14 Μαΐ 2012

"Ο Παπανδρέου εξέταζε την επιστροφή στη δραχμή"

Σε δηλώσεις - σοκ προχώρησε ο στενότερος συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου και σύμβουλός του κατά τα πρώτα έτη της ελληνικής κρίσης, Ρίτσαρντ Πάρκερ στο Sky News.

Στην αποκλειστική του συνέντευξη στο πρακτορείο ανέφερε ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου διερεύνησε την προοπτική εξόδου από το ενιαίο νόμισμα από τα πρώτα στάδια της κρίσης.

"Μέχρι τώρα, η χώρα αρνούνταν σταθερά ότι είχε θέσει επί τάπητος το σενάριο εξόδου από το ευρώ", αναφέρει ο ίδιος χαρακτηριστικά.

"Ειλικρινά, συζητήσαμε τα πάντα. Όλες οι επιλογές ήταν πάνω στο τραπέζι. Το ζήτημα της εξόδου από το ευρώ λήφθηκε σοβαρά υπόψιν."

Ωστόσο, ο καθηγητής Πάρκερ, ο οποίος διδάσκει οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και πέρασε το μεγαλύτερο διάστημα του 2010 και του 2011 στην Αθήνα, δήλωσε ότι η κυβέρνηση σε λίγους μήνες απέκλεισε την απαισιόδοξη αυτή λύση για οικονομικούς κυρίως, λόγους.


Και ενώ είναι πολλοί οι οικονομολόγοι που θεωρούν ότι η μόνη αξιόπιστη επιλογή της χώρας προκειμένου να επιστρέψει στην ευημερία είναι να εγκαταλείψει το ενιαίο νόμισμα, ο καθηγητής Πάρκερ σημειώνει ότι τα οφέλη από μια τέτοια κίνηση έχουν απλά υπερεκτιμηθεί.

"Στη θεωρία, αν εγκαταλείψει η Ελλάδα το ευρώ θα μπορέσει να υποτιμήσει το νέο νόμισμα, καθιστώντας τις εξαγωγές της πιο ελκυστικές για τους ξένους αγοραστές", σημειώνει.
Ωστόσο, ο καθηγητής Πάρκερ δήλωσε ότι οι δύο κυρίαρχες βιομηχανίες της χώρας - τουρισμός και ναυτιλία - δεν θα ανταποκρινόταν στην υποτίμηση αυτή, με τον αναμενόμενο τρόπο.

Την κρίσιμη διετία, όπως αποκαλύπτει ο διεθνούς φήμης καθηγητής, η ελληνική κυβέρνηση φιλοξένησε μια σειρά από οικονομολόγους εξοικειωμένους στη διαχείριση οικονομικής κρίσης - συμπεριλαμβανομένων και εμπειρογνωμόνων της Αργεντινής - και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μια τέτοια κίνηση δεν θα ωφελούσε την Ελλάδα.

"Η αποκάλυψη ότι η χώρα είχε ήδη ξεκινήσει τον κύκλο των εσωτερικών διεργασιών για τον εντοπισμό των πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων που θα είχε η έξοδος της χώρας από το ευρώ στην πραγματική οικονομία, αποδεικνύει ότι η Ελλάδα σύντομα θα βρεθεί σε αυτό το αδιέξοδο", προσθέτει ο ίδιος.

Την ίδια στιγμή που η Αθήνα εξακολουθεί να αγωνίζεται για τη σύσταση μιας λειτουργικής κυβέρνησης και με την προοπτική νέων εκλογών τον επόμενο μήνα, στις Βρυξέλλες έχει ανοίξει πλέον ο διάλογος για τον παραγκωνισμό της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ.

           news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου