26 Μαΐ 2012

Του ζητούν να πάει κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ

Για διγλωσσία απέναντι στο μνημόνιο κατηγορεί τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ η Ιπποκράτους, που διακατέχεται όμως από τη δική της διγλωσσία, αν όχι «τρικυμία εν κρανίω» απέναντι στον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ.

Επισήμως, η γραμμή του ΠΑΣΟΚ είναι διμέτωπος αγώνας κατά του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, με ιδιαίτερο βάρος στον πρώτο, καθώς εκτιμάται πως αν αυτός συρρικνωθεί εκλογικά από τη ΝΔ, το κόμμα του Ευάγγελου Βενιζέλου, θα καρπωθεί την επιστροφή μερίδας ψηφοφόρων που το εγκατέλειψαν στις τελευταίες εκλογές κοιτώντας «αριστερότερα». Εξού και η επίθεση της Ιπποκράτους στο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, με ανάδειξη των αντιφάσεων στις δηλώσεις στελεχών του, για τις οποίες και θα ζητηθούν διευκρινήσεις ως προς την επίσημη θέση του κόμματος από τον ίδιο τον πρόεδρό του στην πορεία προς τις εκλογές. Ανεπισήμως όμως, σειρά στελεχών του ΠΑΣΟΚ επιχειρούν με δηλώσεις τους να αμβλύνουν την ρητορική προς το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα. Αιτία, η εκτίμηση ότι χωρίς το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση. Έτσι, αν ο ΣΥΡΙΖΑ βγει πρώτο κόμμα, δεν αποκλείεται να χρειαστεί να συγκυβερνήσουν ή έστω να στηρίξουν κυβέρνησή του με ψήφο ανοχής, καθώς δεν υπάρχουν περιθώρια τρίτης συνεχόμενης εκλογικής αναμέτρησης.


«Όλοι θέλουμε να γίνουν όσα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ», είπε χθες η Άννα Διαμαντοπούλου, που με άρθρο της ήδη από την προηγουμένη διαφοροποιείτο από την πολεμική του ΠΑΣΟΚ κατά του ΣΥΡΙΖΑ, «δείχνοντας» ως αντίπαλο τη ΝΔ. Έτσι και χθες η πρώην υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε ότι δεν πρέπει να δαιμονοποιείται ο ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα, του υπέδειξε ουσιαστικά να «συμμαχήσει» με το Κέντρο, προκειμένου να κυβερνήσει. Αποκλείοντας την πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, η κ. Διαμαντοπούλου προέβλεψε ότι η επόμενη κυβέρνηση θα αφορά είτε την κεντροδεξιά, την οποία προσδιόρισε ως συνεργασία της ΝΔ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, είτε την κεντροαριστερά, όπου τοποθέτησε το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Δημοκρατική Αριστερά.


Αν δεν επιτευχθεί τέτοιου είδους κυβέρνηση δε, πρότεινε τη συγκρότηση κυβέρνησης «εθνικού σκοπού» ή οικουμενικής, με συγκεκριμένους στόχους και πάντως με την συμμετοχή των δύο πρώτων κομμάτων.


Αντιστοίχως, ως «ευκταία λύση» περιέγραψε μία κυβέρνηση συνεργασίας της «υπεύθυνης Κεντροαριστεράς» με συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ ο Κώστας Σκανδαλίδης, κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που βρίσκεται μάλιστα πολύ κοντά στον Ευάγγελο Βενιζέλο και έχει εγκατασταθεί πλέον στον τρίτο όροφο της Ιπποκράτους. «Πρέπει να υπάρξει οπωσδήποτε κυβέρνηση», σημείωσε άλλωστε, καλώντας τα κόμματα του 19%, του 18% και του 15% που επιδεικνύουν «ηγεμονική συμπεριφορά» να... προσγειωθούν. Ουσιαστικά υποστήριξε ότι μόνος του ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ανασυνθέσει την Κεντροαριστερά, αναφερόμενος και στον «τυχοδιωκτικό» αριστερό πόλο, όπως εκφράζεται μέχρι σήμερα από τον Αλέξη Τσίπρα. Αντιστοίχως, επιτέθηκε στη ΝΔ και το κεντροδεξιό μέτωπο που επιχειρεί εκείνη να φτιάξει, μέσα όμως από «αταίριαστους γάμους» κατά τον ίδιο.



Καλά λόγια για τον ΣΥΡΙΖΑ επιφύλαξε και ο βουλευτής Λακωνίας Λεωνίδας Γρηγοράκος, γνωστός για τα «φιλοβενιζελικά» του αισθήματα. «Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να προσφέρει στον τόπο, όπως μπορούν να προσφέρουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις, αρκεί στα πέντε σημεία που συμφωνούμε να πάμε όλοι μαζί να τα διεκδικήσουμε», είπε. Απαντώντας δε σε ερώτηση για τυχόν μετεκλογικές συνεργασίες του ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε με νόημα ότι «εμείς κοιτάμε αριστερά»...


Την ίδια ώρα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιτίθετο με σφοδρότητα χθες στον ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη του προεκλογική ομιλία σε πολιτική εκδήλωση στο δημαρχείο Ιλίου, ενώ το ίδιο αναμένεται να κάνει αύριο το μεσημέρι από την Ιπποκράτους, όπου και παραχωρεί συνέντευξη Τύπου. Σήμερα, ξεκινά και τις περιοδείες του στην περιφέρεια, επισκεπτόμενος την Κόρινθο, το Άργος και το Ναύπλιο. Ειδικό σχεδιασμό έχει ζητήσει από τους συνεργάτες του για τις περιοδείες του στα μεγάλα αστικά κέντρα - όπου το ΠΑΣΟΚ έχει υποστεί καθίζηση - και αυτόν θα ακολουθήσει την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε και θα βρεθεί σε γειτονιές της Αθήνας, ενώ θα κάνει και δύο ομιλίες στα νότια και τα βορειοδυτικά προάστια.


Ο πρώην πρόεδρος της βουλής και προσωπικός φίλος του Γ. Παπανδρέου Φ. Πετσάλνικος δεν θα είναι ξανά υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ.

Αυτό ανακοίνωσε σε φίλους που τον στήριξαν στις προηγούμενες εκλογές, γιατί κάποια στελέχη του κόμματος θεωρούσαν ότι χωρίς τον κ. Πετσάλνικο θα πήγαινε καλύτερα το ΠΑΣΟΚ στον νομό που πολιτεύεται εάν ο ίδιος δεν θα κατέβαινε στην πολιτική αρένα..
 
              real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου