26 Μαΐ 2012

"Καταγγελία της συμφωνίας εντός Ευρωζώνης"

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι το πολιτικό πρόσωπο των ημερών και οι απόψεις του ενδιαφέρουν εντός αλλά κυρίως εκτός της χώρας. Σε συνέντευξή του στο γερμανικό Der Spiegel μίλησε για τις πολιτικές και οικονομικές θέσεις του κόμματός του αλλά και την αποτυχία του μνημονίου.

''Θα κάνουμε τα πάντα, ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να διατηρήσει το ευρώ. Καταβάλλουμε προσπάθειες να πείσουμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι είναι και δικό τους συμφέρον να σταματήσουν επιτέλους τις υπαγορεύσεις λιτότητας'' τόνισε.

''Χρειαζόμαστε μια πολιτική, που δεν θα καταστρέφει την ελληνική οικονομία, αλλά θα επιτρέψει και πάλι να υπάρξει ανάπτυξη. Αν δεν αλλάξει η γραμμή της λιτότητας, η συνέπεια θα είναι η πλήρης καταστροφή της ελληνικής οικονομίας. Και κάτι τέτοιο θα σήμαινε πράγματι κίνδυνο για το ευρώ'' συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

''Αν συνεχίσουν να μας πιέζουν και να μας εκβιάζουν με ένα πρόγραμμα λιτότητας, το οποίο τόσο έκδηλα έχει αποτύχει, τότε η Ελλάδα σύντομα δεν θα είναι πράγματι σε θέση να πληρώσει τους πιστωτές της''.

''Τότε θα πάμε σε στάση πληρωμών, στην οποία θα μας έχουν κατά κάποιον τρόπο εξαναγκάσει να πάμε. Κάτι τέτοιο θα καταστεί τότε επικίνδυνο όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικονομία''.

''Τα οικονομικά συστήματα όλων των χωρών είναι σήμερα τόσο στενά συνυφασμένα, ώστε να μην μπορεί κανείς να περιορίσει γεωγραφικά την κρίση. Είναι πρόβλημα όλων των χωρών και όλων των οικονομιών'' απάντησε σε ερώτηση σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που ζητά η Ευρώπη.

Καταγγελία της συμφωνίας εντός Ευρώπης
Ο Αλέξης Τσίπρας δε βλέπει καμία αντίφαση στην υπόσχεσή του να διατηρήσει το ευρώ ενώ παράλληλα θα καταγγείλει τη συμφωνία γιατί πολύ απλά δε θέλει να χάνονται τα χρήματα των Ευρωπαίων πολιτών σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο.

''Το ότι υπάρχει χρηματοδοτική βοήθεια αποτελεί την αρχή της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και ένδειξη του ότι αποτελούμε μέλος μιας κοινότητας. Αυτό είναι καλό'' δηλώνει ενώ προσθέτει ''Πιστεύουμε όμως επίσης ότι αυτά τα χρήματα πρέπει να χρησιμοποιούνται συνετά, και μάλιστα για επενδύσεις, που μπορούν να φέρουν την ευημερία. Μόνον έτσι θα μπορέσουμε πράγματι να αποπληρώσουμε και το χρέος μας''.

Στην ερώτηση αν για τον  ΣΥΡΙΖΑ φταίνε πάντα οι άλλοι, ο κ. Τσίπρας απαντά ''Αυτό δεν ευσταθεί, φυσικά και κάνουμε την αυτοκριτική μας. Έχουμε μεγάλη ευθύνη για την κατάστασή μας, αποδεχόμενοι πολιτικούς που δημιούργησαν άν διεφθαρμένο κράτος. Έχουμε όμως τώρα και ευθύνη όλα αυτά να τα αλλάξουμε''.

Τα προγράμματα λιτότητας απέτυχαν
''Τα προγράμματα λιτότητας, όπως ήταν μέχρι τώρα, απέτυχαν. Επειδή βασίζονται και σε ένα λανθασμένο μοντέλο, αυτό της εσωτερικής υποτίμησης. Εμείς όμως δεν είμαστε εξαγωγική χώρα''. ''Βρισκόμαστε ήδη στο πέμπτο έτος ύφεσης. Και φέτος πάλι η οικονομία μας θα συρρικνωθεί τουλάχιστον κατά 6%'' συμπλήρωσε.

''Τα περισσότερα από όσα παράγουμε τα καταναλώνουμε στο εσωτερικό. Η ανταγωνιστικότητά μας δεν εξαρτάται μόνον, όπως πολλοί λένε, από το κόστος εργασίας, αλλά και από άλλες παραμέτρους, όπως τις υποδομές ή τη νοοτροπία των ανθρώπων και των πολιτικών''.

             news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου