16 Μαΐ 2012

"Θέλουμε την Ελλάδα στο ευρώ"

Ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ δήλωσαν το βράδυ της Τρίτης από το Βερολίνο ότι επιθυμούν να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη.

Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι η Αθήνα πρέπει να γνωρίζει ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να κάνει ενέργειες για να στηρίξει την οικονομική δραστηριότητα και την ανάπτυξη στην Ελλάδα.

Σημείωσε επίσης ότι θα πρέπει να εξεταστούν όλα τα πιθανά μέτρα που θα μπορούσαν να στηρίξουν την ανάπτυξη.

Η καγκελάριος Μέρκελ από την πλευρά της είπε ότι στο θέμα της ανάπτυξης πιστεύει ότι υπάρχουν "σημεία συμφωνίας" με τον Γάλλο πρόεδρο. Η Γερμανία και η Γαλλία κατανοούν την κοινή ευθύνη που έχουν για την Ευρώπη και πρέπει να προτείνουν από κοινού ιδέες για την οικονομική ανάπτυξη στην επόμενη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημείωσε.


"Θα ήταν πολύ σημαντικό η Γερμανία και η Γαλλία να παρουσιάσουν μαζί τις ιδέες τους σε αυτήν τη σύνοδο και να συνεργαστούν στενά για να την προετοιμάσουν", είπε η Μέρκελ μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Ολάντ στο Βερολίνο.

Νωρίτερα η καγκελάριος είχε τονίσει ότι η ίδια και ο Ολάντ θέλουν να παραμείνει η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ. "Θέλουμε να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη", είπε η Μέρκελ επισημαίνοντας ότι είναι έτοιμοι να βοηθήσουν τη χώρα να επιστρέψει στην ανάπτυξη και ο Γάλλος πρόεδρος συμπλήρωσε: "Εύχομαι όπως και η κυρία Μέρκελ να παραμείνει η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ".

Η Άγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε και στο περιστατικό με τον κεραυνό που χτύπησε το αεροσκάφος του Ολάντ, κάνοντας λόγο για καλό οιωνό.

Οι δύο ηγέτες, χρησιμοποίησαν διαφορετικό τόνο και διατυπώσεις σε ό,τι αφορά τις επικείμενες, νέες εκλογές στην Ελλάδα. 

Η Καγκελάριος τόνισε ότι ελπίζει να εφαρμοστούν οι όροι που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα, ενώ σημείωσε ότι με τον Λουκά Παπαδήμο και τον Αντώνη Σαμαρά έχει συζητήσει τόσο ότι πρέπει να τηρηθούν οι όροι, όσο και τρόπους με τους οποίους η Ευρώπη θα μπορούσε να βοηθήσει την Ελλάδα στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. 

Σε ό,τι αφορά τη νέα προσφυγή στις κάλπες, η κυρία Μέρκελ δήλωσε ότι σέβεται το γεγονός ότι η Ελλάδα αποφάσισε να επαναλάβει τις εκλογές και επισήμανε ότι "θα κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου η χώρα να παραμείνει στην Ευρωζώνη". Πρόσθεσε δε ότι "για αυτά τα θέματα θα μιλήσει πλέον ο ελληνικός λαός και δεν έχουμε παρά να τον σεβαστούμε".

Ο κ. Ολάντ, απευθυνόμενος στους Έλληνες, εξέφρασε την κατανόησή του για τους πολίτες που δοκιμάζονται, υποφέρουν και φοβούνται και αμφιβάλλουν για το μέλλον τους, επισήμανε ωστόσο ότι κάποια από τα κόμματα τάσσονται υπέρ της παραμονής στο ευρώ και κάποια όχι και τόνισε: "Στις εκλογές θα μιλήσουν οι ίδιοι Έλληνες θα σεβαστούμε το αποτέλεσμα. Η δική μου ευθύνη όμως είναι να στείλουμε ένα μήνυμα προς τους Έλληνες. Η Ελλάδα πρέπει να γνωρίζει ότι θα εισηγηθούμε μέτρα ανάπτυξης". 

          news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου