28 Μαΐ 2012

«Γαλάζιο» προβάδισμα στο ντέρμπι της κάλπης

Βραχεία κεφαλή, τρεις στροφές πριν από τη «Μεγάλη Κυριακή» της 17ης Ιουνίου, φαίνεται ότι παίρνει η Ν.Δ. στην κούρσα για την πρώτη θέση. Κι αυτό σ’ ένα σκηνικό που δείχνει να είναι ρευστό και να επηρεάζεται είτε από το παραμικρό λάθος είτε από την παραμικρή κίνηση. Σε κάθε περίπτωση, η «μάχη» για την πρώτη θέση δείχνει ότι θα είναι μακρά, στον έτσι κι αλλιώς σχετικό πολιτικό χρόνο.

Η νέα μεγάλη δημοσκόπηση της MRB για τη
Real News δείχνει αφενός ότι η Ν.Δ. προηγείται σε πρόθεση ψήφου, παράσταση νίκης και ικανότητα διακυβέρνησης, αφετέρου ότι η επόμενη Βουλή ενδέχεται να είναι οκτωκομματική, καθώς «μπαίνει» μέσα και ο νεότευκτος συνασπισμός Δράση - Δημιουργία Ξανά. Ανοδικές τάσεις παρουσιάζουν Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ και ελάχιστα το ΠΑΣΟΚ, την ώρα που όλα τα άλλα κόμματα εμφανίζουν πτώση.

Στην πρόθεση ψήφου προηγείται η Ν.Δ. με 23,3% και ακλουθούν: ΣΥΡΙΖΑ 22%, ΠΑΣΟΚ 12,6%, Δημοκρατική Αριστερά 5,3%, ΚΚΕ 4,5%, Χρυσή Αυγή 4,4% και συνασπισμός Δράση - Δημιουργία Ξανά 3,8%. Εκτός Βουλής παραμένουν Οικολόγοι Πράσινοι και ΛΑ.Ο.Σ.


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, με βάση την εκτίμηση ψήφου, αποκτά η δύναμη των κομμάτων στην επόμενη Βουλή. Πλέον, αναδεικνύονται διάφορες εναλλακτικές αριθμητικές δυνατότητες για σχηματισμό κυβέρνησης.


Η Ν.Δ. προηγείται και σε άλλες δύο ερωτήσεις: στην ικανότητα διακυβέρνησης και στην παράσταση νίκης. Στην ικανότητα διακυβέρνησης η Ν.Δ. προηγείται με 17,3%, έναντι 15,3% του ΣΥΡΙΖΑ, αν και για άλλη μία φορά οι πολίτες φέρνουν -σε ποσοστό 35,5%- το «κανένα» στην... πρώτη θέση του κόμματος που θεωρούν ικανότερο! Στην παράσταση νίκης η Ν.Δ. προηγείται με 42,9%, έναντι 35,8% του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια αξιοσημείωτη «αντιστροφή» σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της 16ης-17ης Μαΐου 2012, στην οποία προηγούνταν ο ΣΥΡΙΖΑ.


Δυο είναι τα σενάρια διακυβέρνησης της χώρας όπως διαφαίνεται ήδη από τις δημοσκοπήσεις : είτε μια «κόκκινη» κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΔΗΜΑΡ με ανοχή ΠΑΣΟΚ, είτε κυβέρνηση ΝΔ-ΔΗΜΑΡ με ανοχή ΠΑΣΟΚ. Ολα θα κριθούν από το πρώτο κόμμα αφού, όπως φαίνεται, οι άλλοι παρτενέρ δείχνουν να είναι σταθεροί.

Το σενάριο «κόκκινης» κυβέρνησης είναι πολύ πιθανό αφού ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει δυναμική και αυξητική τάση στις μετρήσεις. Με ποιόν θα κάνει κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας; Από τα λεγόμενά του προκύπτει ότι δεν θέλει να κυβερνήσει με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ αφού θεωρεί ότι δεν χωράνε σε δικό του κυβερνητικό σχήμα οι «μνημονιακές» δυνάμεις.

Ο κ. Τσίπρας θα επαναλάβει το γνωστό του άνοιγμα στις δυνάμεις της Αριστεράς αλλά θεωρείται δεδομένη η νέα άρνηση του ΚΚΕ να συμπράξει σε κυβερνητικό σχήμα. Επομένως οι ενδεχόμενοι παρτενέρ είναι η ΔΗΜΑΡ του Φώτη Κουβέλη και οι Οικολόγοι Πράσινοι αν και οι δημοσκοπήσεις δεν δίνουν πολλές ελπίδες στους δεύτερους για είσοδο στη Βουλή.

Μένει, επομένως, το ΠΑΣΟΚ το οποίο θα μπορούσε να στηρίξει με ψήφο ανοχής μια ενδεχόμενη «κόκκινη» κυβέρνηση. Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν πιέσεις να γίνει δεκτή μια τέτοια σύμπραξη , ειδικά αν ο Ευάγγελος Βενιζέλος τηρήσει την προεκλογική του δέσμευση ότι κανένα γνωστό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ δεν θα συμμετάσχει σε κυβερνητικό σχήμα.

Το σενάριο «γαλάζιας» κυβέρνησης είναι εξίσου πιθανό, με δεδομένη την αντοχή της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις και την παράσταση νίκης που της δίνουν οι ερωτηθέντες. Δυο είναι οι ενδεχόμενοι παρτενέρ του Αντώνη Σαμαρά, η ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ. Είναι γεγονός ότι ο Φώτης Κουβέλης θα προτιμούσε μια κεντροαριστερή κυβέρνηση αλλά το πιθανότερο είναι ότι θα συμμετάσχει προκειμένου να αποφευχθεί η ακυβερνησία. Το ΠΑΣΟΚ θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε μια «γαλάζια» κυβέρνηση αν και θα διατηρηθεί η δέσμευσή του να μη συμμετάσχει με «πράσινους» υπουργούς.

Στο σενάριο «γαλάζιας» διακυβέρνησης δεν αποκλείονται, πάντως, και εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής με συμμετοχή των Ανεξάρτητων Ελλήνων του Πάνου Καμμένου και του κόμματος Δημιουργία, Ξανά, ανάλογα με τα εκλογικά αποτελέσματα της 7ης Ιουνίου.

              real.gr
         iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου