όταν έρθει η ώρα, θα επικρατήσει η λογική και δεν θα ενεργοποιήσουν τα πυρηνικά τους όπλα» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ.


               real.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου