29 Μαΐ 2012

Θύελλα από τις δηλώσεις Λαγκάρντ – Κατακραυγή και στο διεθνή Τύπο

Οι προκλητικές και προσβλητικές για τη νοημοσύνη των Ελλήνων δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δεν προκάλεσαν αντιδράσεις μόνο στην Ελλάδα, αλλά μια γενικευμένη κατακραυγή που εκφράστηκε στο διεθνή Τύπο τις τελευταίες ημέρες. H πιο αιχμηρή και εμπεριστατωμένη παρέμβαση ήταν το άρθρο του εκδότη της βρετανικής εφημερίδας Guardian, που κατηγορεί την Λαγκάρντ για κενές περιεχομένου ηθικολογίες και διγλωσσία.

«Η κυρία Λαγκάρντ γνωρίζει καλύτερα από πρώτο χέρι. Κι όταν εκ του θεσμικού της ρόλου διακηρύττει πως “έφθασε η ώρα της πληρωμής του λογαριασμού” ακυρώνει τη λογική και τα επιχειρήματα της ίδιας.

Γνωρίζει πολύ καλά το ρόλο των τραπεζών της Β. Ευρώπης στην κρίση χρέους που στραγγαλίζει την Ελλάδα. Γνωρίζει πως πίσω από τη σημερινή κρίση βρίσκονται γαλλικές και γερμανικές τράπεζες. Αυτές δάνειζαν αλόγιστα χρήματα στο ελληνικό κράτος, στις ισπανικές και ιρλανδικές τραπεζικές φούσκες. Το φτηνό χρήμα που διοχετεύθηκε στις χώρες της περιφέρειας, είναι η θεμελιώδης αιτία της ευρωκρίσης».

Και συνεχίζει ο εκδότης του Guardian: «Η Λαγκαρντ τα ξέρει αυτά και είναι συνυπεύθυνη, αφού ήταν υπουργός Οικονομικών όταν ξέσπασε η κρίση. Μάλιστα στις αρχές της θητείας της στο ΔΝΤ είχε επισημάνει το πρόβλημα των τραπεζών. Τι είναι λοιπόν αυτό που εξοργίζει στις πρόσφατες δηλώσεις της;»

«Είναι ότι επικαλείται το ηθικολογικό μύθευμα που θέλει τους σπάταλους νότιο-Ευρωπαίους να πληρώνουν τώρα για μια δεκαετία αποχαλίνωσης. Επιχείρημα τελείως άδικο και άχρηστο στην παρούσα κατάσταση. Η συνταγή της μονομερούς λιτότητας που επιβάλλεται στις χώρες της Ευρώπης απειλεί τώρα με κατάρρευση την Ισπανία, την Ιταλία και σε λίγο και τη χώρα της, τη Γαλλία. Επομένως το ηθικό δίδαγμα για την Λαγκάρντ δεν θα έπρεπε να είναι Βορράς εναντίον Νότου, αλλά Ευρώπη εναντίον τραπεζών τις οποίες υποχρεωνόμαστε όλοι να πληρώνουμε» υπογραμμίζει ο εκδότης του Guardian.

Ακόμη και από την πατρίδα της, τη Γαλλία, δέχεται βέλη η Λαγκάρντ. Εκτός των επίσημων δηλώσεων της εκπροσώπου της γαλλικής κυβέρνησης και του επικεφαλής του Μετώπου της Αριστεράς Ζαν Λυκ Μελανσόν, ο τύπος δεν χαρίζεται στην επικεφαλής του ΔΝΤ.

Η οικονομική L’ Expansion μιλά για «κονσέρτο» κριτικής και επικρίσεων που δέχεται για τη δήλωσή της, ενώ η Liberation θεωρεί ότι «άναψε το φυτίλι στο μπαρούτι». Με την ουσία των δηλώσεων Λαγκάρντ φαίνεται πως συμφωνεί η συντηρητική γαλλική εφημερίδα Le Figaro, όχι όμως και με το σκληρό ύφος που χρησιμοποίησε.

«Η Κριστίν Λαγκάρντ είπε την αλήθεια», σημειώνει η εφημερίδα σχολιάζοντας τα φαινόμενα της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας στην Ελλάδα. Είναι «πρακτικές που υπάρχουν από την ίδρυση του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους τον 19ο αιώνα. Εάν η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στην
ευρωζώνη, θα πρέπει να μεταρρυθμιστεί εκ βάθρων. Εάν η Ευρώπη εγκατέλειπε την Ελλάδα στη μοίρα της, τότε αυτό θα δημιουργούσε ένα επικίνδυνο προηγούμενο, αν και η Ευρώπη θα το άντεχε. Δεν είναι όμως σίγουρο και το αντίθετο. Οι περισσότεροι Έλληνες θέλουν να κρατήσουν το ευρώ. Συνεπώς η λιτότητα θα έπρεπε να τους τρομάζει λιγότερο από την έξοδο από την Ευρωζώνη. Αυτό είναι το μήνυμα που θα πρέπει να μεταφέρει κανείς (στους Έλληνες), αλλά με την κατάλληλη διατύπωση» σημειώνει η γαλλική εφημερίδα.

«Η επικεφαλής του ΔΝΤ δε νιώθει καμιά συμπόνια για τους Έλληνες», τιτλοφορείται σχετικό δημοσίευμα της Welt, που σημειώνει ότι «η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ νιώθει μόνο περιορισμένη συμπόνια για τους πληγέντες από την αναγκαστική λιτότητα Έλληνες».

Το «δάσκαλε που δίδασκες» επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά. Η Κριστίν Λαγκάρντ αποφάσισε να κάνει μαθήματα στους Έλληνες. Μας κούνησε το δάχτυλο και ζήτησε να γίνουμε... καλά παιδιά και να πληρώνουμε τους φόρους μας. Το έκανε με άσχημο τρόπο. Και ξέχασε ότι «ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον».

«Οι Έλληνες πρέπει να σταματήσουν να προσπαθούν να «δραπετεύουν» από τις υποχρεώσεις τους και κυρίως να φοροδιαφεύγουν. Καμιά συμπόνια» δήλωσε πριν από μερικές μέρες στην εφημερίδα Guardian. Η δήλωση αυτή και εκείνη πως «πιο πολύ σκέφτομαι τα παιδιά της Αφρικής παρά τους Έλληνες» προκάλεσαν σάλο. «Ανάγκασαν» ακόμη και τον Φρανσουά Ολάντ να την «αδειάσει». «Οδήγησαν» χιλιάδες Έλληνες να της επιτεθούν μέσω Facebook. Την υποχρεώσαν σε διορθωτική δήλωση για να μαζέψει τα ασυμμάζευτα. Αλλά δεν τα κατάφερε...


Και οι συνέπειες συνεχίζονται! Δημοσίευμα της εφημερίδας Le Monde έρχεται να βγάλει στη... φόρα τα φορολογικά «άπλυτα» της Κριστίν Λαγκάρντ. Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, λοιπόν, εκείνη που κάνει μαθήματα καλής φορολογικής συμπεριφοράς σε έναν ολόκληρο λαό, δεν πληρώνει ούτε ένα ευρώ φόρο!


Ο μισθός της, ως επικεφαλής του ΔΝΤ, φτάνει τις 380.959 ευρώ το χρόνο. Και για όλο αυτό το ποσό, η κυρία Λαγκάρντ δεν πληρώνει ΟΥΤΕ ΕΝΑ ευρώ φόρο! Γιατί; Γιατί «κρύβεται» πίσω από τη διπλωματική της θέση. Η Monde επικαλείται στοιχεία της ιστοσελίδας toutsurlesimpots.com, που είχε κάνει αποκαλύψεις για την Κριστίν Λαγκάρντ από τον περασμένο Ιούλιο!


Εξαιτίας της διεθνούς της θέσης, η Λαγκάρντ έχει ενταχθεί σε ειδικό φορολογικό καθεστώς και όλα της τα έσοδα από το ΔΝΤ δεν είναι φορολογητέα! Και αυτό ορίζεται από τα άρθρα 34 και 38 της Συνθήκης της Βιέννης, που υπογράφηκε το 1961 και ορίζει ότι: ο διπλωματικός αντιπρόσωπος απαλλάσσεται απ’ όλα τα τέλη και τους φόρους σε εθνικό, περιφερειακό ή δημοτικό επίπεδο.


Είναι όμως υπόχρεος να πληρώνει φόρους για ιδιωτική ακίνητη περιουσία που βρίσκεται επί γαλλικού εδάφους ή για συγκεκριμένες υπηρεσίες.  


Ο καθηγητής οικονομικής θεωρίας στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννης Βαρουφάκης, μέσω του twitter του και του blog του, απαντώντας στις αναφορές της στη Guardian, αφιέρωσε στην κ. Λαγκάρντ στίχους από το πασίγνωστο τραγούδι των Led Zeppelin, Stairway to heaven, ασκώντας έντονη κριτική στη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ για τις δηλώσεις της. 

Συγκεκριμένα, ο Γ. Βαρουφάκης αναφέρει:
Αφιερώνω αυτό το ποστ, με καθυστέρηση, στην Κριστίν Λαγκάρντ. Για τις πραγματικά γελοίες επισημάνσεις της ότι η φτώχεια των παιδιών στην Ελλάδα δεν αξίζει το ενδιαφέρον της όσο η πολύ μεγαλύτερη φτώχεια των παιδιών της Αφρικής. Έτσι, αφιερώνω τους παρακάτω στίχους στη γενική διευθύντρια ενός από τους διεθνείς οργανισμούς που συνέβαλαν περισσότερο στην παιδική φτώχεια της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής και που τώρα βρίσκεται στο τιμόνι μίας ανάλογης προσπάθειας να φέρει ανάλογες “μεταρρυθμίσεις” στην Ελλάδα:

And as we wind on down the road
Our shadows taller than our soul.
There walks a lady we all know
Who shines white light and wants to show
How everything still turns to gold.
And if you listen very hard
The tune will come to you at last.
When all is one and one is all
To be a rock and not to roll.»


Το τραγούδι αυτό των Led Zeppelin σημαίνει:
Και καθώς κατεβαίνουνε το δρόμο σαν άνεμος
Οι σκιές μας ψηλότερες από την ψυχή μας.
Εκεί περπατά μια κυρία που όλοι ξέρουμε
Η οποία λάμπει άσπρο φως και θέλει να δείξει
Πώς τα πάντα ακόμη αλλάζουν σε χρυσό.
Και εάν ακούσετε πολύ προσεχτικά
Ο τόνος θα έρθει και σε σας επιτέλους.
Όταν όλα είναι ένα και ένα είναι όλα
Να είσαι βράχος και να μη κυλάς.

 
             newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου