17 Μαΐ 2012

"Ο ελληνικός λαός πληρώνει τα λάθη των πολιτικών"

Οι Έλληνες διανύουν μία πολύ σκληρή περίοδο πληρώνοντας χωρίς να φταίνε τα λάθη που διέπραξαν στο παρελθόν οι πολιτικοί τους, δηλώνει σε τηλεοπτική συνέντευξη στο αμερικανικό δίκτυο CNN η Άνγκελα Μέρκελ, σημειώνοντας πως η Γερμανία εργάζεται για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, αλλά η στήριξη συνδέεται με την εφαρμογή των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί.

Στη συνέντευξή της στο CNN η Άνγκελα Μέρκελ επισήμανε πως αρχίζει από το συμπέρασμα ότι η Ελλάδα επιθυμεί να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ, τουλάχιστον το 80% των πολιτών της το λένε αυτό ξεκάθαρα.

Και επαναλαμβάνει το μήνυμα που είχε στείλει κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τρίτη με τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ: Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και από την πλευρά της η Ευρώπη να επιδείξει αλληλεγγύη με προσπάθειες για τη στήριξη της ανάπτυξης και απασχόλησης.

"Αυτό που αντιμετωπίζει ο λαός της Ελλάδας είναι μία πολύ σκληρή περίοδος και τα λάθη που διαπράχθηκαν στο παρελθόν από τους πολιτικούς τα πληρώνουν τώρα πολλοί άνθρωποι που δεν έχουν καμία σχέση, που δεν έφταιξαν" δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Ερωτηθείσα εάν υπάρχει πιθανότητα να μην εκπληρώσει η Ελλάδα τις δεσμεύσεις της έναντι των πιστωτών και εάν σε αυτό το σενάριο θα "δει" την έξοδο από το ευρώ, η Μέρκελ αναφέρει στον δημοσιογράφο του CNN "Έχουμε πολύ διαφορετικούς ρόλους, εσείς θέλετε να κρατήσετε όλες τις θεωρητικές επιλογές ανοιχτές και εγώ να απαντήσω σε αυτή τη λίστα, εγώ όμως σας λέω καθαρά αυτό για το οποίο εργάζομαι".

Η Μέρκελ επισήμανε ότι πιστεύει πως το ευρώ, όπως είναι σήμερα με όλα τα κράτη-μέλη, μπορεί να είναι ένα σταθερό νόμισμα και κάθε χώρα πρέπει να κάνει ό,τι πρέπει για να εξασφαλιστεί αυτό.
Στην επιμονή του δημοσιογράφου εάν μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα φέρει το τέλος της Ευρωζώνης, εάν η ζώνη του ενιαίου νομίσματος θα μπορεί να επιβιώσει του τραύματος, η Άνγκελα Μέρκελ επισήμανε πως απάντησε στο ερώτημα με τον τρόπο που θεωρεί πολιτικά σωστό. "Σας είπα αυτό για το οποίο η Γερμανία και η καγκελαρία εργάζονται, ποια θα είναι η θέση μου στη σύνοδο της G8 και ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να το επιτύχουμε αυτό" τόνισε.

Στην ερώτηση τέλος του δημοσιογράφου για τον αντίκτυπο της λιτότητας στους καθημερινούς ανθρώπους της Ελλάδας, τις μειώσεις συντάξεων και μισθών σε σημείο που πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να αγοράσουν τρόφιμα, και την παρατήρηση ότι αυτό μπορεί να είναι οικονομικά σωστό, αλλά είναι όμως ηθικό, είναι σωστό να περνούν οι άνθρωποι τέτοιο πόνο, η Μέρκελ απάντησε πως είναι πολύ πικρό, αλλά οι θυσίες έπρεπε να γίνουν.

Eν συνεχεία αναφέρθηκε στην ανταγωνιστικότητα λέγοντας ότι παραδείγματος χάριν για να επισκεφθούν τουρίστες την Ελλάδα πρέπει να είναι ανταγωνιστική στον συγκεκριμένο τομέα, να έχει προσφορές ελκυστικές συγκριτικά με των άλλων χωρών στην περιοχή.

"Είναι πολύ πικρό που θυσίες έπρεπε να γίνουν" είπε η Γερμανίδα καγκελάριος συμπληρώνοντας πως δεν ήταν εύκολο για κανέναν να επιβάλει αυτά τα μέτρα στην Ελλάδα. Τόνισε, όμως πως οι κινήσεις έγιναν βάσει της μεγάλης εμπειρίας του ΔΝΤ και δήλωσε ότι δεν έχει αμφιβολία ότι τα μέτρα που επελέγησαν είναι τα σωστά και τα κατάλληλα.

            news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου