20 Μαΐ 2012

"Στις εκλογές δεν θα ψηφίσετε απλώς ένα κόμμα"

Έκκληση στους «υπεύθυνους πολιτικούς» όλων των κομμάτων να πουν στους ψηφοφόρους τους ότι η συμμετοχή στο ευρώ έχει πλεονεκτήματα αλλά προϋποθέσεις κάνει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βολφγκανγκ Σόιμπλε, που χαρακτηρίζει «φαντασιοπληξία» την άποψη για άνευ όρων βοήθεια προς την Ελλάδα.

Ειδικότερα, σε δηλώσεις του στην «Καθημερινή της Κυριακής», ο γερμανός υπουργός Οικονομικών λέει ότι γνωρίζει πολύ καλά «τις θυσίες που απαιτούνται από τον ελληνικό λαό» και δηλώνει ότι κατανοεί τον θυμό του. Ωστόσο, τονίζει, «όλοι οι υπεύθυνοι Ελληνες πολιτικοί από οποιοδήποτε κόμμα και αν προέρχονται έχουν καθήκον να πουν στους ψηφοφόρους ότι η συμμετοχή στην Ευρωζώνη συνδέεται με πολλά πλεονεκτήματα αλλά και προϋποθέσεις. Όπως ακριβώς υπάρχουν προϋποθέσεις για τη λήψη οικονομικής βοήθειας από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF)».

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε λέει ακόμα ότι το Πρόγραμμα και το Μνημόνιο είναι η μοναδική ευκαιρία της Ελλάδας να ανακάμψει οικονομικά και να ξεπεράσει την οικονομική κρίση, καθως αντιμετωπίζει το τεράστιο δημόσιο χρέος και προβλέπει «μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και δεκαετίες».

«Χωρίς το Πρόγραμμα η Ελλάδα δεν θα ανακάμψει» ξεκαθαρίζει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών και υπογραμμίζει ότι «η εντύπωση ότι κάποιος μπορεί να λαμβάνει βοήθεια χωρίς να πληροί οποιαδήποτε από τις προϋποθέσεις ή ότι η σταθερότητα του ευρώ δεν εξαρτάται από το κατά πόσον τα μέλη του δεσμεύονται από τους κανόνες της Ευρωζώνης, είναι απλώς φανστασιοπληξία».

«Οι Έλληνες ψηφοφόροι δεν θα ψηφίσουν υπέρ ενός κόμματος τον επόμενο μήνα. Θα αποφασίσουν σχετικά με αυτά τα υπαρξιακά ερωτήματα, και είναι σημαντικό να γνωρίζουν όλα τα δεδομένα», καταλήγει.


Την ίδια ώρα, συζητήσεις εξακολουθεί να δημιουργεί η αποκάλυψη ενός σχολίου του Σόιμπλε σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας στο περιθώριο του Eurogoroup όπου μετείχε και ο τέως υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης. Εκεί ο γερμανός υπουργός Οικονομικών φέρεται να είπε χαρακτηριστικά «Μήπως είχε δίκιο ο Παπανδρέου για την πρότασή του για δημοψήφισμα;».

Η ατάκα αυτή, σε συνδυασμό με τις φήμες για πρόταση της Άνγκελα Μέρκελ προς τον Κάρολο Παπούλια για διεξαγωγή δημοψηφίσματος (κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Παρασκευή), άναψαν φωτιές στην χώρα μας. Ωστόσο, από την γερμανική Καγκελαρία διαψεύστηκε η πληροφορία ενώ κύκλοι του Φίλιππου Σαχινίδη, έλεγαν πως δεν πραγματοποιήθηκε καμία περεταίρω συζήτηση στο Eurogroup και κανείς δε ζήτησε από τον πρώην υπουργό να να διερευνήσει το ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος.

           iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου